Афрички пингвин

Извор слике

Афрички пингвини (Спхенисцус демерсус) веома личе на Хумболт пингвини . Афрички пингвини имају широку црну траку која је у облику наопачке потковице на предњим странама. Имају црне тачке расуте по пределу груди. Афрички пингвини испуштају гласан звук који им је дао алтернативни назив 'Јацкасс пингвин'.

Афрички пингвин Карактеристике

  Афрички пингвин



Афрички пингвини су високи око 27 инча (60 центиметара) и тешки од 7 до 11 фунти. (2,5 до 4 килограма). Афрички пингвини живе и размножавају се на обали Јужне Африке и на приобалним острвима. Током 17. и 18. века афрички пингвин је убијен због хране и нафте. Недавно је колекција гвана уништила подручја гнежђења. Некада се број становника процењивао на милионе. Овај број се смањио на око 160.000 1993. године.

Опсег афричких пингвина

Афрички пингвин је једини врста пингвина који се рађа у Африка и нема га нигде другде. Његова дистрибуција се отприлике поклапа са хладном, богатом хранљивим материјама, Бенгуела струјом. Распрострањеност афричких пингвина даље је одређена доступношћу приобалних острва као места за размножавање.

Икс

Афрички пингвин Дијета

Афрички пингвини се првенствено хране пелагичном рибом из јата као што су инћуни, сарделе (сардине), шури и округле харинге, уз додатак лигњи и ракова. Када су у лову на плен, афрички пингвини могу да достигну максималну брзину до 20 километара на сат.

Удаљеност коју афрички пингвини морају да пређу да би пронашли храну варира, и временски и просторно. На западној обали типичан излет у потрази за храном могао би да се креће од 30 до 70 километара. за једно путовање. На јужној обали, птице које траже храну прелазе у просеку 110 километара по путовању. Када пингвини хране своје младе, удаљеност коју могу прећи од колоније за размножавање је ограниченија. Просечно зарон афричког пингвина траје око два и по минута и редовно је око 30 метара дубине, иако су забележене дубине роњења и до 130 метара.

Афрички пингвин Нестинг

Гнезда су изграђена далеко од других гнезда. Могу се градити испод грмља или на пешчаним плажама. Обично се полажу два јајета и у годинама када има довољно хране оба пилета ће преживети. Инкубација траје 38 до 41 дан да би се јаја излегла. Овај задатак подједнако деле оба родитеља који имају смену од 1 до 3 дана. Оба родитеља чувају пилиће на топлом и заштићеном око 40 дана након излегања. Пилићи добијају своје одрасло перје када напуне 70 до 100 дана. У то време одлазе на море и сами су.

Афрички пингвин Репродукција

Афрички пингвини почињу да се размножавају од 2 до 6 година старости, али обично са 4 године. Као и код већине других пингвина, афрички Пингвинске расе колонијално, углавном на стеновитим приобалним острвима, или гнездећи се у јазбинама које сами ископавају, или у удубљењима испод громада или жбуња. Склониште на месту гнезда је важно да обезбеди хлад (и заштиту од умерене климе) и за заштиту од предатора јаја и пилића, као што су галебови и Сацред Ибисес .

За разлику од многих других врсте птица , Афрички пингвини имају продужену сезону парења. У већини колонија, птице у некој фази размножавања биће присутне током целе године. Међутим, постоје велике регионалне разлике, а врхунац сезоне парења у Намибији (новембар и децембар) обично је раније од врхунца у Јужној Африци (од марта до маја).

Афрички пингвини су моногамни и исти пар ће се углавном враћати у исту колонију и често на исто место гнезда сваке године. Око 80 до 90% парова остаје заједно у узастопним сезонама парења, а познато је да су неки остали заједно преко 10 година. Просечна величина квачила за афричке пингвине је 2, а период инкубације око 40 дана, при чему мужјак и женка подједнако учествују у инкубацији. Дужина инкубације зависи од доступности хране у то време, али је обично око два и по дана.

Оба родитеља настављају да леже пилиће и око првих 15 дана пилиће стално пари неко од одраслих. Након тога, пилићи постижу потпуну контролу над телесном температуром. Међутим, у овој фази пилићи су још увек у опасности од предатора, а одрасли настављају да чувају пилиће све док не напуне око 30 дана, након чега оба родитеља могу истовремено ићи на море. Пилићи који остану сами често формирају јаслице, које служе више за смањење напада одраслих на пилиће него за избегавање грабежљиваца.

Пилићи афричких пингвина могу да се перу било када од 60 до 130 дана старости. Период оплетања и тежина пилића, као и број пилића у леглу који се успешно излећу, зависе од доступности и квалитета хране. Одрасли настављају да хране пилиће док су млади још увек присутни у колонији. Када млади на крају напусте колонију, то раде без родитеља. Ови младунци остају удаљени од својих наталних колонија било шта од 12 до 22 месеца, након чега се враћају, нормално у своју наталну колонију, да би се лињали у перје одраслих.

Афрички пингвин Адаптације

Пингвини су прилагођени првенствено хладним воденим срединама, а потреба за смањењем топлотних губитака је од велике важности за све пингвине. Међутим, неке врсте, укључујући афричког пингвина, успеле су да успешно искористе топла земаљска окружења. Бихевиоралне и физиолошке адаптације омогућиле су афричком пингвину да превазиђе проблем претеране изолације за живот на копну у умереној клими.

Један од начина на који су се афрички пингвини прилагодили земаљском животу у умереној зони јесте да ограниче своје активности на местима за размножавање углавном на периоде зоре и сумрака. Птице се гнезде углавном у јазбинама или испод неког другог облика склоништа, као што су громаде и жбуње, које пружају одређену заштиту од интензивне врућине током дана. Птице које не инкубирају и не гнезде пилиће, као и друге птице које се не размножавају, проводе дан на мору или у векнама у групама на плажи и редовно пливају. Неке птице остају на отвореном (тј. изван јазбина и других заштићених гнезда) у колонији; али ове птице се углавном постављају леђима окренутим сунцу тако да су им стопала, пераје и оралне површине засенчене.

Афрички пингвин Конзервација

С обзиром на годишњу стопу пада од око 2% годишње, постоји велика забринутост око дугорочне одрживости афричких пингвина у дивљини. До касних 1990-их популација се благо опоравила, а 1999. године је било око 224.000 јединки. Афрички пингвин је класификован као угрожен у Јужноафричкој Црвеној књизи података за птице, сматра се рањивим у смислу ИУЦН категорија угрожених врста и наведен је у Додатку ИИ ЦИТЕС-а и Бонској конвенцији за очување миграторних врста.

Разлози за значајан пад популације афричких пингвина су добро познати. У почетку, пад је углавном био последица експлоатације јаја пингвина за храну и промене станишта и поремећаја повезаних са сакупљањем гвана у колонијама за размножавање. Ови фактори су сада углавном престали, а главне тренутне претње укључују конкуренцију са комерцијалним риболовом за плен пелагичне рибе и загађење нафтом. Остале претње укључују надметање са ртским фокама за простор у колонијама за размножавање и за ресурсе хране, као и грабеж пингвина од стране фока. Дивље мачке су присутне и представљају проблем у неколико колонија. Афрички пингвини се такође суочавају са грабежљивошћу јаја и пилића од стране птичјих грабежљиваца као што су галебови алги и свети ибиси, док су природни копнени предатори, као што су мунгоси, генети и леопард присутни у колонијама на копну.

Афрички пингвин је заштићена врста, али њихова станишта и даље оштећују изливање нафте из танкера са јужне обале Африке. Недавно је учињен успешан напор да се успоставе нове колоније за размножавање афричких пингвина у овој области. Постоје и спасилачке службе за помоћ пингвинима који су оштећени нафтним мрљама.

Погледајте више животиње које почињу словом А