Алленови мочварни мајмуни

Извор слике

Род: Алленопитхецус - Алленов мочварни мајмун

  алленс_свамп_монкеи

Тхе Аленов мочварни мајмун (Алленопитхецус нигровиридис) је врста примата која је категорисана у сопствени род Алленопитхецус у породици мајмуна Старог света. Алленов мочварни мајмун се може наћи у басену Конга, у Република Конго и на западу Демократске Републике Конго.

Алленов мочварни мајмун је прилично снажно грађен мајмун са сиво/зеленом кожом. Лице Аленових мајмуна из мочваре је црвенкасто са дугим сноповима косе на образима. Лагане мреже прстију на рукама и ногама указују на његов делимично водени начин живота. Алленов мочварни мајмун може достићи пуну дужину тела од 45 до 60 центиметара са репом од 50 центиметара. Мужјаци, тешки до 6 килограма, прилично су већи од женки које теже и до 3,5 килограма.



Просечна величина групе је око 40 појединаца. Ове велике групе су подељене у подгрупе од 2 – 6 јединки које заједно траже храну. Места за спавање групе се обично налазе близу воде, места за спавање постају редовна места и често се користе. Аленс мочварни мајмун има друштвени систем са више мушкараца и жена.

Алленов мочварни мајмун ствара гунђање које се користи за одржавање контакта између чланова групе. Појединци ће се негирати како би уклонили мртву кожу и паразите. Овакво понашање јача везе између две особе.

Аленов мочварни мајмун насељава мочварна подручја богата водом. Они су веома добри пливачи и могу добро да роне. Када су у опасности, могу брзо заронити у воду како би избегли опасност.

Аленов мочварни мајмун је дневна животиња (активна током дана и спава ноћу) и редовно тражи храну на земљи. Алленова дијета мочварних мајмуна састоји се од воћа и лишћа, као и буба и црва и других малих бескичмењака. Они такође конзумирају кичмењаке, укључујући младе рибе које се сакупљају из речних корита током сушне сезоне.

Животни век Аленових мочварних мајмуна може бити и до 23 године. Они имају тенденцију да живе дуже у заточеништву него у дивљини.

Мало се зна о навикама парења Аленовог мочварног мајмуна. Оно што се зна је да женке рађају једно једино потомство, које се одбија за 3 месеца и сазрева после 3 до 5 година. Већина порођаја код ове врсте дешава се у јуну.

Грабљивице, змије и бонобо спадају међу природне непријатеље Аленовог мочварног мајмуна. За разлику од других примата, његово мочварно станиште није толико изложено опасности од шума. Међутим, људи га лови због меса. ИУЦН наводи да је Алленов мочварни мајмун скоро угрожен због лова и уништавања станишта.

Род: Миопитхецус – анголска веверица/габонска веверица

Талапоин мајмуни су две врсте мајмуна Старог света класификоване у род Миопитхецус. Талапоин мајмуни живе у централној Африци и њихов распон се протеже од Камерун и Демократска Република Конго до Ангола .

Миопитхецус огоуенсис анголски талапоин је уобичајено препознат као једна врста, међутим, популације у Камеруну (јужно од реке Санаге), Рио Муни и Габону могу се издвојити као засебне врсте. . . .

Талапоин мајмуни су најмањи мајмуни Старог света и готово сигурно су еволуирали од претка већег тела патуљком. Крзно им је грубо испружено жуто-црно на леђима и бело или сивкасто бело са стомака.

Глава им је округла и кратке њушке са лицем без длаке. Нос им је црн, а кожа на лицу је такође црна. Код мужјака, скротум је обојен ружичасто са медијалне и плаве стране.

Постоји благи полни диморфизам у величини тела. Просечна дужина главе и тела је 16 инча (40 центиметара), а просечна дужина репа је 21 инча (52,5 центиметара). Талапоини су тешки 3лб 1оз (1380 грама) за мушкарце и 21б 10оз (1120 грама) за жене.

Талапоин мајмуни су и дневни и претежно арбореални, иако се повремено могу спустити на земљу док траже храну. Талапоин мајмуни су добри пливачи и обично спавају на гранама које надвисују реке како би могли да роне да побегну од предатора.

Талапоин мајмуни живе у великим групама од 60 до 100 животиња. Они се окупљају ноћу на дрвећу близу воде, деле се у мање подгрупе током дана како би се раширили како би пронашли храну. Групе се састоје од неколико потпуно зрелих мужјака, бројних женки и њихових потомака. За разлику од блиско повезаних Гуенона, Талапоин мајмуни немају никакво територијално понашање.

Талапоин мајмуни воле да се играју и то се углавном дешава између малолетника, међутим, одрасли се такође баве игром. Талапоин мајмуни имају две врсте игре – рвање које укључује хватање и хватање, а понекад укључује играње и трчање које укључује брзо јурење једне особе за другом. Мушкарци Талапоини имају тенденцију да се упуштају у друштвене игре чешће од женских Талапоина.

Вербални репертоар Талапоин мајмуна је прилично мањи, иако ће га појединац када нападне погледати и дати „цик у дахтама“ другим појединцима да не нападају и они одговарају тако што ће се придружити нападу.

Као и код свих примата, комуникација код ове врсте ће вероватно бити сложена. И вокализације и визуелни сигнали (као што су држање тела и изрази лица) користе примати да комуницирају са кон-специфичним особама. Поред тога, тактилна комуникација може играти одређену улогу у одржавању друштвених веза, као што је облик неговања. Неки примати користе хемијску комуникацију, посебно у репродуктивном контексту.

Талапоин мајмуни су свеједи, а њихова исхрана се састоји углавном од воћа, семена, водених биљака, инсеката, шкољки, птичјих јаја и малих кичмењака.

Највиша забележена старост талапоин мајмуна у заточеништву је 28 година, док очекивани животни век у дивљини није добро познат, међутим, вероватно ће бити нижи од оног у заточеништву. Период трудноће од 160 дана код женке Талапоин мајмуна (обично од новембра до марта) резултира рођењем једног младунаца.

Потомство је знатно велико и добро развијено (новорођенчад тешка преко 200 грама и око четвртине тежине мајке) и брзо се развија. У року од 6 недеља једу чврсту храну и самостални су са 3 месеца старости.

Предатори Талапоин мајмуна укључују леопарде, златне мачке, генете, грабљивице, велике змије и мониторе Нила. Талапоин мајмуни могу помоћи у распршивању семена воћа које једу и контролисању популације инсеката.

Они такође делују као важан плен за средње до велике предаторе. Талапоин мајмуни се тренутно не сматрају угроженим. Повремено се лове као извор меса грмља, иако њихова мала величина тела ово чини релативно неисплативим.

Род: Еритхроцебус - Патас мајмун

  павс_монкеи

Тхе мајмунске шапе (Еритхроцебус патас) је мајмун који живи на земљи распрострањен по западној Африци.

Патас мајмун се налази у следећим земљама:

Бенин
Буркина Фасо
Камерун
Централна Афричка Република
Чад
ДР Конго
Обала Слоноваче
Етиопија
Гамбија
Гана
Гвинеја
Гвинеја Бисао
Кенија
Они су имали
Мауританија
Нигер
Нигериа
Сенегал
Сијера Леоне
Судан
Танзанија
Да иде
Уганда

То је једина врста класификована у род Еритхроцебус. Постоје две подврсте патас мајмуна, западни Еритхроцебус патас патас (обични патас) и источни Еритхроцебус патас пиррхонотус (Ниснас).

Ниснас има бели нос, а мајмун Цоммон Патас има црни нос. Патас мајмуни су најбржи земаљски примати на свету. Мужјак патас мајмуна је способан да трчи најмање 35 миља на сат. У дивљини, Патас мајмуни проводе више времена на земљи него било који други мајмун.

План тела патас мајмуна има изузетну сличност са оним пса хрта. Има исте дуге ноге, уско тело и истакнут грудни кош. Дуге ноге му дају огроман искорак када трчи. Због своје брзине, боје и хода, патас мајмуне су често погрешно мешали са гепардима док трче.

Патас мајмуни су црвенкастосмеђе боје са веома изражајним, брковитим лицима. Бркови седе на седој бради и имају беле „војничке“ бркове. Патас мајмуни нарасту до 85 центиметара у дужину, искључујући реп, који мери 75 центиметара и тежи у просеку 18 фунти када потпуно порасте. Као и сви мајмуни Старог света, имају добро развијене руке са супротним палцем. Патас мајмун је такође познат као „мајмун који плеше“, „мајмун Хусар“, „војни мајмун“, „црвени мајмун“ и „мајмун-мајмун-мајмун“. Мужјаци Патас мајмуна имају пропорционално најдуже очњаке од свих примата.

Група мајмуна Патас углавном има само једног одраслог мужјака мајмуна и 4 до 10 женки мајмуна. Остали мужјаци Патас живе сами или у групама нежења. Жена највишег ранга је задужена за трупу, а не мушкарац.

Мужјак Патас мајмуна проводи велики део свог времена смештен високо на дрвећу или стеновитим изданцима, у потрази за предаторима и другим опасностима. Мужјаци који живе у нежењачким групама повремено ће прићи групи женки и кренути око свог једног мужјака мајмуна у покушају да га отерају и заузму његово место. Такви инциденти су прилично чести и биолошки пожељни јер онемогућавају инбридинг.

Када су опуштени, Патас мајмуни се нагињу и подижу ноге. Иако су генерално тихи, мајмуни Патас ће лајати када сретну другу трупу. Патас мајмуни избегавају шуме и живе у савани и полупустињама без дрвећа. Они се крећу од Сенегала до Етиопије и јужно до Танзаније. Патас мајмуни су свеједи, али посебно зависе од махуна, семена, жучи, младог лишћа, гуме и цветова дрвећа акадија.

Такође једу траву, бобице, семе, воће, инсекте, јаја, гуштере, кртоле и младе птице. Патас мајмун може да складишти онолико хране у својим образима колико може да стане у стомак.

Патас мајмун има животни век од 15 до 20 година у дивљини и преко 20 година у заточеништву. Женке Патас мајмуна достижу полну зрелост са око 2 и по године. Мужјаци постају полно зрели између 3 и по и 4 и по године. Период гестације траје отприлике 167 дана, након чега женка рађа само једно потомство.

Примарни предатори Патас мајмуна укључују леопарде, гепарде, орлове, хијене и шакале. Ако се грабежљивац приближи, увек будни мужјаци Патас мајмуна стварају диверзиони приказ. Бучно поскакујући по жбуњу или дрвећу, скреће пажњу на себе и даље од женки и младих. Ово даје остатку трупа времена да тихо побегну или да се сакрију у дугој трави. Поред тога, обојеност Патаса им омогућава да користе околину саване као камуфлажу.

Патас мајмуни нису наведени као угрожена или угрожена врста иако су уништавање станишта и тешка испаша стоке и претварање подручја саване у пољопривредно земљиште смањили доступно станиште за Патас мајмуне.

Међутим, у неким случајевима, крчење шума је претворило некада влажна подручја у сушније зоне саване. Заузврат, ово заправо повећава погодно станиште за Патас мајмуне.

Погледајте више животиње које почињу словом А