Аустралијски Динго

Изаберите Име За Кућног Љубимца







Извор слике

Динго Тхе Динго (Цанис лупус динго) је члан породице паса и обично се описује као аустралијски дивљи пас. Динго се налази у свим деловима Аустралије (осим Тасманије), иако нису одатле. Дингои нису стигли у Аустралију са Абориџинима, већ су тамо превезени из континенталне Азије између 3.500 и 4.000 година.

Динго се такође може наћи у преосталим природним шумама југоисточне Азије. Аустралијски динго има тенденцију да буде већи од оних у Азији. Дингои имају особине које подсећају и на псе и на вукове, иако дингои имају дужу њушку, дуже очњаке и равнију лобању.

Динго Опис

Дингои су дугачки 3,5 – 4 стопе (1,1 – 1,2 метра) и теже 23 – 32 килограма (50 – 70 фунти). Имају дужину репа од 30 – 33 центиметра (12 – 13 инча) и стоје око 48 – 58 центиметара (19 – 23 инча) у висини рамена. Мужјаци су већи и тежи од женки.

Дингои се разликују по боји имају црвенкасто браон, црну или пешчану длаку и беле груди. Имају жбунаст реп и, попут вукова и других дивљих паса, дингоси имају веће месождерке (велике зубе који се налазе код многих месождерских сисара, који се користе за стрижење меса и костију) и псеће зубе.

Дингои имају веома окретне зглобове који су способни да се ротирају. Ово омогућава дингу да користи своју шапу као руку, па чак и да окреће кваке на вратима. Поред окретних зглобова, динго је такође способан да окреће главу за скоро 180 степени у сваком правцу. Уши динга су стално усправне и имају уске, нагнуте очи.

Динго Хабитат

Дингои имају разна станишта, укључујући пустиње, алпске шуме, обално шипражје, тропске мочваре, тропске прашуме и шумовите врхове покривене снегом у Аустралији. Брлоге се праве у стеновитим пећинама, зечјим јазбинама и шупљим трупцима обично близу извора воде.

Динго дијета

Дингои су месождери и имају веома разнолику исхрану у распону од инсеката до водених бивола. Они су опортунистички хранитељи и ловице све, укључујући гуске, валабије, кенгуре, гуштере, зечеве, мишеве и пацове. Лове сами када вребају мали плен и у чопорима када циљају велики плен. Динго ће такође сакупљати стрвину (лешеве мртвих животиња) и јести воће и биљке.

Пошто азијска популација живи близу људских насеља, велики део њихове исхране се састоји од кућног отпада, укључујући кувани пиринач, воће и друге остатке стола.

Динго Бехавиор

Група Дингоа се зове „чопор“. Неки дингои су усамљени, али већина припада чопорима који се често окупљају ради дружења или парења. Током ових дружења, дингои мирисају, завијају и сукобљавају се једни са другима. Чопор динга може се састојати од 3 – 12 јединки. Сваки чопор садржи доминантног мужјака и женку о чему се одлучује агресивним сукобима.

Динго су територијалне животиње које бирају своје територије, не на основу величине чопора, већ због животне средине, на пример, текстуре терена и доступности плена. Дингои на југу Аустралије обично имају веће домете од оних на северу.

Дингои су веома гласни, међутим, немају тенденцију да лају као њихови рођаци паса. Уместо тога, они често завијају и имају 3 основна урлика у 10 варијација. Динго завијају како би привукли чланове свог чопора и упозорили уљезе. Дингои су интелигентне животиње и веома независне што их чини тежим за дресуру домаћи пси , иако их неки и даље држе као кућне љубимце.

Репродукција динга

Узгој је ограничен на доминантни пар у чопору, међутим, други чланови ће помоћи у родитељској бризи о штенадима. Чланице чопора помажу у храњењу младих враћајући храну и воду за штенце. Мужјаци ће више мирисати него женке током сезоне парења (која се дешава од марта до априла у Аустралији и у јесен у Азији). Сезона парења је једном годишње (нпр вукови али за разлику од домаћих паса).

Динго достижу полну зрелост са 2 године за женке и 1-3 године за мужјаке. Алфа женке улазе у еструс једном годишње на 10-12 дана и пријемчиве су само током тог времена. После периода гестације од 61 – 69 дана (око 2 месеца), легло од 1 – 10 младунаца се рађа у пећинама или јазбинама за мајке. Штенци се одвикавају на чврсту храну са 8 недеља и постају независни са око 3-6 месеци.

Штенци могу остати у чопору 12 месеци. Познато је да алфа женка убија младунце других женских чланова чопора како би осигурала да ће доминантне животиње пренијети своје гене на сљедећу генерацију. Животни век динга је између 5 и 10 година у дивљини и до 15 година или више у заточеништву.

Статус очуваности динга

ИУЦН је Динго класификовао као рањив. Хватање и тровање су главна брига, а такође је хибридизација са домаћим псима смањила број чисто расних динга.

Погледајте више животиње које почињу словом А