Азијски лав

Извор слике

Тхе Азијски лав (Пантхера лео персица) је подврста лава која данас опстаје само у Индији и стога је позната и као индијски лав. Азијски лавови су се некада кретали од Медитерана до Индије, покривајући већи део југозападне Азије где је био познат и као перзијски лав.

Тренутна дивља популација азијског лава састоји се од око 350 јединки ограничених на шуму Гир у држави Гуџарат, Индија, и под приватном је заштитом владара мале државе. Станишта азијских лавова укључују тропске суве шуме, тропске травњаке, пустиње и полупустиње.



Карактеристике азијског лава

У поређењу са својим афричким рођацима, азијски лавови имају длакаву длаку, са дужом ресом на крају репа и дужим чуперцима длаке на лактовима. Најприметнија физичка карактеристика која се налази код свих азијских лавова, али ретко код афричких лавова, је уздужни набор коже који се протеже дуж њиховог стомака.

Грива азијског лава је углавном краћа од гриве афричког лава, тако да су уши увек видљиве. Азијски лавови су генерално нешто мањи од афричких лавова.

Мужјаци азијских лавова имају дужину од 1,7 до 2,5 метара и тежину од 150 до 250 килограма, док женке азијских лавова имају дужину од 1,4 до 1,75 метара и тежину од 120 до 182 килограма. Реп азијских лавова је у просеку дугачак око 70-105 центиметара.

Као и све мачке, азијски лавови су опремљени снажним канџама које се могу увлачити и дугим оштрим очњацима који се користе за повлачење плена на земљу.

Понашање азијског лава

Као и њихови афрички рођаци, азијски лавови су веома друштвене животиње које живе у друштвеним јединицама које се називају поноси. Понос азијског лава је мањи. Студије су показале да већина Гир поноса садржи само две одрасле женке у поређењу са просечним афричким поносом који садржи 4 до 6 одраслих женки.

Највећа забележена женска коалиција азијских лавица је група од пет. Међутим, мора се рећи да је, упркос малој популацији и подручју станишта, мало појединачних животиња познато. Мушки азијски лавови су мање друштвени и повезују се са поносом само када се паре или на великом убијању. Претпоставља се да би то могло бити зато што је њихов плен мањи од оних у Африци, што захтева мање ловаца да их ухвати у коштац.

Попут афричких лавова, лов је заједничка ствар, али одрасли мужјаци ретко учествују. Ако је вегетација ретка, лов се обично одвија ноћу, али тамо где је густа може се одвијати и током дана. Лавови користе прикривеност да приђу свом плену, а затим јуре и или зграбе или оборе пре него што их престигне. Само једно од четири пуњења се завршава успешно. Лавови су неактивни већи део дана, проводе до 20 сати дневно одмарајући се или спавајући.

Репродукција азијских лавова

Парење није сезонско и одвија се током целе године. Мужјаци азијских лавова достижу полну зрелост са око 5 година, а женке азијских лавова достижу полну зрелост раније са око 4 године. Период гестације траје између 100 – 119 дана након чега се рађа 1 – 6 младунаца. Интервали између порођаја могу бити 18-26 месеци.

Младунци почињу да једу месо са око 3 месеца старости док настављају да сишу до 6 месеци. Они проводе 9 месеци усавршавајући своје ловачке вештине, осамостаљују се са годину дана и достижу зрелост са 3 до 4 године. Смртност младунаца је висока, до 80% може угинути пре 2 године. Животни век азијског лава је 16-18 година.

Дијета азијских лавова

Као и све дивље мачке, азијски лав је месождер. Типична исхрана азијског лава је јелен, антилопа, дивља свиња и биволи.

Статус очуваности азијских лавова

Азијски лавови су класификовани као критично угрожене животиње. Званична заштита од стране царске владе дата је 1900. године, међутим, са повећањем људске популације, прекомерном испашом и уништавањем шумског покривача, погодно станиште је смањено на око 1.300 квадратних километара. Године 1957. три афричка лава, једва различита од својих азијских рођака, пуштена су у уточиште у шуми Гир. Њихово повећање је показало да би такав приступ могао осигурати наставак постојања лава у Азији. Око 85 азијских лавова преживљава у заточеништву.

Погледајте више животиње које почињу словом А