Беан Гоосе

Извор слике

Тхе Беан Гоосе је редак зимски посетилац Британије. Постоје два редовна зимова јата Таига Беан Гоосе, у долини Јаре, Норфолку и долини Авон, у Шкотској. Раније редовно јато у Дамфрису и Галовеју више се тамо не појављује. Тундра пасуљ нема редовна места зимовања, али се налази у малим групама међу другим врстама сивих гусака.

Међу најредовнијим локалитетима су ВВТ Слимбридге, Глоуцестерсхире и Холкхам Марсхес, Норфолк. Беан Гоосес Енглески и научни називи потичу од његове навике у прошлости да се зими пасе на стрништима пасуља.

Карактеристике гуске пасуља



Гуска је једна од 'сивих гусака'. Има тенденцију да буде тамнији и смеђи од осталих врста у овој групи, а такође има тамнију главу и врат.

Кљун Беан Гоосес је црн у дну и на врху, са наранџастом траком у средини.

Њихове ноге и стопала су такође светло наранџасте боје.

Њихови горњи покривачи крила су тамносмеђи, као код белочеле гуске (Ансер албифронс) и мале белочеле гуске (А. еритхропус), али се разликују од ових по томе што имају уске беле ресе до перја.

Постоји пет подврста, са сложеним варијацијама у величини тела, величини кљуна и узорку. Генерално, величина се повећава од севера ка југу и од запада ка истоку. Неки орнитолози (они који проучавају птице) поделили су их на две врсте на основу станишта за размножавање, било у шумским мочварама у субарктичкој тајги или у арктичкој тундри.

Дијета од пасуља

Гуска од пасуља преживљава на трави, житарицама, кромпиру и другим усевима.

Беан Гоосе Бехавиор

Беан Гоосе зимује на нашим обалама у малом броју, а резерват природе Мид-Иаре је посебно добро место за њихово виђење од октобра до марта. Сваке године у Британији презими око 500 гусака пасуља.

Јесења окупљања птица полазе за Норфолк у интервалима од средине новембра до средине децембра, али са касним доласком хладног времена у јануару. Упркос често импресивним бројевима овде, удео малолетника има тенденцију да буде низак. Можда се већина гусака са породицама заустави у ранијој фази своје миграције.

Репродукција гуске пасуља

Гуска се гнезди у северној Скандинавији, северној Русији и северној Азији и посећује Британију у малом броју у јесен и зиму. Већина птица које зими овде долази из Скандинавије, где је гнездећа популација опала у последњих 20 година. Могући разлози за овај пад укључују повећано узнемиравање људи, промене у пољопривреди и директан прогон.

Заштита од ретке пасуљ гуске

Најређа гуска у Шкотској добила је нову заштиту у фебруару 2006. Птице су припадале последњем јату гусака пасуља у Шкотској. Покренута је шема од 132.000 фунти да би се заштитило последње преостало јато гусака, које сваке зиме проводе између Фалкирка и Камбернаулда.

Јато од више од 200 гусака тајга посећује висораван Сламанан од октобра до фебруара сваке године. Шкотска природна баштина (СНХ) замолила је локалне фармере да помогну у одржавању земљишта како би се гускама обезбедило погодно станиште за храњење, одмор и смештај. Птица је била уобичајена у Шкотској у 19. веку, али ово је било само једно од два преостала јата у Великој Британији.

Погледајте више животиње које почињу словом Б