11 најбољих појасева за псе који треба да престану да вуку
Кућни Љубимци / 2026
Извор сликеТхе Царацал (Царацал царацал) је дивља мачка средње величине која је поријеклом из Африке, Централне Азије, Блиског истока, сјеверозападне Индије и сушних подручја Пакистана. Припадајући породици Фелидае и реду Царнивора, признате су три подврсте каракала.
Ове мачке одликују црне чупаве уши, јака грађа, кратко лице и дуге ноге, а њихово црвенкасто или пешчано крзно помаже им да се камуфлирају у односу на околину. Каракал је опортунистички ловац и ловиће све што може да пронађе, плен углавном на мале сисаре.
Каракална мачка је ноћна животиња и стога је прилично тешко посматрати. Из тог разлога, тачна популација каракала није позната, али се сматра да ове мачке нису угрожене. Наставите да читате да бисте сазнали још занимљивих чињеница о каракалима. Иако се каракал сматра малом мачком у поређењу са другим дивљим мачкама, он је међу најтежим и најбржим.

Мачка каракал припада породици Фелидае и члан је класе сисара. Царацал је његово уобичајено име, док је његово научно име Фелис царацал. Име каракал потиче од турске речи „каракулак” што значи „црно уво”. Каракал је такође познат као пустињски рис и перзијски рис.
Три подврсте каракала су јужни каракал, северни каракал и азијски каракал. Јужни каракал се налази у јужној и источној Африци, северни каракал се налази у северној и западној Африци, а азијски каракал се налази у Азији.
Каракале је први научно описао немачки природњак Јохан Кристијан Данијел фон Шребер 1776. године, који је описао кожу каракала са Рта добре наде. Џон Едвард Греј га је сврстао у род Царацал 1843. године.
Ове мачке су користили владари у Индији за лов на ситну дивљач све до 20. века, а такође су имали верски значај у старом Египту; јављају се као бронзане фигурице за које се сматра да су биле чувари фараонских гробница. Кинески цареви су такође давали каракале као поклоне.
Каракали су мачке средње величине са витким телом. Мушки каракали обично су дугачки између 78 и 108 цм (31 и 43 ин) и имају реп дуг између 21 и 34 цм (8,3 и 13,4 ин) и теже између 7,2 и 19 кг (16 и 42 лбс). Женке каракала имају дужину између 71 и 102,9 цм (28,0 и 40,5 ин) са репом од 18 до 31,5 цм (7,1 до 12,4 ин), а теже између 7 и 15,9 кг (15 и 35 лбс). Каракал је полно диморфан, а женке су у скоро сваком погледу мање од мужјака.

Имају снажну грађу и кратко лице, са дугим задњим ногама које су дуже од предњих, тако да изгледа да је тело нагнуто надоле од стражњице. Њихова најистакнутија карактеристика су црне чупаве уши, које могу бити дугачке 4,5 цм, а чуперци почињу да падају како животиња стари. Њихова дуге уши садржи 20 мишића, што значи да су изузетно осетљиви и одлични да им помогну да пронађу плен. Имају и друге црне ознаке на телу - две црне пруге од чела до носа и црни обрис уста. Такође има беле мрље око очију и уста.
Каракали се често називају пустињским рисом, али они заправо не поседују исте физичке атрибуте као чланови породице рисова, као што је карактеристична длака око лица или пегави или запрљани капут. Уместо тога, њихова длака је кратка и густа и уједначено је црвенкастосмеђа или пешчана, мада су познати и црни каракали. Њихов доњи део и унутрашњост ногу су светлији, често са малим црвенкастим ознакама. Иако је њихова длака углавном мекана, лети може постати грубља.
Каракал има укупно 30 зуба, са очњацима који су дуги до 2 цм (0,8 ин) и оштри. Такође имају жути, жбунасти реп који је дугачак око 8 до 13 инча и протеже се до скочних зглобова, што им помаже да се окрену и остану на курсу када јуре плен. Њихове оштре канџе помажу им да се хватају за дрвеће и пењу се на гране, а такође им помажу да ухвате плен.
Каракали су блиско повезани са сервалима и приближно су исте величине, али живе на различитим местима. Сервали воле да лове у влажним, влажним подручјима, док каракали остају у сувим, пустињским срединама.
У дивљини, просечан животни век каракала је 12 година. Међутим, познато је да у заточеништву каракали живе до 19 година. То је зато што, када се држе у зоолошким вртовима, нису угрожени од предатора, добијају медицинску помоћ и не морају да лове храну.
Каракали су месождери и плене низ различитих сисара. Најчешће животиње које плене су глодари, зечеви, хурмашици, антилопе, зечеви, птице, змије и гуштери. За разлику од других малих афричких мачака, каракали неће оклевати да убију плен већи од себе, као што су млади куду, бушбак, импала, планинска трска и спрингбок. Каракали ће се чак усудити на земљу фармера да би ловили стоку као што су овце и козе.
Каракал може скочити више од 4 метра (12 стопа) и ухватити птице у ваздуху, а може чак и да се окреће и промени свој правац у ваздуху. Да би ухватио свој плен, вреба животињу док се не нађе на удаљености од 5 м (16 стопа) од ње, након чега је спусти и убије животињу угризом у грло или потиљак.
Не воле да једу жилаву длаку животиња које улове и користиће своје канџе да је уклоне. Ипак ће јести перје, па ће чак јести и покварено месо ако су заиста гладни.
Каракали већину времена живе сами, иако могу да живе у паровима. Као ноћне животиње, веома су тајне и тешко их је посматрати. Обично су најактивнији када температура падне испод 20 °Ц (68 °Ф). Понекад ове мачке могу прећи и до 12 миља док претражују своју територију у потрази за пленом. Када је потребно, могу да трче брзином од 50 мпх.
Каракали могу бити гласни, преде када су задовољни и такође праве разне друге звукове, укључујући мјаукање, шиштање, режање и пљување. Они су агресивне мачке и брзо бране своју територију од других животиња. Да би упозорили друге каракале да нападају њихову територију, они ће наоштрити своје канџе на дрвећу као визуелни начин да обавесте друге да је подручје заузето. Они такође ослобађају мирис између ножних прстију како би заштитили своје подручје и обележавају стене и вегетацију на својој територији урином. Неки су чак изнели теорију да је разлог њихових дугих ушију да могу да комуницирају једни са другима.
Каракали живе усамљеничким животом док не буду спремни за парење. Размножавање се одвија током целе године и женке улазе у еструс сваке две недеље, осим ако нису трудне. Они показују пораст у урину и формирају привремене парове са мужјацима када су у еструсу.
Период гестације каракала је око два до три месеца, након чега се рађа легло од једне до шест беба. Два је просек. Младунче каракала се називају маче и сваки је тежак око 7 до 9 унци при рођењу. Обично се рађају у густом растињу или напуштеним јазбинама мртвих и дикобраза, а рађају се затворених очију, које ће се отворити са око 10 дана. Њихове канџе се при рођењу не могу увући, а уши су им такође затворене. Њихове уши постају усправне, а канџе се повлаче између три и четири недеље старости.
Мачићи каракала почињу да једу чврсту храну око пете или шесте недеље, а млечни зуби им се појављују када напуне 50 дана. Са око девет до десет месеци, каракал ће напустити своју мајку. Међутим, неколико женки остаје са својим мајкама.
Каракал је полно зрео до годину дана, иако производња гамета почиње између 7 и 10 месеци. Успешно парење се дешава тек након 12 до 15 месеци.

Каракали углавном живе у подсахарској Африци, као и у деловима Блиског истока. Добро су прилагођени сувим подручјима, а живе у саванама, шумама и планинама. У азијским регионима налазе се у шумама и ретко живе у тропским или пустињским срединама. На срећу, не треба им пуно воде да би преживели, а већину течности добијају од животиња које убијају и једу. Добро су прилагођени врућем времену и спавају у најтоплијим сатима дана, а најактивнији су ноћу.
Каракали спавају у јазбинама, пукотинама стена, жбуњу, па чак и гранама дрвета. Њихово тело и стопала су дизајнирани да им омогуће кретање и ходање по врућем песку. Крећу се веома тихо и добро се уклапају у своје окружење како би избегли да буду плен.
Каракал је наведен као најмање забринут на ИУЦН Црвеној листи, али тачан број популације каракала није познат. Лов на каракале је забрањен у Авганистану, Алжиру, Египту, Индији, Ирану, Израелу, Јордану, Казахстану, Либану, Мароку, Пакистану, Сирији, Таџикистану, Тунису, Турској, Туркменистану и Узбекистану.
Они су толерантни према људима, али не би били добар љубимац! Имајући то у виду, неки људи држе каракале као кућне љубимце, а речено је да се могу припитомити ако се одгајају са људима од најраније доби.
Два главна грабежљивца каракала су лавови и хијене, јер насељавају исто подручје као каракали. Људи такође представљају претњу за каракале, посебно ако одлутају на пољопривредно земљиште. У деловима Јужне Африке и Намибије већини земљопоседника је дозвољено да убијају каракале на лицу места ако се сматрају да представљају претњу за њих или њихову имовину.
Губитак станишта је још једна претња за ове животиње. Ширење пољопривреде и изградња путева угрожава животну средину каракала, а они често страдају у саобраћајним несрећама у Турској и Ирану. Поред тога, угрожени су ловом на трговину кућним љубимцима на Арапском полуострву.
Погледајте више животиње које почињу словом Ц