Црноноги твор

  Црноноги твор

Црноноги твор (Мустела нигрипес), познат и као амерички ловац на длаке или преријски пси, је врста куња која припада Мустелидае и род Мустела. Црноноги твор је по изгледу сличан европском полецат и азијски степски пор.

Црноноги твор је поријеклом из централне Сјеверне Америке и једина је аутохтона врста творова поријеклом из Сјеверне Америке. Домаће творове које можете наћи у продавницама кућних љубимаца (Мустела фуро) деле исти род, али су европског порекла и припитомљене су стотинама година.

Овај северноамерички твор се храни првенствено преријским псима и сматра се да је пад популације преријских паса био узрок опадања популације црноногих творова током 20. века. У ствари, врста је проглашена изумрлом 1979. године, али је преостала дивља популација откривена у Меетеетсеу у Вајомингу 1981. Од тада је креиран програм узгоја у заточеништву, који је помогао да се црноноги твор поново уведе у дивљину.



Иако се број ових животиња знатно повећао последњих година, оне се и даље воде као угрожене врсте на Црвеној листи ИУЦН-а.

  Црноноги твор

Карактеристике црноногог твора

Црноноги твор има дугачко, витко тело. Ове животиње су сексуално дипоричне, са мужјацима који су дугачки између 500 и 533 милиметара (19,7 и 21,0 ин) са дужином репа од 114 до 127 милиметара (4,5 до 5,0 ин), а женке су око 10% мање. Тешки су између 650 и 1.400 грама (1,43 и 3,09 лб).

Црноноги творови имају изразит изглед са чађавим црним обрисима на ногама, ушима, деловима лица и репу. Њихова основна боја је бледожућкаста или жућкаста изнад и испод, а врх главе, а понекад и врат су замагљени длакама са тамним врховима. Око очију се може видети црна маска, која је добро изражена код младих црноногих творова.

Имају кратке и дебеле ноге и дугачак врат, чело је лучно и широко, а њушка кратка. Њихова стопала, укључујући и табане, прекривена су длаком, а то прикрива канџе, које су веома оштре и благо закривљене.

Животни век црноногог твора

Сматра се да је просечан животни век црноног твора око годину дана у дивљини, иако би могао бити и до пет година. Главни узроци смрти ових животиња су губитак станишта, болести које је унео човек и индиректно тровање услед мера контроле преријских паса.

Дијета за црног твора

Црноноги творови су месождери и хране се првенствено преријским псима, при чему се до 90% њихове исхране састоји од њих. Један твор може појести преко 100 преријских паса годишње! Осталих 10% њихове исхране чине мали глодари, као нпр мишеви и веверице. Сву воду добијају од плена.

Обично конзумирају између 50 и 70 грама меса дневно. Убијају само довољно да једу, а врло ретко чувају храну за касније. Они лове и убијају преријске псе у својим јазбинама.

Понашање црноногог твора

Црноноги твор је а усамљена животиња , осим током сезоне парења или када женке негују младе. Они су пре свега ноћни и већину времена проводе под земљом у јазбинама преријских паса, где спавају, хватају храну, беже од предатора и сурових временских услова и рађају своје младе.

Хибернирају, али зими, време током којих су активни и раздаљине које путују се значајно смањују. Утврђено је да остају под земљом у истом систему јазбина по недељу дана зими.

Остатак године обично проводе само неколико минута изнад земље сваког дана током првих неколико сати након изласка сунца да лове или пронађу нове јаме или парове. Мужјаци су генерално активнији од женки, путујући око двоструко већу удаљеност од женки.

Црноноги творови су такође територијални и активно ће бранити територије од других истополних конкурената.

Црноноги творови су веома разиграни, посебно као млади. Млади у игри ће се рвати, савијати леђа и скакати уназад широм отворених уста, у приказу познатом као „плес творова“.

Ове животиње су веома гласне. Они користе гласно брбљање као позив за узбуну, шиштање да покажу узнемиреност или страх, а женке користе звукове цвиљења како би подстакле младе да их прате.

Репродукција црноногог твора

Сезона парења црноногог твора траје до марта и априла. Црноноге творове показују одложену имплантацију, при чему оплођено јаје не почиње да се развија све док услови не буду одговарајући за трудноћу.

Период гестације је 35 до 45 дана, након чега се рађа легло од 1 до 6 младих, иако је просечна величина легла око 3 мачића. Њихове тамне ознаке појављују се у доби од око 3 недеље, а млади мачићи почињу да отварају очи око 35 дана након рођења. Комплети за црноноге творове се развијају веома брзо и постају све активнији након отварања очију. Они остају у јазбини под земљом око 42 дана, и остаће са својим мајкама током целог лета пре него што се одвоје на јесен.

Творови постају полно зрели у доби од 1 године, а њихов врхунац репродуктивног периода је око 3 до 4 године.

Локација и станиште црноногог твора

Црноноги твор је пореклом из Северне Америке и једини је твор у овим крајевима. Данас постоје у дивљини на три локације, североисточној Монтани, западној Јужној Дакоти и југоисточном Вајомингу. Све три локације су локације на којима су поново уведене након што су првобитне популације истребљене.

Историјски гледано, њихов распон се протезао од јужне Алберте и јужног Саскачевана до Тексаса, Новог Мексика и Аризоне.

Они првенствено живе у ниским или средњим травнатим преријама и валовитим брдима, и потребно им је око 100-120 хектара простора за изворе хране. Живе тамо где постоје колоније преријских паса и користе јазбине преријских паса за одгајање младих, избегавање предатора и термални покривач.

Статус заштите црноногог твора

Популација црноногих творова опадала је током 20. века. То је било због смањења популације преријских паса и силватичке куге. Убирани су и за трговину крзном. Наведени су као угрожени од стране Службе за рибу и дивље животиње Сједињених Држава (УСФВС) 1967. године, а проглашени су изумрли 1979. године, а преостала дивља популација откривена је у Меетеетсеу, Вајоминг, 1981. године.

Ова дивља популација је потом узгајана у заточеништву и резултирала је поновним увођењем црноногих творова у осам западних америчких држава, Канаду и Мексико од 1991. до 2009. Они су сада наведени као угрожени на Црвеној листи ИУЦН-а. Упркос напорима за очување, нажалост, без довољно места реинтродукције и заштите од куге, потпуни опоравак твора и даље је тежак.

Неки уобичајени узроци смрти црноногог твора укључују губитак станишта, болести које је унео човек и индиректно тровање услед мера контроле преријских паса.

Болести које могу да убију црноноге творове укључују беснило, туларемију и људску грипу, али су такође осетљиве на вирус псеће куге, који уносе пругасти творови, обични ракуни, црвене лисице , којоти и амерички јазавци .

Такође су подложни хладнијем времену, при чему 50 до 70% младунаца и старијих црноногих творова не преживи јесен и зиму.

Међутим, највећа претња за ове животиње је смањење популације преријских паса и губитак станишта преријских паса. Губитак станишта је резултат пољопривреде, коришћења стоке и другог развоја. Губитак ових подручја такође може бити резултат истраживања и вађења нафте и природног гаса.

Црноноги твор Предаторс

Главни грабежљивци црног твора су златни орлови , велике рогате сове, којоти , амерички јазавци , рисове, преријски соколови, јастребови и преријске звечарке.