Црвени крилати кос

  Црвени крилати кос

Црвени кос (Агелаиус пхоеницеус) је птица која припада реду Пассериформес и породици Ицтеридае. Ове птице врбарице се налазе у већем делу Северне Америке и великом делу Централна Америка , а размножава се углавном у од Аљаска и Њуфаундленд јужно до Флориде, Мексички залив, Мексико , и Гватемала .

Ове птице су добиле име по мужјаку врсте, који има црвену рамену и жуту пречку крила. Полно су диморфне, а женке су тамно браон боје по целој површини. Они су свеједи и хране се углавном биљним материјалом. Ова птица се гнезди у лабавим колонијама и веома је територијална.

Сматра се да је црвенокрили кос најраспрострањенија жива копнена птица Северна Америка , са записима који показују да парови који се размножавају широм Северне и Централне Америке могу премашити 250 милиона у годинама врхунца. Због тога су наведени као најмање забринути на Црвеној листи ИУЦН-а.



Ред Вингед Блацкбирд Таксономи

Црвенокрили кос припада роду Агелаиус, чији је један од пет чланова. Име рода потиче од старогрчког агелаиос, што значи „друштвен“. Ова птица је сестринска врста црвеног коса (Агелаиус ассимилис) који је ендемичан за Кубу.

Ове две врсте су заједно сестре тробојног коса (Агелаиус трицолор) који се налази на пацифичкој обали Калифорније и горње Доње Калифорније у Мексику.

Препознате су између 20 и 24 подврсте црвенокрилих косова. Ево подврста и група подврста црвенокрилих косова и локација на којима се налазе у наставку.

Група феницеус:

  • А. п. арцтолегус – налази се од југоисточне Аљаске и Јукона до северно-централних Сједињених Држава, а мигрира у јужно-централне Сједињене Државе.
  • А. п. фортис - пронађен од Монтане до југоисточног Новог Мексика, и мигрира у Тексас.
  • А. п. неваденсис - налази се од југоисточне Британске Колумбије до Ајдаха, југоисточне Калифорније и јужне Неваде, а мигрира у јужну Аризону.
  • А. п. цауринус - налази се од југозападне обале Британске Колумбије до северозападне Калифорније и мигрира у централну Калифорнију.
  • А. п. ацицулатус - налази се у планинама централне и јужне Калифорније.
  • А. п. неутралис - налази се од обале јужне Калифорније до северозапада Доње Калифорније.
  • А. п. сонориенсис - налази се од југоисточне Калифорније до североисточне Баја Калифорније, јужне Неваде, централне Аризоне и северозападног Мексика.
  • А. п. ниаритенсис - налази се на обалним равницама југозападног Мексика.
  • А. п. гринели - пронађени око пацифичке падине од западне Гватемале до северозападне Костарике.
  • А. п. пхоеницеус - пронађен од југоисточне Канаде до Тексаса и југоисточних Сједињених Држава.
  • А. п. литторалис - пронађено од обале Мексичког залива од југоисточног Тексаса до северозападне Флориде.
  • А. п. меарнси - налази се на крајњем југоистоку Џорџије и северне Флориде.
  • А. п. флориданус - пронађен у Јужној Флориди.
  • А. п. мегапотамус - пронађен од централног Тексаса и доње долине Рио Браво до источног Мексика.
  • А. п. рицхмонди - налази се око карипске падине од Мексика до Белизеа и северне Гватемале.
  • А. п. паллидулус - пронађен у југоисточном Мексику.
  • А. п. нелсони - пронађен у јужном централном Мексику.
  • А. п. матудае - налази се на тропском југоистоку Мексика.
  • А. п. артхуралени - пронађен у северној Гватемали.
  • А. п. бревирострис - налази се око карипске падине Хондураса и југоисточне Никарагве.
  • А. п. брианти – пронађено северозападно од Бахама.

Гроуп цалифорницус/маиллиардорум:

  • А. п. маиллиардорум - пронађено око обале централне Калифорније.
  • А. п. цалифорницус - пронађено око Централне долине Калифорније.

Губернатор групе:

  • А. п. губернатор – налази се око Мексичке висоравни.

  Црвени крилати кос

Карактеристике црвеног косова

Црвени кос је полно диморфан, при чему су женке мање од мужјака. Женке птица су дугачке 17 до 18 цм (6,7 до 7,1 ин) и теже око 41,5 г (1,46 оз), док су мужјаци дугачки 22 до 24 цм (8,7 до 9,4 ин) и теже око 64 г (2,3 оз). Имају распон крила од 30 до 37 цм.

Уобичајено име птице, црвенокрили кос, узето је од карактеристичних црвених закрпа на раменима или еполета углавном црног одраслог мужјака, које су видљиве када птица лети или се приказује.

Када се одмара, мужјак такође показује бледожуту крилу. Женке, с друге стране, имају браон горње делове, док су доњи делови прекривени интензивном белом и тамном жилом. Такође могу показати ружичасту мрљу од лососа на раменима и јасну ружичасту боју на лицу.

Оба пола црвенокриле црне птице имају средње дужине, заобљен реп, оштро црни зашиљени кљун и црне очи и стопала. Млади мужјаци и женке по боји личе на одрасле женке.

Током свог живота, црвенокрили кос пролази кроз разне лињаре. Мужјаци пролазе кроз прелазну фазу у којој црвене еполете изгледају наранџасте боје пре него што достигну боју одраслих.

Одрасло перје ове птице стичу тек након сезоне парења у години након рођења, када су старости између тринаест и петнаест месеци, што је касно у поређењу са другим северноамеричким врбарицама.

Пеге на крилима на мужјацима су виталне у одбрани територије. Они са већим тачкама су ефикаснији у тјерању својих нетериторијалних ривала. Занимљиво је да су мрље на крилима знак претње међу мужјацима и имају неважну улогу, ако је уопште има, у сусретима са супротним полом.

Животни век црвенокрилог тетка

У просеку, црвенокрили кос нема веома дуг животни век и обично живи само око 2 године. Међутим, најстарији забележени црвени крилати кос у дивљини живео је преко 15 година, а можда од ових птица живе и преко 10 година.

Дијета црвеног косова

Врста црвенокрилог кос је ан свеједи који ће се хранити оним што нађу. Они се првенствено хране семеном и пољопривредним производима, као што су кукуруз и пиринач, посебно у сезони парења. У сезони се конзумирају и боровнице, купине и друго воће.

Међутим, углавном у сезони парења, ови двобојни кос ће се хранити и животињским материјалом као што су пужеви, жабе , младе птице, јаја, стрвина, црви , вретенаца , лептири , мољци , праве муве и пауци.

Ове птице се хране за инсекте тако што их беру са биљака, посебно са базе водених биљака, или их хватају у лету.

Ред Крилати Блацкбирд Понашање

Црвени кос је друштвена птица, која се налази у великој популацији и често ће мигрирати у великим јатима од хиљаду или више. Ове птице су углавном дневне, проводе већину свог дана у потрази за храном.

Они седе на дрвећу, жбуњу, оградама и телефонским линијама док траже храну. Њихов начин летења је карактеристичан, са брзим закрилцима крила испрекиданим кратким периодима клизања.

Црвени кос се заправо не боре, иако је познато да се мужјаци ове врсте.

Територија

Црвени кос је веома територијални, посебно током сезоне парења. Мужјаци ће бранити своју територију од других мужјака црвенокрилих косова, као и од других врста птица.

Такође ће насрнути на људе који се превише приближе свом гнезду.

Домаћи распон и величина територије црвенокрилог коса могу увелико варирати у зависности од локације и подврсте. Мужјаци обично контролишу територије од око 2.000 квадратних метара. Женке заузимају територију са једним мужјаком заједно са многим другим женкама.

Комуникација

И мушки и женски црвенокрили кос имају различите позиве, од којих су неки исти. Обојица користе позиве у помоћ и позиве за узбуну који се разликују у зависности од природе претње, а чести су и позиви са кратким контактом. Позиви претње се такође користе за одбијање предатора.

Само мужјаци производе позиве за лет, који сигнализирају њихов излазак са територије.

Ове птице такође користе визуелне дисплеје за комуникацију, посебно пре и током парења. Мужјаци ће користити ове приказе да привуку женке и такође да бране своју територију од других мужјака.

Ред-вингед Блацкбирд Репродукција

Црвени кос се размножава од краја априла до краја јула и гнезди се у лабавим колонијама. Ове птице су полигине, са територијалним мужјацима који бране до 10 женки. Међутим, женке се често копулирају са мушкарцима који нису са својим друштвеним партнером и често имају мешовито очинство.

Ритуали парења почињу са песма мужјака . Прикази код мужјака укључују вокализацију у згрченом положају са брзим и веома упадљивим лепршањем крила. Женке често не враћају песме све док се не нађу на територији мужјака. Женка одговара сличним чучењима и вокализацијом када је спремна.

Гнезда граде у рогозима, рогозима, травама, шашу или жбуњу јохе или врбе. Направљене су од траве, шаша и маховине, обложене блатом и везане за околне траве или гране, обично постављене на 7,6 цм (3,0 ин) до 4,3 м (14 стопа) изнад воде. Гнездо у потпуности гради женка током три до шест дана.

Женке полажу клапну од три од четири (ретко пет) јаја, која су овална, глатка и благо сјајна и имају димензије 24,8 мм к 17,55 мм (0,976 ин к 0,691 ин). Обично су бледо плавкастозелене боје, обележене смеђом, љубичастом и/или црном.

Женка сама инкубира јаје 11 до 12 дана, након чега се јаја излегу. Када се роде, млади црвенокрили кос су слепи и без перја. Нестлингс се хране скоро одмах након излегања са малим зглавкари , као што су вилини коњици, мољци и лептири.

Гнезде углавном храни женка, иако ће мужјак повремено учествовати у процесу храњења. Млади су спремни да напусте гнездо 11 до 14 дана након излегања.

Парови подижу две или три квачила по сезони, са новим гнездом за свако квачило. Младунци обично достижу полну зрелост за 2 до 3 године, а женке се размножавају до десет година.

Ред-вингед Блацкбирд Локација и станиште

Црвени кос је широко распрострањен широм Северне Америке, осим у сушним пустињама, високим планинским ланцима и арктичким регионима. Гнезде се од централно-источне Аљаске и Јукона на северозападу, Њуфаундленда на североистоку, северне Костарике на југу и од Атлантика до Пацифика.

Углавном се могу наћи на отвореним травнатим подручјима, преферирајући мочварна подручја. Црвени кос насељава и слатководне и слане мочваре, али се може наћи иу сувим планинским пределима, као што су ливаде, прерије, слабо шумовите листопадне шуме и поља. Зими се црвенокрили кос најчешће налази на отвореним пољима и обрадивим површинама.

Сеоба црвенокрилог косова

Зимски распони за црвенокриле косове варирају у зависности од географске локације. Црвени кос који се гнезде у северном делу свог подручја, односно у Канади и пограничним државама у Сједињеним Државама, мигрирају у јужне Сједињене Државе и Централну Америку почевши од септембра или октобра (или повремено већ у августу) током зиме.

Међутим, популације у близини пацифичких и заливских обала Северне Америке и оне Средње Америке нису мигранти; настањени су током целе године и зиму проводе у својим леглима за размножавање.

  Црвени крилати кос

Статус заштите црвенокрилог кос-а

Црвени кос је једна од најчешћих, распрострањених и распрострањених птица широм Северне Америке. Они су наведени као најмање забринути на Црвеној листи ИУЦН-а.

Могу да преживе у низу станишта, што значи да могу добро да превазиђу губитак станишта. Због тога, они нису заиста заштићени у свом распону од ефеката губитка станишта и урбанизације. Упркос њиховој способности да се прилагоде, сматра се да ће у блиској будућности ове птице почети да пате због губитка мочварних подручја.

Предатори с црвеним крилима

Предатори црвенокрилог коса могу се разликовати у зависности од локације. Главни грабежљивци ове врсте птица укључују ракуни , сове, краткорепи јастребови, црвенорепи јастребови, амерички минк, дугорепи ласице , обични грацклес, евроазијски свраке , и змије .

Гаврани и пашњаци, попут мочварних грла, хране се јајима и младим пилићима, али само када је гнездо остављено без надзора. Да би спречили стварање на јајима и пилићима, црвенокрили кос се гнезде у групама, а гнезде се и изнад воде. Гнезде се и високо у густој приобалној трсци, на висини од једног или два метра, да не би били примећени.

Црвени крилати кос Важност

Пошто је црвенокрили кос крмач, веома је важан за његов екосистем. Ове птице помажу у контроли популације инсеката и помажу биљкама и усевима да расту тако што се хране коровом. Они једу штеточине које могу наштетити усевима памука и луцерке. Они такође помажу да се семе распрши по читавом опсегу. Такође могу бити важан извор хране за животиње као што су ракуни и куне.

Нажалост, због тога што ове птице јатају и лежу у тако великом броју, њихов екосистем такође може бити негативно погођен. У неким областима могу изгледати као да „преузму“ када се мигрирају или гнезде јер путују у веома великим групама. Ове птице такође могу да опустоше фармска поља, што доводи до губитка прихода за фармере. Због тога, фармери понекад илегално трују ове птице употребом пестицида.

Честа питања о црвеном косу

Где су црвени кос у свету?

Црвени кос се налази широм Северне Америке. Протеже се од јужне Аљаске на најсевернијој тачки, до полуострва Јукатан на југу и покрива већи део континента од пацифичке обале Калифорније и Канаде до источне обале.

Шта једу црвени крилати кос?

Црвени кос ће се хранити оним што нађу, иако углавном једу биљне материјале попут семена, као и животињски материјал попут пужева, жаба, јаја, црва, вретенаца, лептира и мољаца.

Да ли су црвени кос селице?

Неки црвенокрили кос су селице. Они који живе у северном делу теоријског подручја су миграциони и проводе зиме у јужним Сједињеним Државама и Централној Америци. У западној и Централној Америци, популације углавном нису миграторне.

Да ли кос са црвеним крилима има црвена крила?

Не баш. Мужјаци црвених крилатих косова су црни по целој површини и имају црвену рамену и жуту пречку крила. Ове црвене флеке на крилима које птици дају њено уобичајено име су највидљивије када птица лети или се приказује. Женке црвенокрилих косова, с друге стране, углавном су по целом телу браон боје.

Колико врста црвених крилатих косова постоји?

Постоји између 20 и 24 подврсте црвених крилатих косова које се налазе широм Северне Америке.