Делфини са грубим зубима

Извор слике

Тхе Делфин са грубим зубима (Стено бреданенсис) је прилично велики делфин који се може наћи у дубокој топлој, тропској и суптропској води од западног Пацифика до Медитерана. Ретко се виђају у распону северно од 40° географске ширине или јужно од 35° географске ширине. Делфини са грубим зубима су такође виђени дуж атлантске обале Сједињених Држава, на Карибима, Мексичком заливу, Средоземном мору, источном тропском Пацифику и Индијском океану.

Географска распрострањеност ове врсте није добро позната. Назив рода „Стено“, чији је ова врста једини члан, потиче од грчког за „узак“, што се односи на нос врсте – што је дијагностичка карактеристика врсте.

Карактеристике делфина са грубим зубима

Карактеристична карактеристика делфина са грубим зубима је његова глава купастог облика и витак нос. Пераје су повучене даље дуж тела него код других сличних делфина (на мору се овај делфин може помешати са Спиннер делпхин , Пантропски пегави делфин и Делфин , од којих су све 3 врсте за које је примећено да се повезују са делфинима са грубим зубима). Њихова леђна пераја су израженија.



Усне, грло и стомак делфина са грубим зубима су ружичасто-бели. Бокови су им светло сиви, а леђа и леђно пераје много тамније сиве. Делфини грубих зуба нарасту до око 2,5 метара у дужину и теже око 150 килограма. Делфини са грубим зубима имају оштре, назубљене зубе.

Понашање делфина са грубим зубима

Грубозуби делфин је друштвена врста која се налази у групама од 10 до 30 у просеку, као и јата до 160 делфина која садрже до 8 мањих подгрупа. Није примећено да се делфин са грубим зубима јаше луком, али „плива“ – (плива са главом и брадом изнад површине воде).

Дијета за делфине са грубим зубима

Делфин са грубим зубима се храни рибом и лигњама, као и мекушцима и главоношцима.

Комуникација делфина са грубим зубима

Као и други делфини, делфини са грубим зубима комуницирају говором тела и ехолокирају помоћу кликова и звиждука.

Репродукција делфина са грубим зубима

Мало се зна о репродуктивним навикама ове врсте. Делфин грубих зуба је одгајан са а Делфин у заточеништву стварајући хибридно потомство. Оно што се зна је да женке дупина са грубим зубима достижу полну зрелост са око 10 година, а мужјаци са 14 година.

Предатори делфина са грубим зубима

Неке ајкуле (укључујући тиграсте ајкуле, мрачне ајкуле и ајкуле бикове) и орке ће пленити делфине. Делфини су такође често заробљени у рибарским мрежама.

Заштита делфина са грубим зубима

Делфини са грубим зубима су класификовани као дефектни подаци на ИУЦН Црвеној листи из 2000. године.

Делфин са грубим зубима и људи

Делфини грубих зуба се лове за храну у неким регионима. У Јапану и западној Африци се гађају харпуном. Заплитање у риболовну опрему представља претњу, а пријављено је да су грубозуби делфини ухваћени у пливарицама у источном тропском Пацифику. Пријављено је да су други ухваћени у риболову са шкргавим и лебдећим мрежама у Шри Ланки и Бразилу.