Галапагос Минке Вхале

Изаберите Име За Кућног Љубимца







  Минке Вхале Извор слике

Тхе мали кит , такође познат као мањи рорквал, је сложена врста китова усана. Постоје две врсте малих китова; тхе обични мали кит (такође познат као северни кит мали кит) (Балаеноптера ацуторострата) и Антарктички мали кит (или јужни мали кит) (Балаеноптера бонаеренсис). Понекад таксономисти даље категоришу обичне китове на две или три подврсте; северноатлантски кит кит кит минки, севернопацифички кит кит и патуљасти кит минки кит.

Минке китови су најмањи од свих рорквала у породици балеен, с тим што је мањи мали кит. Припадају породици Балаеноптеридае и реду Артиодацтила. Сви китови минки су део роркуалса, породице која укључује грбави кит , тхе кит пераја , тхе Брајдов кит , тхе ти си кит и плави кит.

То је један од најзаступљенијих рорквала на свету, а њихов популациони статус се сматра стабилним у скоро целом њиховом распону. Северни китови минки имају широку распрострањеност на северној хемисфери и налазе се широм северног Атлантског и Тихог океана. Јужни китови минки се налазе близу поларног региона на јужној хемисфери и често се налазе у областима изван Аустралије (као што је Велики корални гребен), Јужне Америке и Јужне Африке.

Иако китови минки тренутно нису угрожени, китолов је можда смањио популацију последњих година. Наставите да читате да бисте сазнали више.

  Минке Вхале

Историја Минке Вхале

Минки кит је први описао дански природњак Ото Фабрицијус 1780. године, који је претпоставио да мора да је већ позната врста и приписао га Балаена рострата, називу који је Ото Фридрих Милер дао северном добром киту 1776. године.

Године 1804, Бернард Гермаин де Лацепеде описао је јувенилни примерак Балаеноптера ацуто-рострата. Назив је делимичан превод норвешког минкехвала, вероватно по норвешком китоловцу по имену Меинцке, који је заменио северног китовог минкеха за Плави кит .

Карактеристике Минке Вхале

Минке китови су други најмањи китови усати. И мушки и женски китови минки обично имају тежину од 4 до 5 тона у зрелости, а максимална тежина може бити и до 14 тона. Мужјаци минке китова достижу дужину од око 8 до 10 метара, а женке 8 до 10,5 метара.

Тело малог кита је обично црно или тамно сиво одозго и бело одоздо. Већина дужине леђа, укључујући леђно пераје и отворе за издувавање, појављују се у исто време када кит излази на површину да дише, што открива малу величину животиње. Северни китови минки могу се разликовати од других китова по белој траци на сваком перају.

Минке китови имају између 240 и 360 балених плоча на свакој страни уста. Њихов систем за варење се састоји од четири одељка. Постоји велика густина анаеробних бактерија пронађених у њиховим желуцима, што сугерише да се китови минки ослањају на варење микроба да би извукли хранљиве материје које им даје храна.

Животни век кита Минке

Минки кит има просечан животни век од око 50 година, међутим, у неким случајевима може да живи и до 60 година

Дијета

Минке китови су првенствено ихтиофагне (рибоједе) врсте и једу инћуне, рибу пас, капелин, рибу из угља, бакалар, јегуље , харинга, скуша, лосос, пешчано копље, саури и вук. Међутим, они су опортунистички хранитељи и такође ће јести ракове, крил и планктон када су доступни.

Минке китови се хране бочним ударима у јата плена и гутајући велике количине воде.

  Минке Вхале

Понашање

Минке китови се обично налазе појединачно или у малим групама од 2 до три, али лабаве групе од до 400 животиња су виђене у подручјима храњења ближе половима.

Познато је да китови минке вокализирају и стварају звукове који укључују кликове, гунђање, успорење пулса, чегртаљке, ударце и недавно откривене „боингове“. Ове различите вокализације могу варирати у зависности од врсте и географског подручја.

Ови китови имају занимљиве обрасце дисања. Када изрони из дубоког роњења, кит удише 3 до 5 пута у кратким интервалима пре него што поново „дубоко зарони“ у трајању од 2 до 20 минута. За разлику од других роркуал врста, они не дижу своје метиље из воде када роне. Дубоким заронима претходи изражено извијање леђа.

Упркос великој величини, мали кит може да плива веома брзо. Максимална брзина пливања минке је процењена на 20 до 30 километара на сат. Минке китови су веома толерантни и често се приближавају пловилима.

Миграције

Минке китови предузимају сезонске миграције и могу путовати на велике удаљености. Обе врсте китова прате путеве до полова током пролећа и ка тропима током јесени и зиме, али разлика између годишњих доба спречава их да се икада мешају.

Незрели китови су често усамљенији и обично бораве у нижим географским ширинама током летњих месеци. Одрасли мужјаци ће вероватно остати ближе поларним регионима, док ће зреле женке мигрирати даље у више географске ширине.

Репродукција китова Минке

Минк китови постају полно зрели у доби од око 3 до 8 година. Време зачећа и рођења варира у зависности од региона. Период трудноће ових китова је 10 месеци, а бебе при рођењу имају 2,4 до 2,8 метара (7 стопа 10 инча до 9 стопа 2 инча). Телад се обично рађају сваке две године. Новорођенчад доје од својих мајки пет месеци.

Станиште

Северни кит минке се налази широм северног Атлантског и Тихог океана, док се јужни кит минке налази у свим океанима на јужној хемисфери, као што су Аустралија, Јужна Америка, Јужна Африка и поларни регион.

Обе врсте малих китова преферирају приобалне и приобалне воде океана, али се њихова дистрибуција сматра космополитском јер се могу појавити у поларним, умереним и тропским водама у већини мора и области широм света. Хране се најчешће у хладнијим водама на вишим географским ширинама.

  Минке Вхале

Цонсерватион Статус

ИУЦН Црвена листа означава северне врсте као најмање забринуте, а јужне као скоро угрожене. Патуљасти кит минки (подврста Б. ацуторострата) нема процену популације, а статус његове очуваности је категорисан као „недостатак података“.

Предатори и претње

Најчешћи предатор малих китова је кит убица (орка). Међутим, постоје и други фактори који угрожавају популацију малих китова.

  Минке Вхале

Минке китови су угрожени комерцијалним китоловом од 1930-их. Првобитно су били занемарени због њихове мале величине, али су ови китови почели да буду на мети Кине, Исланда, Кореје, Русије и Тајвана. До данас, Гренланд, Јапан и Норвешка и даље лове китове минке. Узимају се и као животињска и људска храна, као и за научна истраживања.

Климатске промене утичу на популације китова јер имају директан утицај на океанографске услове. Како се услови у мору мењају, тако и дистрибуција плена може довести до промена у понашању у потрази за храном, стреса у исхрани и смањене репродукције за китове минце. Промене температуре такође утичу на тајминг еколошких знакова важних за навигацију и исхрану малих китова.

Минке китови су такође повређени или убијени у сударима пловила и могу се заплести у риболовну опрему.

Погледајте више наших Објаве о морском животу Галапагоса!