Галапагос Схорт Еаред Овл

Изаберите Име За Кућног Љубимца







Извор слике

Тхе Схорт Ееед Овл (Асио фламмеус) је врста сова која припада роду Асио. Познате су као 'ушате сове', јер имају чуперке налик на уши попут сисара. Њихови чуперци у ушима су понекад видљиви, а понекад не. Ове сове обично показују своје чуперке када су у одбрамбеној пози. Краткоуха сова се налази на отвореном простору и на травњацима.

Краткоуха сова је сова средње величине, просечне дужине 34 – 43 центиметра (13 до 17 инча) и тежине 206 – 475 грама (11 до 13 унци). Има велике очи, велике главе, кратке вратове и широка крила. Кљун му је кратак, снажан, кукаст и црн. Његово перје је пегасто смеђе до смеђе боје са регастим репом и крилима. Горњи део дојке је значајно испруган.

Распон крила кратке ушате сове креће се од 85 до 103 центиметра (38 до 44 инча). Женке су нешто веће од мужјака. Жуто-наранџасте очи су преувеличане црним прстеновима који окружују свако око и великим, беличастим дисковима перја који окружују очи као маска.

 Схорт Ееед Овл

Краткоуха сова се може наћи на свим континентима осим Антарктика и Аустралије. Има једну од највећих дистрибуција било које птице. Сова се гнезди у Европи, Азији, Северној и Јужној Америци, Карибима, Хавајима и Галапагоским острвима. Сова уха је делимично миграторна, зими се креће на југ из северних делова свог подручја. Познато је да се сова с кратким ушима сели у подручја веће популације глодара. Сова се гнезди на тлу у преријама, тундри, савани или ливадским стаништима.

Гнезда су сакривена ниском вегетацијом и могу бити мало обрубљена коровом, травом или перјем. Око 4 до 7 белих јаја се налази у типичном кланцу, али величина квачила може достићи и до десетак јаја у годинама када су волухарице у изобиљу. Има једно легло годишње. Јаја инкубира углавном женка 21-37 дана. Потомство се пере са нешто више од четири недеље. Познато је да ова сова мами предаторе из свог гнезда тако што изгледа да има осакаћено крило.

Полна зрелост краткоуха сова достиже се са годину дана. Сезона размножавања на северној хемисфери траје од марта до јуна, а врхунац је у априлу. За то време ове сове се могу скупити у јата.

Током сезоне парења, мужјаци праве сјајне наочаре у лету како би привукли женке. Мужјак се спушта изнад гнезда машући крилима у знак удварања. Ове сове су углавном моногамне (имају само једног партнера у вези).

Лов се углавном одвија ноћу, али ова сова је дневна (активна дању, а ноћу се одмара) и сумрачна (примарно активна у сумрак) као и ноћна (дању спава, а ноћу активна). Има тенденцију да лети само стопама изнад земље на отвореним пољима и травњацима док се не спусти на свој плен - ногама први.

Неколико сова може ловити на истом отвореном подручју. Његова храна се састоји углавном од глодара, посебно волухарица, али ће јести и друге мале сисаре и неке велике инсекте. Понекад има тенденцију да једе и мање птице. Његов лет је карактеристично флексибилан због неправилних удараца крила.

Сове кратких уха имају зов налик на лајање. Уобичајени су храпави звуци „ваук, ваук, ваук“ или „тут-тут-тут-тут-тут“. Гласно „ееее-иерп“ се такође чује на местима за размножавање. Међутим, на зимовањима Сове уших ћуте.