10 најбољих четкица за пасирање паса: Водич за купца
Кућни Љубимци / 2026
Извор слике
Тхе Вавед Албатросс је такође познат као Галапагос Албатрос . То је највећа птица Галапагоса са огромним распоном крила од 7 до 8 стопа и тежином од 7 до 11 фунти. Могу нарасти до 86 центиметара (34 инча) у дужину.
Таласасти албатроси су карактеристични по свом жућкасто-крем врату и глави, што је у супротности са њиховим углавном браонкастим телима. Још је препознатљивији њихов веома дуг, јарко жути кљун, који изгледа несразмерно велик у поређењу са релативно малом главом и дугим, витким вратом.
По земљи ходају с гегањем и изгледају као да су веома неспретни, али у ваздуху су једне од најграциознијих птица које сте икада могли да видите. Таласасти албатроси су изузетно лојалне птице једна другој и када мужјак пронађе женку за парење, они ће остати заједно и одгајати своје пилиће док један од њих не умре.
Примарни извори хране таласастог албатроса су рибе, лигње и ракови. Али такође је примећено да траже друге изворе хране, укључујући повратну храну других птица.
Таласасти албатроси могу да живе до 45 година. Забележено је да је најдуже живећи албатрос живео до 51 године. Албатрос је вероватно једна од најстаријих живих птица.
Таласасти албатроси се налазе само на једном од острва Галапагос - Еспанола - где се окупљају у две велике колоније. Као и друге птице које првенствено клизе, таласасти албатрос се ослања на јак чеони ветар да би могао да полети.
Таласасти албатрос, као и други албатроси, део године проводе на мору. Таласасти албатрос, не путује много далеко и када путује, не нестаје дуго.
Од јануара до марта, налазе се у Пацифику источно од Галапагоса, и дуж обала Еквадора и северног Перуа. Многи таласасти албатроси се често окупљају у заливу Гуаиакуил. Почињу да се враћају средином крајем марта, мужјаци долазе први. Док се таласасти албатрос пари доживотно, мужјак се враћа на територију размножавања претходних година и чека свог партнера.

Таласасти албатроси учествују у веома дугом, бучном и сложеном ритуалу удварања, баш као и други албатроси. Они плешу и ограђују једни с другима кљуновима, при чему се партнери савијају, суочавају се једни с другима и брзо ударају кљуном напред-назад.
У другом кораку, сваки је окренут према другом у усправном положају, понекад стојећи са широм отвореним кљуном. Њихови кљунови се затим затварају уз гласан пљесак. Понекад птице брзо звецкају кљуном. Плес такође укључује клањање и парадирање једно око другог са главом која се њише са једне на другу страну у претераном њихању, праћеном назалним звуком „анх-а-аннхх“. Плес је дужи и сложенији када се сретне нови пар албатроса или у паровима који нису успели да се размноже у претходној сезони.
Када женка положи јаје између средине априла и јула, оба родитеља инкубирају јаје око два месеца. У раним фазама инкубације, сваки родитељ има дуге редове са јајетом које може трајати 3 недеље одједном. Како се време излегања приближава, ови обрти са јајетом се скраћују.
Женка албатроса полаже јаја на земљу уместо да за њих прави гнездо. Током периода инкубације, родитељи често котрљају јаје, прелазећи раздаљине и до 40 метара. Разлог због којег албатроси то раде је неизвестан, али изгледа да ова активност доприноси успешнијем излегу пилића.
Када се јаја излегу, пиле је тамносмеђе боје и прекривено је коврџавим тамносмеђим перјем. Током првих неколико недеља након што се пиле излеже, један родитељ чува пиле, док други скупља храну. Како пилићи мало одрасту, остају без чувања у вртићким групама, док оба родитеља проводе дуже на мору у потрази за храном.
Каква год храна да се ухвати, она се задржава у стомаку родитеља, где се претвара у масну течност. Родитељ може задржати ову течност у стомаку, а да је не пробави доста времена, чинећи своје ловачке експедиције ефикаснијим јер се не мора често враћати.
Када се родитељи врате у колонију, проналазе своје пилиће и пумпају течност у стомак пилића. Чак 2 килограма течности може да се унесе у стомак пилића у једном тренутку храњења. Ова запремина чини да пиле набрекне и изгледа као пренапухана смеђа торба. Једва се креће док се уље не свари. Ово их одржава ситим и нахрањеним док се родитељи враћају у море на дуже време у потрази за још хране.
Када су пилићи излетели, они напуштају своје расаднике и лете са родитељима у западни Пацифик. Родитељи се сваке године враћају у Еспанолу да се паре, али млади се држе подаље пет до шест година док не буду спремни да почну да се размножавају по први пут.
Популацију таласастих албатроса на Галапагосу штити особље националног парка. Али ограничен домет, успутни улов парангалом, узнемиравање због туризма, болести и последице илегалног риболова у оближњим водама доводе их у велику опасност.
Нарочито лов на дуге реке ће имати озбиљан утицај на врсту, коју је ИУЦН 2000. уврстио у Вулнерабле фром Неар Тхреатеенед. Упркос томе што се око 34.700 одраслих птица још увек налази у 2001., њихов број је очигледно почео да опада на непознатом нивоу. стопа у новије време, вероватно због риболова парангалима који такође ремети однос полова (мужјаци се чешће убијају).
Како тренутна ситуација чини популацију веома рањивом на катастрофални колапс до изумирања, таласасти албатрос је уврштен у статус критично угрожене на Црвеној листи ИУЦН-а 2007.