Егзотична краткодлака
Цат Бреедс / 2026
Извор сликеТхе Вхимбрел (Нумениус пхаеопус), је мочварица из велике породице Сцолопацидае. То је један од најраспрострањенијих увијача, који се размножава у већем делу субарктичке Северне Америке, Европе и Азије, све до Шкотске.
Виде се птице Вхимбрел Еспанола Исланд , Галапагос.
Ово је миграторна врста која зимује на обалама Африке, Јужне Америке, јужне Азије до Аустралазије и јужне Северне Америке. Такође је приморска птица током сеобе. Вхимбрел је прилично друштвени ван сезоне парења. Гнезди се на арктичкој тундри. Током миграције, може се наћи у широком спектру станишта, укључујући блатне површине, пешчане плаже, стеновите обале, слане мочваре и поплављена пољопривредна поља.

Вртњак (Нумениус пхаеопус) је велика и дугонога приморска птица, са дугим, избоченим кљуном. Припада породици пескарица, Сцолопацидае, и један је од најраспрострањенијих увијача, који се размножава на Аљасци и у арктичким регионима Канаде и Гренланда.
Птица селица, зими зимује на обали Јужне и Северне Америке и тежи да се концентрише у јатима. Име 'Вхимбрел' потиче из Енглеске и дато је птици као лабаво тумачење птичјег позива.
У овом чланку ћемо детаљније погледати Вхимбрела, истражујући понашање ове птице, станиште и очување. Ако сте заинтересовани да сазнате више, наставите да читате.
Велика птица, врв је дугачак око 37-47 цм (15-19 инча), распона крила 75-90 цм (30-35 инча) и 270-493 г (9,5-17,4 оз; 0,595-1,087 лб) у тежини. Углавном је сивкасто пегасто-браон боје и има дугачак закривљен кљун. Кљун му је најдужи код одрасле женке и има прегиб него глатку кривину.
Вртњак има јасан узорак главе, са тамним и светлим пругама које се наизменично смењују. Боја му се не мења од сезоне до сезоне и током лета изгледа смеђе по целом телу, са белим стомаком. Кљун му је лети чврсто црн, а зими има ружичасту или црвенкасту основу. Птице Вхимбрел такође имају уску тамну линију очију. Такође има релативно дуг врат, а крила су им шиљаста и кратка.
Постоји пет подврста вимбрела:
* Подврсту Нумениус пхаеопус худсоницус, сада познату као Неарктички таксон, МОЦ (Међународни комитет орнитолога) сада сматра одређеном врстом.
Вртњак обично живи око десет година. Међутим, најстарији забележени вимбер је живео до 24 године!
Дијета вихбрела укључује инсекте, ракове и бобице. Они користе своје дугачке кљунове да истражују блато или мокри песак за бескичмењаке као нпр ракова , посебно ракови од блата, ракови, кртице, мале рибе, морски црви, морски краставци, пешчани шкампи и мали мекушци. Облик кљуна Вхимбрела поклапа се са кривином ракове јазбине. Занимљиво је да вихбрел обично опере рака пре него што га поједе да би уклонио блато, и прво уклања највећу канџу.
На гнездиштима, вихрежи једу бобице које су преостале од претходног лета, а исте ове бобице постају веома важан део њихове исхране пре него што мигрирају. Током године вврчци такође једу пауке, скакавци , муве и бубе.
Птице врвњака одржавају своје територије за храњење на зимовањима и на миграторним заустављањима, и браниће се ако се други вврчњак превише приближи.

Птице вимбрела су моногамне животиње. Мужјак изводи драматичне приказе лета над територијом гнежђења, летећи у великим круговима, наизменично лепршајући до 1000 стопа и клизећи надоле, док звиждуће и жубори да привуче женке. Мужјаци који се удварају такође јуре женке пешице и у лету.
Рецептивне женке реагују на мужјака тако што спуштају крила, навијају реп и нагињу се напред. Парови такође могу изводити наизменичне приказе који укључују подигнут реп и спуштене груди. Они такође одржавају своју везу са трилинг позивима током инкубације.
Птице вихри се често враћају у исто подручје да би се гнездиле са истим партнером у узастопним сезонама. Обично имају територију коју деле са неколико других парова, која може варирати у величини од 12 хектара до преко 90 хектара. Оне су веома територијалне животиње, али толеришу комшије, све док не прелазе у њихово подручје. Када се јаја излегу, њихова територијална одбрана се смањује.
У сезони парења, птице врвњеве се обично гнезде на уздигнутим местима и на подручју заштићеном од ветра, као што је у близини грмља. Њихова гнезда су једноставне чиније које су утиснуте у земљу, затим обложене лишћем, травом и маховином и мере око 5,6 инча у пречнику и 1,5 инча у дубину. Женка обично гради подручје за гнежђење.
Период инкубације мрвица је између 22-28 дана и полаже се између три до пет јаја. Јаја су плаво-зелене до браон боје и оба родитеља ће помоћи у инкубацији јаја. Младунци напуштају гнездо убрзо након излегања, око један до два сата, и сами се хране.
Мужјаци користе драматичне приказе лета и песме како би привукли женке за парење. Оба родитеља су веома заштитнички настројена према својим младима и напашће све људе који им приђу превише близу. Мужјаци певају и приказују се на и изнад територија гнежђења, често гласно зову када уоче предаторе или уљезе. Женка обично прва напушта легло, а мужјак остаје са младима док не могу да лете, око 4-6 недеља.
Пожељна станишта ових великих обалских птица укључују тундру, слане мочваре, прерије, обале и блатне равнице, посебно када се хране. Када се не хране, грмљави такође живе на ливадама, пољима, динама и лежиштима острига, као и на дрвећу мангрова.
Утврђено је да се гнезде у већем делу Аљаске и у арктичким регионима Канаде и Гренланда, али мигрирају на атлантску обалу Северне Америке. Зими зимује у Африци, јужној обали Северне Америке од Калифорније на југу до Мексика, Западне Индије, Јужне Америке и јужне Азије.
Одрасли вихри напуштају места за гнежђење у јулу, а млади из године напуштају око месец дана касније. Обично се налазе у унутрашњости током периода миграције, иако проводе зиме на обали, као што је горе поменуто. Од марта до маја, они поново почињу да путују на север.
Неке од ових птица селица лете без заустављања од 2500 миља од јужне Канаде или Нове Енглеске до Јужне Америке.
Птице вихбруле се селе и лежу у јатима, често у пратњи мањих врста птица. Група пескара има много збирних именица, укључујући „везивање“, „контрадикцију“, „бацивање“, „брдо“ и „временски корак“ пескара.

У ствари, мало се зна о популацији вимбрела, што је због чињенице да се гнезде у удаљеним подручјима. Међутим, сматра се да је њихова глобална популација око 1,8 милиона, а забринутост за очување је релативно ниска. Имају широко распрострањеност и зими се могу наћи на обалама шест континената.
Током раног двадесетог века, у Северној Америци су се увелико ловили вихбри ради хране. Постојала је забрана лова у Северној Америци што је помогло у поновном насељењу, али се и данас лове у деловима Јужне Америке и Кариба. Осим лова, велика претња за вретена је уништавање обалних мочварних станишта и пораст нивоа мора.