Егзотична краткодлака
Цат Бреедс / 2026
Извор слике
Тхе Птице олујног бурењака су морске птице у породици Хидробатидае, део реда Процелларииформес.
Олујне буревице су звали „Мајка Кери“. Пилићи ‘дуго од морнара.
Ове најмање морске птице се хране планктонским раковима и малом рибом убраном са површине, обично док лебде. Лет је лепршав и понекад попут слепог миша.
Олујни бурести имају космополитску дистрибуцију и налазе се у свим океанима. Они су строго пелагични, долазе на копно само када се размножавају. У случају већине врста, мало се зна о њиховом понашању и дистрибуцији у мору, где их је тешко пронаћи и теже идентификовати. Олујне буревице су колонијална гнезда, показујући снажну филопатрију (склоност животиња мигрирања да се врате на одређену локацију како би се размножавале или храниле) у своје наталне колоније и места гнежђења.
Олујни бурезови се гнезде у пукотинама или јазбинама и све осим једне врсте посећују колоније за размножавање ноћно. Парови формирају дугорочне моногамне везе (имају само једног партнера у вези) и деле дужности инкубације и храњења пилића. Као и код многих врста морских птица, гнежђење је веома дуготрајно, при чему инкубација траје до 50 дана и излеће још 70 дана након тога.
На Галапагосу постоје три резидентне врсте:
Од три врсте, „Оцеанити“ су јужни облик, док је „Оцеанодрома“ северни облик. И олујни бурењак са белим вентилом и олујни бурењак са клиновима су ендемске подврсте Галапагоса. Друге врсте олујних бурењака повремено су пријављиване као скитнице.
Оцеанодрома имају добро познато место за размножавање на Галапагосу. Ово су степенице принца Филипа на острво Ђеновеза . На овом месту, птице се гнезде у цевима од лаве и лете напред-назад као ројеви инсекти ,
Неколико врста птица олујних бурењака угрожено је људским активностима. Сматра се да је једна врста, гвадалупска буревица, изумрла, а друга за коју се претпоставља да је изумрла поново је откривена 2003. Главне претње представљају врсте које су уведене у њихову колонију за размножавање. Многе олујне буревице се обично гнезде на изолованим острвима без сисара и нису у стању да се носе са грабежљивцима попут пацова и дивљих мачака.