Греи Сеал

Изаберите Име За Кућног Љубимца







Извор слике

Тхе Греи Сеал налази се на обе обале северног Атлантског океана.

Сиви печат је велики печат породице Пхоцидае или „правих фока“. То је једина врста класификована у род 'Халицхоерус'.

Његово име је алтернативно написано Сиви печат а познат је и као Атлантска сива фока .

У Британији и Ирској, сива фока се гнезди у неколико колонија на и око обала; нарочито велике колоније су на острвима Фарне код обале Нортамберленда (око 6.000 животиња) и Северној Рони код северне обале Шкотске и на острву Ламбај код обале Даблина. То је највећи домаћи сисар на Британским острвима.

Карактеристике сивог печата

 Греи Сеал

Боја сиве фоке варира од црнкасте са белим тачкама и мрљама до беличасте са црним ознакама. Генерално, мужјаци су тамнији, а женке светлије. Штенци се рађају бели са жућкастим нијансама. Мужјаци сиве фоке имају наборане вратове, дебље вратове и рамена и дуже, шире, заобљеније њушке од женки.

Мужјаци сиве фоке су много већи од женки, а бикови достижу 2,5 – 3,3 метра дужине и тежине до 300 килограма. Краве обично нарасту до 1,6 – 2 метра дужине и 100 – 150 килограма тежине. То је типичан печат северне и западне обале, Цоммон Сеал што се чешће виђа код југоисточних обала.

Станиште и исхрана сивог туљана

Сива фока се размножава у разним стаништима где је узнемиравање минимално, укључујући камените обале, пешчане спрудове, ледене токове и острва. Сива фока се храни у хладним отвореним водама.

Током зимских месеци Сиве фоке се могу видети како извлаче на стенама, острвима и пличинама недалеко од обале као велике сиве банане на сунцу и повремено излазе на обалу да се одморе.

Сиве фоке једу широк избор риба, лигњи, хоботница и ракова као што су шкампи. Понекад поједу морску птицу или две. Мале рибе се гутају целе, док се веће држе у устима фоке и канџама на предњим перајима цепају на мање, лакше гутане комаде.

Понашање сивог туљана

Сива фока се окупља у великим групама ради размножавања, штене и лињања. Током периода парења од четири до шест недеља, ни мужјаци ни женке не једу, црпећи из своје масти (сало) за исхрану. Величина и резерве масти играју важну улогу у успешном узгоју. Мужјаци фоке који могу провести више времена на копну јурећи женке, а мање се хране на мору, имају већи успех у парењу. Сиве фоке се такође окупљају у малим групама да се одмарају на копну. Међутим, када је у питању проналажење хране, сиве фоке роне саме или у малим групама.

Репродукција сивог печата

Женка сиве фоке може да се размножава са око 4 године, док женка Уобичајени печати морају имати 3 – 7 година да би се размножавали, а мужјаци морају бити стари 3 – 8 година.

Период гестације женке сиве фоке је 11,5 месеци, укључујући 3 месеца кашњења у имплантацији оплођеног јајета. Сива фока рађа једно штене на плажама или у скривеним морским пећинама од јула до новембра. Штене је при рођењу тешко око 15 килограма и рађа се са свиленкасто белом длаком или лунугом, које се митари око 9-18 дана. Штенад добијају око 2 килограма дневно због високог садржаја масти у мајчином млеку (60 одсто масти). Након 3 недеље сисања штенета, женка се поново пари, а затим напушта подручје за размножавање (лежиште).

У дивљини, женке сиве фоке живе до 40 година, док мужјаци живе до 30 година.

Статус заштите сивог туљана

Сиве фоке су заштићене Законом о очувању фока, али појединци који наносе штету рибарским гнездима могу легално бити убијени. Субпопулација североисточног Атлантика сматра се угроженом на Црвеној листи ИУЦН-а из 2000. године.