Егзотична краткодлака
Цат Бреедс / 2026
Извор сликеТхе Греи Сеал налази се на обе обале северног Атлантског океана.
Сиви печат је велики печат породице Пхоцидае или „правих фока“. То је једина врста класификована у род 'Халицхоерус'.
Његово име је алтернативно написано Сиви печат а познат је и као Атлантска сива фока .
У Британији и Ирској, сива фока се гнезди у неколико колонија на и око обала; нарочито велике колоније су на острвима Фарне код обале Нортамберленда (око 6.000 животиња) и Северној Рони код северне обале Шкотске и на острву Ламбај код обале Даблина. То је највећи домаћи сисар на Британским острвима.

Боја сиве фоке варира од црнкасте са белим тачкама и мрљама до беличасте са црним ознакама. Генерално, мужјаци су тамнији, а женке светлије. Штенци се рађају бели са жућкастим нијансама. Мужјаци сиве фоке имају наборане вратове, дебље вратове и рамена и дуже, шире, заобљеније њушке од женки.
Мужјаци сиве фоке су много већи од женки, а бикови достижу 2,5 – 3,3 метра дужине и тежине до 300 килограма. Краве обично нарасту до 1,6 – 2 метра дужине и 100 – 150 килограма тежине. То је типичан печат северне и западне обале, Цоммон Сеал што се чешће виђа код југоисточних обала.
Сива фока се размножава у разним стаништима где је узнемиравање минимално, укључујући камените обале, пешчане спрудове, ледене токове и острва. Сива фока се храни у хладним отвореним водама.
Током зимских месеци Сиве фоке се могу видети како извлаче на стенама, острвима и пличинама недалеко од обале као велике сиве банане на сунцу и повремено излазе на обалу да се одморе.
Сиве фоке једу широк избор риба, лигњи, хоботница и ракова као што су шкампи. Понекад поједу морску птицу или две. Мале рибе се гутају целе, док се веће држе у устима фоке и канџама на предњим перајима цепају на мање, лакше гутане комаде.
Сива фока се окупља у великим групама ради размножавања, штене и лињања. Током периода парења од четири до шест недеља, ни мужјаци ни женке не једу, црпећи из своје масти (сало) за исхрану. Величина и резерве масти играју важну улогу у успешном узгоју. Мужјаци фоке који могу провести више времена на копну јурећи женке, а мање се хране на мору, имају већи успех у парењу. Сиве фоке се такође окупљају у малим групама да се одмарају на копну. Међутим, када је у питању проналажење хране, сиве фоке роне саме или у малим групама.
Женка сиве фоке може да се размножава са око 4 године, док женка Уобичајени печати морају имати 3 – 7 година да би се размножавали, а мужјаци морају бити стари 3 – 8 година.
Период гестације женке сиве фоке је 11,5 месеци, укључујући 3 месеца кашњења у имплантацији оплођеног јајета. Сива фока рађа једно штене на плажама или у скривеним морским пећинама од јула до новембра. Штене је при рођењу тешко око 15 килограма и рађа се са свиленкасто белом длаком или лунугом, које се митари око 9-18 дана. Штенад добијају око 2 килограма дневно због високог садржаја масти у мајчином млеку (60 одсто масти). Након 3 недеље сисања штенета, женка се поново пари, а затим напушта подручје за размножавање (лежиште).
У дивљини, женке сиве фоке живе до 40 година, док мужјаци живе до 30 година.
Сиве фоке су заштићене Законом о очувању фока, али појединци који наносе штету рибарским гнездима могу легално бити убијени. Субпопулација североисточног Атлантика сматра се угроженом на Црвеној листи ИУЦН-а из 2000. године.