Егзотична краткодлака
Цат Бреедс / 2026
Извор сликеТхе Гревијева зебра (Екуус гревии) се такође назива „Царска зебра“. Гревијева зебра је највећа врста зебре и налази се у Кенији, Сомалији и Етиопији у источној Африци. У одређеним регионима Кеније, равничарске зебре и Гревијеве зебре коегзистирају (живе заједно). Гревијева зебра је била прва зебра која се појавила као врста.
Гревијева зебра се сматра угроженом врстом, углавном због лова на њену кожу која на светском тржишту достиже високе цене.
Гревијева зебра има дуге главе и вратове и чекињасту гриву која се протеже од врха главе, надоле до врха леђа. Гревијева зебра је висока у поређењу са другим врстама зебри и такође се разликује од осталих врста својим примитивним карактеристикама и другачијим понашањем.
Гревијева зебра је највећа од свих дивљих копитара и вероватно је више сродна магарцима него друге врсте које су више повезане са коњем. Гревијева зебра мери 2,5 – 3 метра (8 – 10 стопа) од главе до репа са репом од 38 – 75 центиметара (15 – 30 инча) и висока је 1,25 – 1,6 метара (4 стопе 1 инч – 5 стопа 3 инча) рамена. Ове зебре теже 350-450 килограма (770-990 фунти). Мужјаци теже 380 – 450 килограма, а женке 350 – 400 килограма.
Пруге на Гревијевој зебри су уске и блиско постављене, шире су на врату и протежу се до копита. Гревијева зебра има једну црну пругу која се протеже дуж њихових леђа, међутим, њихов стомак и подручје око основе репа немају пруге и само су беле боје. Пошто су пруге ближе једна другој и тање од већине других зебри, лакше је побећи и сакрити се од предатора. Уши су им веома велике, заобљене и коничне. Главе су им велике, дугачке и уске, посебно налик на мазге.
Гревијеве зебре су биљоједи и углавном једу траву, али ће јести и воће, кору и лишће. Гревијеве зебре једу у великим количинама и проводе око 60% свог времена на испаши. Када је храна оскудна, то ће се повећати на око 80% њиховог времена. Добро прилагођен пробавни систем Гревијевих зебри омогућава им да се издржавају на исхрани нижег нутритивног квалитета од оне која је неопходна за биљоједе. Такође, Гревијеве зебре захтевају мање воде него друге зебре.
Станишта Гревијевих зебри су травнате равнице и саване у којима је трава најзаступљенија.
Друштвена структура Гревијеве зебре је добро прилагођена сувим и сушним шикарама и равницама које првенствено насељава, мање за бујнија станишта која користе друге зебре. Гревијева зебра комуницира на великим удаљеностима.
Гревијева зебра се креће у малим групама одраслих које се друже само по неколико месеци. У овим групама постоји велика конкуренција око права на парење и пастуви ће се надметати у гурању, подизању и уједању једни друге за победу. Женке Гревијеве зебре такође имају хијерархију унутар ових група, међутим, оне се баве међусобном неговањем како би успоставиле односе једна са другом.
Мужјаци Гревијеве зебре су веома територијални и обележавају своје територије урином и гомилама балеге зване „Мидденс“. Мужјак Гревијеве зебре обично живи усамљено на својој територији све док женке не прођу током сезоне парења. Мужјак Гревијеве зебре разликује се од других зебри по понашању при парењу јер друге врсте зебри формирају хареме који остају на територији мужјака током целе године. Нетериторијални мужјаци путују заједно у групама од 7 или 8.
Гревијева зебра има веома добар вид дању и ноћу. Имају бинокуларни вид напред и вероватно могу да виде у боји. Гревијева зебра такође има одличан слух који може да открије звукове на далекој удаљености. Такође имају веома изоштрен осећај укуса и могу да открију мале промене у квалитету своје хране.
Гревијеве зебре се обично паре у августу, септембру и октобру и рађају ждребе током кишних сезона. Гревијев пар зебре током целе године. Трудноћа женке зебре траје 350 – 400 дана, а роди се једно ждребе. Новорођена зебра ће пратити све што се креће и стога су нове мајке веома агресивне према другим кобилама неколико сати након што су се породиле. Ово спречава ждребе да добије другу женку као мајку.
Да би се прилагодили сушном начину живота, Гревијева ждребета зебра узимају дуже интервале између сисања и не пију воду док не напуне 3 месеца. Они такође и достижу независност од кобиле раније од осталих копитара. Ждребад интензивно доје пола године и може путовати са својим мајкама 3 године.
Гревијево ждребе зебре може да хода сат времена након рођења и може да се пасе у року од неколико недеља. Групе женки са својим младим потомцима углавном формирају стада до 200 животиња. У заточеништву, животни век Гревијеве зебре може бити и до 40 година. У дивљини обично живе око 20 година или краће.
Гревијева зебра је наведена као угрожена на Црвеној листи угрожених животиња Светске уније за заштиту природе (ИУЦН), делом због лова на њену кожу, која на светском тржишту достиже високу цену. Гревијева зебра такође трпи уништавање станишта, људске поремећаје на водним рупама и такмичење са домаћим животињама на испаши. Процењује се да у дивљини још увек живи 1.500 до 2.000 Гревијевих зебри. Међутим, Гревијева зебра је уобичајена у заточеништву.