Ибисбилл Бирд

Изаберите Име За Кућног Љубимца







Извор слике

Ибисбилл припада реду Цхарадрииформес који укључује пљуке, чигре, галебове и пјешчаре.

Ибисбилл је птица мочварица која се гнезди широм јужне централне Азије од Казахстана до северозападне Кине и јужно до северозападне Индије.

Не постоје подврсте Ибисбиллс.



Користите информације у наставку да бисте сазнали више о карактеристикама, станишту, исхрани, понашању и репродукцији Ибисбилл-а.

Ибисбилл Цхарацтеристицс

Ова карактеристична птица мочварица средње величине је снажно грађена, али и елегантна птица. Ибисбил мери 38-41 центиметар (15-16 инча) у дужину и тежи 270-320 грама (9,5-11 унци). Женке теже нешто више од мужјака.

Ове карактеристичне птице имају сиво перје и бели стомак. Њихове дуге ноге су гримизне код одраслих јединки које се размножавају, зелене код одраслих јединки које се не размножавају и бледосиве код младих. Ибисбиллс имају краће ноге од њихових породичних рођака Авоцетс и Стилтс. Ибисбил има три прста који су усмерени напред, задњи прст је одсутан. Спољни и средњи прсти су полуткани.

Ибисбил има дугачак црвенкаст врат, црно лице и црну траку на грудима. Свеже лињале птице имају бели врх перје на њиховом црном лицу, али они нестају како се сезона парења приближава. Мужјаци и женке Ибисбиллс-а су слични по изгледу, међутим, малолетницима недостаје црно лице и црна трака на грудима, а кљун је тамније боје.

Ибисбилов црвени кљун је јединствен по томе што се савија надоле како би омогућио птици да истражује блато и шљунак потока у потрази за храном. Тхе кљун мери између 6 – 8 центиметара (2,5 – 3,4 инча), женски кљунови су нешто дужи од мужјака.

Ибисбилл Хабитат

Ибисбилл преферира каменита корита и шљунковите обале река у високим зонама централне Азије и долинама Хималаја и Тибетанске висоравни, обично између 1.700 и 4.400 метара (5.600 и 14.400 стопа), иако постоје записи о ибисбилу као 1,500 метара ниско гнежђења (500 метара). стопала).

Ибисбилл се обично налази у долинама река са шљунком од 100 до 1.500 метара (330 до 4.900 стопа) у пречнику са мрљама муља и песка помешаним са камењем, шљунком, стенама и малим каменим камењем и врло мало вегетације. Ибисбилл треба да живи у близини воде која се споро креће, по могућности на падинама да би се хранила.

Ибисбилл Диет

Ибисбил лови храну сондирајући је дугачак кљун у блато, речни шљунак или испод камења. Храни се копненим и воденим бескичмењацима, укључујући ларве Маифли и Цаддисфли који се налазе испод громада у потоцима. Такође ће јести рибу и инсекте као нпр Скакавци .

Ибисбилл Бехавиор

Ибисбиллс су гласне птице и производе звонки позив 'клев клев'. Као и већина приобалне птице у лету ибисбил лети са испруженим дугим вратом и заобљеним крилима испруженим ка споља.

Ибисбиллс су генерално усамљене птице, посебно током јесени и зиме, иако се неке могу наћи у малим групама од 5 до 8 птица. Ове птице мочварице са дугим кљуном су прилично људски неустрашиве. Такође су добри пливачи и имају тенденцију да прелазе реке пливајући, а не летећи.

Ибисбиллс су прилично неактивне птице током зимовања, постајући све бучније и активније када се приближи сезона парења. Младунчад ибисбила и његово територијално понашање су слични онима код буковача.

Ибисбилл Репродуцтион

Ибисбиллс се размножавају усамљено и такође је познато да су моногамни, упарујући се са једним партнером, понекад током сезоне парења. Током сезоне парења, ибисбил је познат по томе да трчи на кратке удаљености држећи главу надоле, само да стоји усправно да би погледао околину.

Гнезда ибиса су плитка удубљења у земљи која се налазе на обалама река или на острвима и обложена ситним шљунком. Крајем априла у гнезда се полажу око 2-4 овална јаја. Оба родитеља деле дужности инкубације. Животни век Ибисбила је око 15 година.


Ибисбилл Цонсерватион Статус

Ибисбиллс су класификовани као „најмања брига“ од стране ИУЦН-а. Ова изузетна птица има веома велики домет на процењених 1,9 милиона квадратних миља и нема доказа да је њихова популација у опадању.