11 најбољих појасева за псе који треба да престану да вуку
Кућни Љубимци / 2026
Извор сликеТхе Кеа Паррот (Нестор нотабилис) познат је и као новозеландски планински папагај. Папагај Кеа је поријеклом из планина јужног острва Новог Зеланда. Кеа папагај се обично налази у шумама или шикарама између висина од 900 стопа (300 метара) до 6.000 стопа (2.000 метара).
Кеа папагаји су важан део туристичке индустрије Новог Зеланда јер многи људи долазе у националне паркове посебно да виде Кеаса, који су веома забавне и разигране птице.
Кеа папагаји у зрелости имају дужину око 48 центиметара (19 инча). Мужјаци Кеаса теже више од женских Кеаса. Женке се могу разликовати од мужјака по кљуну, који је често мање оштро закривљен и краћи.
Перје Кеа папагаја је маслинастозелене боје, потиљак и круна су жуто/зелени, а стомак и груди су зелени са смеђом нијансом. Доњи део леђа им је наранџасте до црвене боје.
Покрови испод крила су такође наранџасти до црвени, иако је мрежа примарног перја плава. Летно перје Кеа има жуте траке на доњој страни.
Реп Кеа папагаја је плавкасто зелене боје и има црни врх. Кеас има тамносиве ноге, међутим, малолетна стопала су више жута. Кеа папагаји имају тамно смеђе мрље око очију, а шаренице су тамно смеђе.
Кеа папагај је углавном планинска птица која се налази на око 600 – 2000 метара надморске висине. Током зиме Кеас обично проводе већину свог времена на нижим надморским висинама где има више хране, међутим, у пролеће и јесен селе се у подалпско шибље и травњаке да би се хранили сезонским воћем и бобицама.
Кеа папагаји више воле да проводе већину свог времена на тлу забављајући људе својим бочним скоковима. Међутим, када су у лету појављују се величанствени летачи. Кеа папагаји воле да уђу у зграде на који год начин могу, чак и низ димњаке. Они су добродошли у скијашке куће. Када уђете у зграде, ништа није свето, ако се нешто може сажвакати, онда ће моћи.
Исхрана Кеа папагаја је прилично разнолика, укључујући лисне пупољке, корење, бобице, воће, семе, цветове, нектар, стрвине и инсекте. Посебно воле нектар лана, рата, снежне тотаре и копрозме. Кеас дуги кљун је драгоцена алатка у потрази за храном, посебно у пукотинама између стена и камених громада, и за скидање поклопаца канти за смеће.
Папагај Кеа је веома разиграна, радознала и храбра птица. Као што је већ поменуто, они имају тенденцију да улазе у зграде и чак ће напасти аутомобиле због метлица брисача и гума на ветробранском стаклу. Они уживају да се ваљају по снегу и купају у локвама одмрзнутог леда и када су у ваздуху изводе акробатију по јаком ветру.
Када не покушавају да привуку пажњу око људи, кеа папагаји се обично налазе у групама од око 10 јединки. Током сезоне парења, када се одрасле јединке паре, млади ће формирати велика јата до 100 птица. Кеас су полуноћни и могу бити веома активни ноћу, посебно током летњих месеци. Кеас су прилично издржљиве птице и када се аклиматизују могу толерисати различите температуре. Постоји тенденција сезонске миграције на топлије надморске висине у дивљини, иако ће неке птице трајно живети изнад снежне границе у алпским регионима.
Кеа папагаји су бучне, живахне птице које се крећу унаоколо скачући у страну како би кренуле напред.
Женке Кеа папагаја достижу полну зрелост када су старе око 3 године, а мужјаци око 4-5 година. Мужјак Кеас може да се пари са до четири женке током сезоне парења. Женке кеас обично полажу 3-4 јаја између јула и јануара у гнезда изграђена у стеновитим пределима. Гнезда су обложена маховином и лишајевима. Јаја се инкубирају 29 дана. Кокошка ће напустити гнездо да би се хранила или хранила два пута дневно око 1 сат у зору и поново у ноћ, а птице не иду даље од 1 километра од гнезда. Када млади имају око месец дана, мужјак им помаже у храњењу. Млади остају у гнезду између 10 – 13 недеља након чега се излећу.
Кеа папагаји су класификовани као „рањиви“ од стране ИУЦН-а јер њихов број опада. Њиховом пропадању не помажу фармери који их стрељају у уверењу да им кеас убија овце. Никада није убедљиво доказано на овај или онај начин, међутим, са обиљем Кеас нормалне хране, тешко је схватити зашто би они постали месождери. Током 1940-их исплаћена је награда за мртве Кеаса, а записи показују да је уништено најмање 6819 птица.