Пуфферфисх – зашто се надувавају и друге чињенице
Остало / 2026

Цоати, је фасцинантан члан животињског царства, који често остаје непримећен усред огромног биодиверзитета Америке. Научно сврстан у родове Насуа и Насуелла , ове животиње нису само још једна ракун иако деле породицу – Проционидае .
Са четири различите врсте, цоати су заузели сопствену нишу у екосистемима које насељавају. Са популацијом која сеже од југозапада Сједињених Држава, све до Аргентине Јужна Америка . Они су невероватни мали пењачи са неким веома фасцинантним особинама.
Врсте из рода Насуа су добро познате и документоване, али се оне из рода Насуелла сматрају међу најмање проучаваним месоједима на свету.

Цоатис имају изразит шарм, радознали за посматрање за сваког љубитеља природе. Са структуром тела попут мешавине малог пса и ракуна, њихове физичке карактеристике су прилично јединствене. Преко врста у роду Насуа , обично су тешки између 4,4 до 17,6 фунти (2 – 8 кг) и величине између 45 – 60 цм (18 до 24 инча). Ово не укључује њихов дуги, прстенасти реп, који може бити дугачак колико и њихово тело, а укупна величина варира у зависности од врсте.
Белоносни Цоати може досећи око 110 цм (43 инча) од носа до репа, а јужноамерички Цоати ће се кретати између 85 – 113 цм (33 – 44 инча) од носа до репа.
Врста Моунтаин Цоати у оквиру рода Насуелла су много мањи, обично тешки између 2,2 – 3,3 фунта (1,0 – 1,5 кг) са много мањом главом и дужином тела око 36 – 39 цм (14,2 – 15,4 инча). Њихов реп може бити негде између половине до две трећине њихове укупне величине 20 – 24 цм (7,9 – 9,5 инча). Ово им даје укупну величину између 56 – 63 цм (22,1 – 24,9 инча) нешто више од половине веће величине Насуа врсте.
Њихова боја крзна и ознаке су различите за сваку врсту. Од живахне мешавине браон, црвене и жуте, до нежнијих тамних или бледих нијанси. Неки су у лепом контрасту са својим прстенастим реповима или са белоносима, црном маском и белим ознакама на лицу.
Њихови невероватно дуги репови не могу да се хватају, али нису само за показивање. Они раде у тандему са својим невероватно покретним зглобовима како би пружили одличну агилност у пењању. Они играју кључну улогу у одржавању равнотеже и њихове способности да се врло брзо спусте низ главу дрвета.
Код свих врста, Цоати имају изразито витку главу са издуженим и благо подигнутим носом, са њушком скоро свињском. Такође имају тамна стопала (планински цоати имају најтамније) и мале уши.
| Род | Име врсте | Величина | Тежина | Локација | Изглед |
| Насуа | Коати белог носа – Насуа нарица | Отприлике 110 цм (3,6 фт) од носа до репа | 4–6 кг (8,8–13,2 лб) | Југозападне САД до Колумбије | Смеђа са црвено-жутом мешавином, прстенастим репом и белим носом. |
| Насуа | Јужноамерички Коати – Насуа насуа | Између 85–113 цм (33–44 ин) од носа до репа | 2–7,2 кг (4,4–15,9 лб) | Колумбија у Аргентину | Слично Н. нарица али са регионалним варијацијама. Нема белог носа. |
| Насуелла | источни планински коати – Насуелла мериденсис | Нешто мањи од западног планинског коатија | Нешто мањи од западног планинског коатија. Није добро документовано. | Венецуела | Мање живи, више земљани тонови |
| Насуелла | западни планински коати – Насуелла оливацеа | 56 – 63 цм (22,1 – 24,9 инча) | 2,2 – 3,3 фунте (1,0 – 1,5 кг) | Колумбија и Еквадор | Земљани тонови са суптилним ознакама |

Физички изглед и атрибути: Цоат са белим носом карактерише његово смеђе крзно са мешавином црвене и жуте на врху. Има јасну црну маску и беле ознаке око очију, носа и унутрашњости ушију. Реп му је дуг, танак и прстенаст, који често држи усправно када хода. Ова врста је најсличнија ракуну од свих врста.
Обележја: Дескриптор „белог носа“ потиче од белих ознака око његове њушке. То је најчешће позната врста цоатија и често се виђа у групама или 'бендовима' у Централној Америци и широм јужних Сједињених Држава.

Физички изглед и атрибути: Веома сличан изгледу и величини каутију са белим носом, јужноамерички каути има мало другачију боју, са регионалним варијацијама у тоновима крзна. Његов реп је такође прстенаст и служи за равнотежу.
Обележја: Иако је физички сличан цоатију са белим носом, његово станиште и распон чине га различитим. Чешће се налази у кишним шумама Јужне Америке, посебно у равничарским шумама источно од планинског ланца Анда. Имају уочљивије прстенове у репу од белог носа.

Физички изглед и атрибути: Слична по величини западном планинском коатију, ова врста такође има крзно земљаних тонова са суптилним ознакама. Обично су мањег оквира и тежине, и имају мањи реп од западних планинских коатија. Имају и мање зубе.
Обележја: Као и западни планински коати, његова мања величина и станиште на великој надморској висини чине га јединственим. Имају тенденцију да имају светлију длаку блеђих боја од западне сорте и обично имају тамну средњу дорзалну пругу дуж леђа која помаже у разликовању врсте.

Физички изглед и атрибути: Ова врста је мања од припадника рода Насуа. Његов распон у Андима Колумбије и Еквадора разликује га од његовог источног колеге. Крзно има више земљаних тонова, што би могло бити прилагођавање његовом планинском станишту. Њихови репови имају веома јасне црне или маслинастосмеђе прстенове који помажу у идентификацији врсте.
Обележја: Његова мања величина и планинско станиште које преферира издвајају га од осталих врста цоати. Њихова длака је обично израженија, тамнија или светлија у варијацијама црне, смеђе и сиве. За разлику од Еастерн Моунтаин Цоати, они немају тамну средњу дорзалну пругу дуж леђа.
Прилагодљивост цоатија је очигледна у широком спектру станишта. Од ужарене врућине сушних региона у северном делу њиховог северноамеричког подручја, до густе влажности прашума у Јужној Америци. Чак и у прохладним висинама Андских планина, цоати су се осећали као код куће.
Њихова географска распрострањеност је огромна, протеже се од Новог Мексика и Аризоне у САД, па све до северног Уругваја. На пример, каути са белим носом посебно воле планинске шуме и дрвенасте кањоне. Јужноамерички коати се налази само у равничарским кишним шумама у Јужној Америци, а и Ускршњи и западни планински Цоати имају веома мала, планинска станишта у различитим опсегима Андског ланца.
Ево мало више детаља за сваку врсту посебно:
Коати воде динамичан живот. Иако се током дана могу видети како траже храну на земљи, подједнако су вешти у пењању на дрвеће, често бирајући ноћу да спавају високо изнад земље. Они су типично дневне животиње , бирајући да буде најактивнији током дана и одморан ноћу.
Мужјаци длаке воле усамљени живот, али женке и њихови млади имају другачији приступ. Крећу се у групама познатим као бендови, које могу да се крећу од мале групе од 4 до великог скупа од 40. Ове групе нису само за заштиту; они су друштвене јединице у којима су неговање и интеракција уобичајени.
Цоати имају широку, свеједну исхрану и као и њихови рођаци ракуни, радо једу разноврсну храну. Њихове дугачке њушке, опремљене оштрим чулом мириса, и оштре канџе савршени су алати за исхрану. Они копају инсекте, лове мале кичмењаке и не зазиру од воћа или два. Њихова љубав према плоду бодљикаве крушке је добро документована, а познато је да посећују исто дрво више пута док се не поједу све до последњег воћа.
Вхите Таилед Цоати – По природи је свејед, првенствено се храни инсектима попут бубе , личинке, мрави, термити, пауци и шкорпије. Такође троши гуштери , змије , глодаре и воће, са посебном наклоношћу према плодовима бодљикаве крушке. Опортунистички су око гнезда са нечуваним јајима, а такође и стрвина.
Јужноамерички Коати – Као и његов белоносни рођак, јесте свеједи , хранећи се мешавином инсеката, малих кичмењака и воћа. Такође воле птичја јаја када им се укаже прилика.
источни и западни планински коати – Дијета за Насуелла врста није тако добро документована као друге врсте, али оно што знамо је да ће ови становници планина на великим надморским висинама вероватно јести мешавину инсеката и малих кичмењака који су пореклом из њиховог подручја. Сматра се да су месоједи али се врло мало зна о њиховој исхрани.

Широм свог домета, Коати се суочавају са претњама разних предатора. Јагуари , оцелоти , и орлови харпије су природни предатори, као што су вукови са гривом и неке змије укључујући анаконде и боа цонстрицторс .
И људи представљају значајну претњу, и као ловци и као агенти уништавања станишта. Посебно у Централној и Јужној Америци, уништавање станишта ради ширења људи и илегални криволов представљају стварну претњу за Цоати.
Сезона парења за каути се обично поклапа са почетком кишне сезоне. Ово варира у зависности од региона, али углавном пада између јануара и марта. Током овог периода, мушки цоати, који су обично усамљени, придружиће се женским групама. Мужјак ће показати различита понашања како би одбио конкурентске мужјаке, као што је откривање зуба, подизање на задње ноге и окретање краја њушке.
Када се мужјак успешно пари са женком, друге женке у групи ће га приморати да напусти групу. Ово осигурава да мужјак не представља претњу за новорођенчад, јер одрасли мужјаци понекад могу бити агресивни према младим цотијима.
Након парења, женка пролази кроз период трудноће од отприлике 10 до 11 недеља (око 77 дана). Како се приближава време за порођај, трудница ће напустити свој бенд како би пронашла сигурно и осамљено место. Ово је обично гнездо направљено у пукотини дрвета или сличној заштићеној локацији.
Женка рађа легло које се обично састоји од 2 до 6 младих, иако су пријављена већа легла до 7. Новорођенче цотис, слично као бебе ракуна су алтрициални, што значи да су рођени слепи, глуви и веома зависни од своје мајке.
Са око четири недеље старости, бебе почињу да излазе из гнезда, истражују своју околину и почињу да пробају чврсту храну.
Када млади цоти имају око 5 до 6 недеља, мајка и њени потомци поново се придружују женској групи. Ова групна поставка пружа младима безбедније окружење, заштиту од предатора и друштвене интеракције које су кључне за њихов развој.
Млади коти се одбијају од сисе када напуне око четири месеца. Међутим, они настављају да остану са својом мајком и бендом дужи период, често док мајка не буде спремна да роди своје следеће легло.
Женке цотиса достижу полну зрелост са око 2 године, док мужјаци сазревају нешто касније, око 3 године. Када сазре, мужјаци напуштају групу и воде углавном усамљени живот до следеће сезоне парења.
Док дивљина представља многе изазове, познато је да цоати живе и до седам година у дивљини. У контролисаним окружењима, попут зоолошких вртова, њихов животни век може да се протеже на око 14 година.
Цоатис, као и многе врсте дивљих животиња, суочавају се са тежином људске експанзије. Крчење шума и лов представљају значајну претњу. Док обоје Насуа врсте – белоносни и јужноамерички цоати су класификовани као „најмање забринути“ од стране ИУЦН-а, у неким областима као што је Нови Мексико, сматрају се локално угроженим. Често се држе као кућни љубимци у неким областима широм Америке, али им је потребна врло специфична нега и припрема да би били погодни у тој улози.
Док се сматра да обе врсте Насуелла немају адекватне податке, ИУЦН наводи источне планине Цоати као угрожене анд тхе Вестерн Моунтаин Цоати као скоро угрожен . Ово се заснива на најновијој класификацији за сваку, која је последњи пут процењена 2015.