Краљевски пингвин

  Краљевски пингвин Извор слике

Краљевски пингвин (Еудиптес Сцхлегели) је а врста пингвина који насељава воде око Антарктика. Припадају роду Еудиптес и породици Спхенисцидае. Краљевски пингвини веома личе на макароне пингвине, али имају бело лице и браду уместо црног лица макарона. Име су добили захваљујући перју на глави које их чини веома величанственим.

Краљевски пингвини се налазе на јужној хемисфери у близини острва Мацкуари и Цампбелл на југу Новог Зеланда.

Постоје одређене контроверзе око тога да ли су они подврста макарони пингвини пошто обојица имају црне и жуте гребене на глави. Краљевски пингвин је највиши пингвин са грбом и припада реду Спхенисциформес .



Познато је да се јединке краљевских и макаронских група пингвина укрштају, иако је то релативно ретка појава. Заиста, познато је да други пингвини формирају парове мешовитих врста у дивљини. Одрасли мужјаци пингвина се обично зову петлови, а одрасле женке пингвина називају се кокоши.

Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН) класификује краљевског пингвина као скоро угроженог. Упркос томе, тренутно на земљи постоји око 1.700.000 краљевских пингвина.

  Роиал Пенгуинс

Карактеристике краљевског пингвина

Краљевски пингвини изгледају веома слични макаронским пингвинима и често се мешају са њима. Њихова висина се креће од 65 до 75 центиметара, што их чини највећим од пингвина са чобањем. Мужјаци су нешто већи, просечне висине 73 цм и тежине 6 кг. Женке су просечне 69 цм и теже 5 кг.

Имају црне стране и црну круну, и белу мрљу присутну на задњици. Њихова предња страна је бела. Током непарења, дорзално (бочно) перје краљевских пингвина постаје мутно, али када дође сезона парења и када се размноже, лињају се, а затим се појављује ново перје тамноплаве или црне боје. Имају бело лице и бело грло које се спаја са трбушним деловима.

Краљевски пингвини имају ружичасте ноге са мало црних на табанима и пети, као и тамно смеђе канџе. Распон крила им се креће од 176 мм до 203 мм. Њихова пераја варирају по дужини, а мужјаци у просеку имају 189,6 милиметара, а женке у просеку 185,1 милиметара.

Ови пингвини имају велике црвено-браон кљунове и наранџасто-жуту обрву која је континуирана преко чела са избоченим перјем. Њихов грб је једна од главних карактеристика због које се мешају са макаронским пингвинима.

Краљевски пингвини имају одличан вид, посебно док пливају и траже плен. Рожњаче очију краљевског пингвина су равне. Ово им омогућава да боље фокусирају светлост док су под водом и да имају већу перцепцију дубине. Ови пингвини могу да виде љубичасту, плаву и зелену, али не и црвену.

  Краљевски пингвин

Животни век

Краљевски пингвин има просечан животни век између 15 и 20 година. Многи пингвини не живе после првих неколико година живота, пошто млађи пингвини немају физичку издржљивост да толеришу услове и претње околине. Нажалост, краљевски пингвини често умиру од гутања пластике, паразитских болести или грабежљиваца.

Дијета

Краљевски пингвини су месождери и једу ракове (углавном крил), малу рибу и лигње ухваћене роњењем у потери, на дубинама од 50 до 150 стопа. По потреби могу заронити до 226 метара за храну. Ракови чине око 51% дневног уноса, а преосталих 49% чине риба и лигње.

Роњење ретко траје дуже од два минута. Као и сви пингвини, они су одлични пливачи, користећи своја мрежаста стопала, моћна пераја и аеродинамична тела да „лете“ кроз воду брзином која се приближава 20 миља на сат. Краљевски пингвини ће путовати у распону од 68 км до 600 км у потрази за храном. Они користе хемијску комуникацију да намиришу плен под водом док траже храну.

Понашање краљевског пингвина

Краљевски пингвини су друштвене животиње и, као и већина морских птица, формирају дуготрајне везе и гнезде се у великим колонијама. Упркос друштвеном животу, они су веома територијални у погледу својих појединачних подручја гнежђења.

Сматра се да су ови пингвини миграторни, али се врло мало зна о њиховој миграцији или обрасцима миграције.

Краљевски пингвини комуницирају техником која се зове вокализација, а такође и извођењем физичког понашања које се назива прикази. Кроз ове технике, они саопштавају информације о препознавању партнера и пилића, територијама гнежђења, ритуалима пружања помоћи гнезду, информацијама о парењу и одбрани од уљеза.

Када је грабежљивац у ближој близини, пингвини ће померати главу и пераје како би застрашили пре напада. Једина ситуација у којој краљевски пингвини неће узвратити нападом је када женке инкубирају јаје. Женке које су нападнуте за то време ће се нагнути и савијати, издржавајући кљуцање по леђној страни како би заштитили јаје.

Краљевски пингвини такође нападају друге у близини као облик забаве. Они ће напасти отвореним кљуновима, који ће се претворити у потезање конопа када се кљунови споје. Да би избегли сукоб, ходаће брзо усправно, погнуте главе и пераја подигнутих напред.

  Краљевски пингвин

Репродукција краљевског пингвина

Мушки краљевски пингвини ће се вратити на острво Мацкуарие за сезону парења почетком октобра. Женке стижу на острво око 10 дана касније да пронађу свог партнера. Тих 10 дана даје женкама додатно време за стварање резерви масти да би имале енергију за парење. Ови пингвини су моногамне врсте и враћају се истом пару из године у годину током сезоне парења.

Ако пингвин треба да пронађе новог партнера, мужјаци ће покушати да привуку женке замахујући главом горе-доле док их дозивају у нади да ће их женка изабрати за партнера. Када се на почетку сезоне поново удруже са етаблираним партнером, краљевски пингвини ће окренути главе и нагнути се један према другом да би додирнули и показали прихватање.

Краљевски пингвини обично достижу полну зрелост и први пут се размножавају са пет година. Уљези се држе на домету кљуцања, а махање крилима указује уљезу да су преблизу. Њихова гнезда се састоје од плитких удубљења у песку или трави и обложена су камењем и травом. Одбрамбени су од површине гнежђења од приближно 2м^2 око свог гнезда.

Обично се полажу два јајета, али је прво јаје често мање и одбачено. Обично се узгаја само једно пиле. Инкубација траје 35 дана и обављају је оба родитеља у сменама од 12 дана. Када се излеже, мужјак чува пиле 10-20 дана, док женка храни пиле свакодневно. Након тога, бебе пингвина формирају расадничке групе са другим пилићима званим „јаслице“ где се скупљају ради топлине и заштите. Овде се хране свака 2-3 дана. Са 65 дана младунче је спремно за одлазак на море, а до тада му одрасло перје урасте.

Малолетни краљевски пингвини веома личе на одрасле са неколико изузетака. Перје на гребену се не развија у потпуности до одраслог доба. Младунци такође имају мање, тамније кљунове који су више браонкасти, који одговарају њиховом дорзалном перју. Недостаје им бела поткожница одраслих. Бела мрља и промена боје перја се јављају са првим лињањем, као и са годишњим растом. Једногодишњи краљевски пингвини имају простирку од жутог перја уместо гребена. Гребен у потпуности расте и краљевски пингвини постижу одрасли раст и боју након трећег годишњег лињања.

Локација и станиште Краљевског пингвина

Краљевски пингвини су поријеклом са субантарктичког острва Мацкуарие, које се налази у Тихом океану између Новог Зеланда и Антарктичке регије. Такође су виђени у Аустралији, Новом Зеланду и на Антарктику.

Нејасно је да ли је овај пингвин миграторна врста, јер није познато где бораве краљевски пингвини током сезоне негнежђења (од средине априла до средине септембра).

Током сезоне размножавања гнездиће се на острву Меквери, до 1,6 километара од обале. Острво има много стеновитих формација са жбуном вегетацијом, које пружају гнездилишта без вегетације, равне, стеновите или пешчане земље окружене стенама. Краљевски пингвини који се гнезде на брдима или косим литицама (до 200 метара надморске висине) користе стене за изградњу гнезда, а они који се гнезде на плажи користе песак. Гнезда се граде у близини потока који су и извор слатке воде и пут до и од океана.

  Краљевски пингвин

Краљевски статус очувања пингвина

Краљевски пингвини су наведени као скоро угрожени на Црвеној листи ИУЦН-а. Становништво је некада било преко 3 милиона, али су се у прошлости ловили због њихове нафте. Данас, популација краљевских пингвина остаје стабилна на око 1,7 милиона јединки, што је око 850.000 парова.

Постоје многи напори за очување како би се повећала тренутна популација краљевских пингвина. Многи од ових напора укључивали су искорењивање предатора као што су дивље мачке, црни пацови и европски зечеви на острву Мацкуарие. Управљање људским интеракцијама је такође одиграло улогу, да спречи климатске промене, деградацију станишта, загађење и болести да нашкоде овим пингвинима.

Нажалост, налазе се само на једној острвској групи, тако да би природна или људска катастрофа могла увелико смањити њихов број.

Предаторс

У дивљини, предатори краљевских пингвина укључују фоке леопарда, ајкуле , црни пацови, поморци, џиновске буревице и веке.