Егзотична краткодлака
Цат Бреедс / 2026
Извор сликеКукабура која се смеје (Дацело новаегуинеае) је карактеристична велика, бучна птица која потиче из шума и шума источне Аустралије.
Лаугхинг Коокабурра је највећи водењак на свету и један од Аустралија најпознатије птице, познате по свом смејућем позиву.
Раније познат као Лаугхинг Јацкасс и Гиант Кингфисхер, данас његово име потиче од абориџинског имена „гуугууберра“.
Кукабура која се смеје је уведена у Тасманију, острво Флиндерс, острво Кенгур и југозападни угао Западне Аустралије.
Ова комична птица је лако препознатљива и по изгледу и по звуку. Лаугхинг Коокабурра мери око 43-45 центиметара (17-18 инча) у дужину и тежи око 0,5 килограма (1 фунта), а женке су нешто веће од мужјака.
Мужјаци и женке имају слично перје које је углавном смеђе и бело/крем. Мужјаци имају малу мрљу плаво-зеленог перја у центру задка која је смањена или одсутна код женки.
Кукабура која се смеје је густа птица која има велику главу и кратак, дебео врат. Има веома велики, тежак кљун који је црн на врху и беж/смеђ на дну и мери до 10 центиметара (4 инча) у дужину.
Кукабуре које се смеју имају истакнуте смеђе очи са тамносмеђим пругама које се протежу кроз њих. Леђа и крила су им браон боје и имају плаве мрље на раменима. Кукабуре које се смеју имају дугачке репове који су зарђалоцрвене боје са тамно смеђим преградама и белим врховима перја.
Кукабууре које се смеју заузимају шуме и шуме или тамо где има одговарајућег дрвећа, обично у лабавим породичним групама. Такође се налазе у воћњацима, парковима, делимично обрађеним пољопривредним површинама, па чак и у предграђима и градовима.
Кукабуре које се смеју су месождери и њихова исхрана укључује мале птице, жабе, инсекте, мале сисаре и гуштери као што су гекони. Чак је познато да су их ухватили змије отровнице много већи од њих самих.
Као и сви водени рибари, кукабуре које се смеју користе технику лова „седи и чекај“. Они хватају свој плен тако што стрпљиво чекају да плен прође, а затим се спуштају са својих високих стубова и зграбе храну и згњече је својим снажним кљуновима.
Мали плен се једе цео, међутим, већи плен се убија ударцем о земљу или дрво вероватно да би се месо омекшало. Кукабура не пије воду јер добија довољно воде из хране коју једе.
Кукабури који се смеју проводе већи део дана смештени на високим гранама са погледом на прашумске чистине гледајући плен. Оне су територијалне птице и њихови гласни повици зоре и сумрака упозоравају све птице у окружењу да су спремне да бране своје територије. Почињу поновљеним позивом „кук-кук-кук-ка-ка-ка“ који се појачава и смањује када се чланови породице придружују, а затим забацују главе у гласан хор бурног смеха.
Кукабуре које се смеју су прилично питоме и друштвене птице које ће вам насмејати гласан хор пре него што сиђете са свог места и прихватите комадиће меса од своје публике. Бити уобичајена појава у приградским и урбан области, кукабуре које се смеју ће чак јести из људске руке.
Размножавање се дешава око октобра и новембра, међутим, ако размножавање не успије, кукабуре које се смеју ће наставити да се паре током летњих месеци. Ритуали парења су слични онима код птице плетенице при чему женка заузима положај просјачења и дозива као млада птица. Мужјаци јој нуде свој најновији улов уз звук „оо оо оо“. Парови који се размножавају могу се парити доживотно.
Гнезда кукабуре су често шупљине дрвећа или ископане из гнезда арбореалних термита. Птице користе своје снажне главе и кљунови да разбију удубљења у тврду спољашњост гнезда, настављајући све док не направе рупу у којој женка може да положи јаја и одгаја пилиће унутра.
Женка кукабуре полаже око 3 јаја у интервалима од 2 дана. Јаја се инкубирају око 29 дана. Младићи се рађају слепи и практично голи. Њихове очи се можда неће потпуно отворити све док птица не напуни скоро 3 недеље. Родитељи пилиће хране храном првенствено инсеката, јер у јазбини остају читав месец. Када коначно напусте гнездо, већ могу да лете.
Кукабура пилићи имају удицу на горњој мандибули која нестаје до тренутка када полете. Ако су залихе хране оскудне, треће јаје ће бити мање од прва 2 јајета, чиме ће се произвести мање треће пиле. Њихове удице се могу користити као оружје током ривалства међу браћом и сестрама и највероватније је да ће мање пиле бити нападнуто од стране браће и сестара и убијено како дође до борбе за храну. Када је хране у изобиљу, родитељи су у могућности да проводе више времена са пилићима и више их хране што спречава пилиће да се свађају.
Малолетне кукабууре обично остају у породичним групама на својој матичној територији око 4 године након рођења. Они остају да помогну својим родитељима у лову и бризи за следећу генерацију пилића. Родитељи им дају инкубацију и бригу. Младе кукабуре такође снабдевају нова гнезда са више од половине уноса хране. Кукабуре које се смеју могу да се паре са око 12 месеци.
Животни век Лаугхинг Коокабурре је око 15-20 година.
Кукабура која се смеје је класификована као „најмања брига“ од стране ИУЦН-а. Као мали месождери, кукабуре које се смеју играју интегралну улогу у екосистему тако што контролишу популације малих животиња.