Лемур

Извор слике

Раинфорест Лемур

Тхе Лемур или Прстенасти лемур (Лемур Цатта) је велики прозим (представља облике који су били преци мајмуна, мајмуна и људи), који припада породици Лемуридае.

Као и сви други лемури, налази се само на острву Мадагаскар и Коморским острвима на источној обали Африке.

Иако му прети уништавање станишта и стога је на Црвеној листи ИУЦН-а наведен као „рањив“, прстенасти лемур је најнасељенији лемур у зоолошким вртовима широм света јер се лако размножава у заточеништву.



Карактеристике лемура

Прашумски лемури су углавном сиви са белим доњим деловима. Лемури имају витак оквир, уско лице које је бело са црним мрљама око очију и њушку налик црној лисици. Лемур се лако може препознати по дугом, жбунастом репу који је обрубљен са двадесет шест црно-белих прстенова. Репови лемура увек почињу белом пругом и завршавају се црном. Њихови репови су дужи од тела и до 56 центиметара (22 инча) у дужину.

Лемур има задње удове дуже од предњих, а дланови и табани су подстављени меком, кожастом кожом. Прсти су им витки и полу-спретни (полувешти) са равним, људским ноктима. Лемури имају једну канџу, познату као „тоалетна канџа“ (канџа налик чешљама), на другом прсту сваког задњег уда специјализованог за негу. Ови примати се такође орално негују лизањем и стругањем зуба уским, хоризонталним доњим секутићима и очњацима, који се називају „чешаљ за зубе“.

Очи лемура су јарко жуте или наранџасте боје, које остају исте боје од тренутка када су рођене. Одрасли могу достићи телесну дужину од 46 центиметара (18 инча) и тежину од 5,5 килограма (12 фунти).

Лемур Цоммуницатион

Лемури користе своје чуло мириса да комуницирају једни са другима. Лемури имају мирисне жлезде на леђима и стопалима које остављају мирисе на површинама на које наилазе. Када други лемури прођу, они нањуше те мирисе и могу рећи да је тамо био још један лемур. Лемури имају велике, чупаве репове којима машу у ваздуху као још један вид комуникације. Ови велики репови такође помажу лемурима да балансирају када скачу са дрвета на дрво.

Лемур Диет

Лемур првенствено једе воће и лишће, посебно оне са „дрвета тамаринда“ (Тамариндус индица). Када је доступан, тамаринд може да чини чак 50% исхране лемура годишње. Лемур је такође познат по томе да једе цвеће, биље, кору и сок. Поред тога, примећено је да једе распаднуто дрво, земљу, инсекте и мале кичмењаке.

Станиште лемура

Лемури имају неколико различитих станишта на Мадагаскару, од прашума до сувих подручја острва. Насељавају листопадне шуме са травнатим подовима или шуме уз обале река (галеријске шуме). Неки такође насељавају влажно, затворено грмље где расте мало дрвећа. Сматра се да је Лемуру потребна примарна шума (шуме које су остале неометане људском активношћу) да би преживео. Такве шуме се сада крче алармантном брзином.

Лемур Бехавиор

Лемур је дневни (животиња која је активна током дана, а одмара се током ноћи) и насељава и тло (копнено) и дрвеће (арбореално) и формира трупе до 25 јединки. Друштвене хијерархије су одређене полом.

Женке имају јасну хијерархију и друштвено доминирају мушкарцима у свим околностима, укључујући приоритет храњења. Мушкарци имају тенденцију да буду ограничени на доњу или спољашњу границу групне активности и мењаће трупе отприлике сваке 3 године. Лемурске трупе полажу право на велике територије које се могу преклапати са територијама других трупа. До 5,6 километара (3,5 миље) ове територије може се прећи за један дан тражења хране.

Лемури су веома гласне животиње. Око петнаест различитих вокализација се користи за одржавање групног заједништва током тражења хране и упозоравање чланова групе на присуство предатора или претње. Мужјаци и женке лемура обележавају мирис својим гениталним пределима, такође поседују мирисне жлезде на зглобовима и на површини рамена.

Ове жлезде луче масну супстанцу која се користи за обележавање територија и одржавање хијерархије групне доминације. Мужјаци такође поседују бодљикаву трну на сваком зглобу која се струже о стабла дрвећа како би се створиле бразде подмазане њиховим мирисом.

У испољавању агресије, мужјаци ће се укључити у друштвено понашање које се зове „борба са смрадом“, што укључује покривање репа мирисом из својих жлезда, а затим махање мирисним репом према мушким ривалима. Мужјаци ће такође повремено махати својим мирисним реповима женкама као облик удварања. То обично доводи до тога да женка стави лисице или угризе мужјака. Упркос томе што је првенствено четвороножан (четвороножан), Лемур може да се подигне и балансира на задњим ногама, обично за агресивне приказе.

Ујутро се лемури обично купају да би се угрејали. Они су окренути према сунцу, седећи у ономе што се често описује као положај „обожавања сунца“ или „положај лотоса“. Међутим, они седе са ногама испруженим ка споља, а не прекрштених ногу и често ће се ослањати на оближње гране. Копање је често групна активност.

Репродукција лемура

Сезона парења лемура траје од априла до јуна, а женка је у еструсу (период врућине) отприлике 24 – 48 сати. Гестација (трудноћа) траје око 146 дана (2 – 5 месеци), што резултира рођењем једног или два потомства. Млади лемури почињу да једу чврсту храну након два месеца, а потпуно се одбијају након пет месеци.

Када се лемури роде, носе их у устима своје мајке док не постану довољно стари да се сами закаче за њено крзно. Мужјаци достижу полну зрелост са две и по године, а женке са деветнаест и по месеци. Већина лемура живи око осамнаест година.

Лемур Предаторс

Лемури имају и природне и уведене предаторе. Домаћи предатори укључују Фосса (Цриптопроцта ферок), Мадагаскар Харриер-јастреб (Полибороидес радиатус), Мадагаскар Буззард (Бутео брацхиптерус) и Мадагаскарска приземна Боа (Ацрантопхис мадагасцариенсис). Уведени предатори укључују малу индијску цибетку (Виверрицула индица), домаће мачке, домаће псе и људе.

Када му прете, познато је да Лемур удара својим кратким ноктима у понашању које се назива „борба у скоку“. Ова акција је изузетно ретка ван сезоне парења када су тензије високе, а конкуренција за приступ парњацима интензивна. Само један напад на човека од стране лемура је икада забележен у Сједињеним Државама.

Статус заштите лемура

Лемури су угрожене врсте или угрожене врсте. Многе врсте су изумрле у последњим вековима, углавном због уништавања станишта (крчења шума) и лова.

Лемури играју важну улогу у екологији Мадагаскара и Коморских острва, јер распршују семе из воћа које једу. Ово семе потом може да прерасте у нове биљке, што је важно јер се шуме Мадагаскара уништавају веома великом брзином.

Људи на Мадагаскару секу тамошње шуме да би користили дрво и на његовом месту узгајали пољопривредне усеве. У ствари, осамдесет посто првобитног станишта лемура на Мадагаскару је уништено. Иако сами лемури помажу у растурању семена за нове биљке, не могу да прате људе који секу шуме.

Иако су напори за очување у току, опције су ограничене због ограниченог домета лемура и због економске ситуације на Мадагаскару. Постоји 85 живих врста лемура које су обухваћене тренутним публикацијама, а више документације тренутно чека на објављивање.

Једна од најистакнутијих установа за истраживање лемура је „Лемур центар Универзитета Дјук“.