Лонг Еаред Овл

  Лонг Еаред Овл

Дуга уха сова (Асио отус), позната и као северна дугоуха сова, мала рогата сова или мачја сова, је врста сова средње величине која се размножава у многим областима кроз Европа и Палеарктика, као и у Северна Америка . Припада породици Стригидае, познатој као типичне сове, која садржи већину постојећих врста сова.

Ова врста сова је одлично камуфлирана, али се често може препознати по дугим, ниским хукама. Они су ноћни ловци који се смештају у густом лишћу и лове на отвореном терену. Њихова исхрана се углавном састоји од малих глодара, посебно волухарица, али они могу прилагодити свој плен у зависности од доступности.

Сове дугих уха нису изразито територијалне или седентарне и делимично су миграторне, иако могу изгледати и номадске. Сова дугоуха је једна од најраспрострањенијих и најнасељенијих врста сова на свету, а због свог широког спектра и бројности је наведена као најмање забринута од стране ИУЦН-а.



Таксономија уших сова

Сова дугоуха припада роду Асио, чији се чланови обично називају ушата сове. Остали чланови Асија укључују сова с кратким ушима, јамајчанска сова и пругаста сова.

Препознате су четири подврсте дуге ухасте сове: А. о. отус, А. о. цанариенсис, А. о. вилсонианус и А. о. туфтси.

  • а.о. песма

А. о. отус је номинована врста и налази се у целом распону врсте на Палеарктику, све до Азора, северозападне Африке, Пиринејског полуострва и Британских острва, све до Сахалина, Јапана и северне Кине. Чини се да се величина ових птица незнатно повећава од запада ка истоку, а сове у Кини имају око 4% веће крила од оних из Европе.

Ова подврста има жућкасти диск на лицу са црним ободом, са релативно кратким обрвама које су обележене беличастим или у потпуности одсутне са ознакама. Горњи делови су смеђе боје са тамним мрљама и црнкастим пругама. Уши су углавном црно-браон боје са смеђосмеђим ивицама, а реп је обично смеђе боје са сивкастом бојом. Очи су жуто-наранџасте.

  • А.о. цанариенсис

А. о. цанариенсис се налази на Канарским острвима и најмања је подврста дугоухе сове, са мерама тетиве крила од 257 до 284 мм (10,1 до 11,2 инча). Ова подврста је тамнија, такође је тамнија од номиноване врсте и има теже и оштрије тамне ознаке. Такође имају црвенкасто-наранџасте очи.

  • А. о. вилсонианус

А. о. вилсонианус се налази на југу централне и југоисточне Канаде, од југа до југа САД. Ова подврста је углавном израженија од номиноване врсте и има црвенкасто-браон диск лица са црним ободом. Такође има тамно жуте очи. Ова подврста има тетиву крила која мери између 284 и 305 мм (11,2 и 12,0 ин).

  • А. о. чуперке

А. о. туфтси се налази од западне Канаде, јужне до јужне централне САД. Има блеђе перје од А. о. вилсонианус, по чему се може разликовати, иако се ове две подврсте преклапају. Такође има бледо смеђе мрље од А. о. вилсонианус.

Карактеристике дуге ухасте сове

Сова дугих уха је сова средње величине чија укупна дужина обично износи између 31 и 40 цм (12 и 16 инча). Имају релативно дуг распон крила за своју величину, који може да мери између 86 и 102 цм (2 фт 10 ин до 3 фт 4 ин). Упркос томе, оне су и даље мање од других врста сова, као што су сова ушарка, сова с кратким ушима и жута сова. Као и већина сова и птица грабљивица , ове животиње показују полни диморфизам, у којем су женке обично нешто веће од мужјака. Мужјаци такође имају тенденцију да имају светло перје.

Сове дугих уха су највиткије од свих северноамеричких сова, атрибут који користе као одбрану од предатора. Имају велику и округлу главу. Иако им име говори да јесу дуге уши , они заправо имају дугачко, усправно перје на врху главе поред ушију, које изгледа као чуперке који су близу један другом. Оне су постављене ближе центру главе него код многих других врста сова, иако разлог њиховог положаја заправо није познат. Ови чуперци у ушима се не виде у лету.

Ова врста сова је обично браонкасто сиве боје, са вертикалним пругама које их разликују од великих рогатих сова које имају хоризонталне пруге. Такође имају бледе мрље на средини лица које дају изглед белих обрва, а испод кљуна белу мрљу. Боја њихових дискова лица може варирати у зависности од подврсте, али је увек добро развијена и обично обрубљена.

Имају црни кљун, наранџасте или жуте очи, а ноге и прсти су им потпуно пернати.

Дуги животни век ушне сове

Сматра се да дугоуха сова има релативно кратак животни век, а већина њих живи до око 4 године. Међутим, они могу да живе дуже, а најстарија позната дивља уха сова живи 27 година и 9 месеци.

Дијета дуге ушне сове

Сове дугих уха имају широку исхрану, једу мале сисаре, птице, бескичмењаке, гмизавци , водоземци и риба . Њихов најчешћи плен су мали сисари, попут глодара, од којих добијају већину енергије. Познато је да првенствено лове волухарице, па чак и помажу у контроли популације волухарица у неким земљама.

Тамо где волухарице нису доступне, дугоуха сова се углавном храни пољским, кућним мишевима и пацовима. Остали сисари који се једу укључују слепе мишеве, јежеви , кртице , зечеви , зечеви, веверице и ласице .

Док се сове дугоухе не хране често птицама, познато је да узимају врапце у кући, врапце на дрвету, чворке и косове. Змије , гуштери , жабе, крастаче , шарани и пауци су даљи плен ове врсте који повремено узима.

Ловачке навике

Уха сова лови углавном на рубовима шума, живих ограда и отворених простора са грубим травњацима. Они лове док лете ниско до земље и користе свој веома добар слух да детектују шуштање плена уместо да користе очи. Они су тихи летачи, чијим перјем пригушује звук сове која пролази кроз ваздух. Када уоче плен, брзо се спуштају са раширеним канџама да би навалили на плен.

Уместо да прободу плен својим канџама, сове обично својим ногама стежу плен до смрти. Такође је познато да убијају плен тако што угризу задњи део лобање, а затим га прогутају целог.

Пошто ове сове прогутају плен цео, оне затим враћају непробављиве делове назад у пелете, које се често могу наћи на тлу око гнезда сова. Неки биолози сакупљају ове пелете и користе их за учење о исхрани сова.

Такмичари

Пошто се сова дугих уха преклапа са другим совама у свом домету, често мора да дели свој плен са другим врстама. Светосмеђе сове су једна од њих, иако жуте сове имају тенденцију да покажу већу флексибилност у исхрани. Краткоухе и сове ушаре такође се такмиче или ресурсе са дугим ушима. Не само да се такмиче за храну, већ се такмиче и за станишта

  Тхе Лонг Ееед Овл

Понашање дугоухе сове

Сова дугоуха је ноћна, а активност почиње око сумрака. Током дана, дугоухе сове имају тенденцију да се улећу у усправном положају на грани. У сезони без парења, дугоухе сове су често склоне да се појављују у агрегацијама сова док се преноћишта, што је прилично неуобичајено за врсте сова. Ово може укључивати од 6 до 50 сова. Ове птице се смештају близу дебла, унутар густог лишћа да би остале невидљиве.

Миграције

Неке дугоухе сове су селице. Северне популације су миграторне, показујући снажну тенденцију да се у јесен преселе на југ. Одрасли људи средње Европе су мање мигрирајући. Упркос томе што су неке популације ове врсте стални годишњи мигранти, неке популације се сматрају номадским јер имају врло спорадичан миграторни образац.

Комуникација

Уха сова углавном ћути, иако користи широк репертоар позива за комуникацију током сезоне парења. Најчешћа вокализација су тихи музички хуци и појединачни дрхтави. Они такође могу вриштати или звиждати када су узбуђени. Родитељи ће снажно бранити своје младе, а алармантни позиви показују оба пола.

Репродукција дуге ушне сове

Сове дугих уха су моногамне, а парови за размножавање почињу да се формирају зими. Мужјаци оглашавају женкама да траже партнера користећи песме и ваздушне приказе. Размножавање се одвија од фебруара до средине јула.

Сова дугоуха се гнезди на дрвећу, обично у гнезду које је изградила друга животиња. Повремено ће сами изградити гнездо. Када је гнездо одабрано, женка полаже 2 до 10 (обично 5 до 6) јаја у интервалима од 2 дана. Јаја су бела, глатка и сјајна.

Женка инкубира јаја 25 до 30 дана, никада не остављајући јаја откривена током дана, иако прави паузе током ноћи. Када се роде, пилићи су полу-алтрични, иако напуштају гнездо након 21 дана.

Мужјаци обезбеђују храну за женку и младе током периода инкубације и легла. Млади почињу да лете са око 35 дана и постају независни са 10 до 11 недеља. Полно зрели постају око 1 године.

Локација и станиште дугоухе сове

Сова дугих уха налази се широм северне хемисфере, а њихов распон се протеже од Северне Америке, преко Европе и све до Јапана. Мале популације су такође пронађене у северној и источној Африци, на Азорима и Канарским острвима.

Ова врста преферира густу вегетацију у близини травњака и честа је у појасевима дрвећа или малим шумама дуж потока равница, па чак и пустињских оаза. Траже ивице шума које имају приступ отвореним просторима и обилан су плен, са шумовитим покривачем за преноћиште и гнежђење. Такође се могу наћи у малим шумарцима, шикарама окруженим мочварама, травњацима, мочварама и пољопривредним земљиштима. Њихов домет може да се протеже од нивоа мора до 2000 м.

Статус очувања дуге ухе сове

Сматра се да је популација дугих ухастих сова стабилна у већем делу свог опсега, и из тог разлога је на Црвеној листи ИУЦН-а наведена као најмање забринута. ИУЦН процењује укупну популацију између 2 милиона и 5,5 милиона, што је сврстава у једну од најбројнијих сова.

Највеће претње за сову дугих уха су људи. Ловци су кроз историју одстрељивали ове сове, а страдају и у саобраћајним несрећама и трују се пестицидима и тешким металима.

Губитак станишта је још једна претња дугоушој сови. Ово може бити због развоја земљишта и климатских промена.

Предатори дугоухих сова

Одрасле сове дугих уха су плен многих других грабљивица, укључујући сове велике рогове, сове са пречацима, веће орлове пегарице, златни орлови , црвенорепи јастребови, црвенорепи јастребови, северни јастребови, орао сове , обични мишари, и сиви соколови .

Гнезде сова дугих уха плен су дикобрази, бикове змије, америчке вране, црнокљуне свраке , и неколико врста јастребова. Одрасли бране гнезда тако што круже око гнезда и пуцају својим кљуном на предатора, или ронећи бомбардујући предатора док позивају аларм. Такође се могу претварати да су повређени како би скренули пажњу са гнезда.

Пошто су сове дугих уха тако добро камуфлиране, грабежљивци их често не виде када се гнезде на дрвећу.

Важност ушесне сове

Сове дугих уха су важне за њихов екосистем. Они помажу да се контролише популација свог плена у тој области, тако да ове области не постану превише пренасељене. На исти начин могу помоћи и људима, јер једу глодаре попут волухарица и мишева.

Сова дугих уха против кратке ухасте сове

У већем делу опсега дугоухих сова јавља се са краткоухом совом. Њих двоје припадају истом роду и, осим имена, доста се разликују. За почетак, краткоуха сова је већа од ушне сове и, наравно, чуперци ушне сове су много дужи од оних у сове. Краткоухе сове такође имају жуте шаренице уместо наранџасте, са хоризонталном црном која окружује очи уместо вертикалном на дугоуху. Сове с кратким ушима су блеђе и имају мање карактеристичне ознаке.

У погледу станишта, краткоуха сова преферира отворена станишта без дрвећа, док дугоуха преферира густо растиње и рубове шума. Видљивије разлике се могу видети када ове птице лете, укључујући ознаке на крилима.

Сова дугих уха против других врста сова

Сова дугоуха може изгледати веома слично другим врстама сова, посебно неувежбаном оку. Испод су неке друге врсте сова које се често мешају са дугоухом совом у дивљини и њихове разлике од дугоухих.

Стигиан Овл

Стигијска сова је већа од дугоухих и генерално је тамнија са мастиљим и смелијим шареним перјем. Диск на лицу изгледа готово црн. Такође имају делимично голе прсте.

Тавни Овл

Жуте сове коегзистирају са дугоухом совом у Евроазији, али имају много округлију и крупнију грађу. Глава им је такође округла и широка, а немају чуперке у ушима. Очи су им црно-смеђе и имају кратка крила.

Евроазијска сова (Бубо бубо)

Евроазијска сова је много већа од сове дугоухе, са великом, четвртастом главом и чуперцима у ушима постављеним ближе ивици. Његова стопала и канџе су такође веће и много моћније.

Ове сове имају јаче шарене круне и леђа са тешким црнкастим ознакама, али такође имају мање изражен диск лица од дугоухих.

Азијска рибља сова

Азијске рибље сове су такође много дуже од сове са дугим ушима. Имају мање променљиву боју и чупаве чуперке у ушима.

Велика рогата сова (Бубо виргинианус)

Велика рогата сова има четвртасту главу и шире раздвојене чуперке у ушима. Такође су већи и тежи.

мочварна сова (Асио цапенсис)

Мочварска сова је обично браон боје и има ситне мрље. Такође има смеђе уши и веома мале чуперке у ушима.

Врисак сове

Шкрипаве сове су много мање од дугоухих сова и имају врло кратке чуперке у ушима.

Честа питања о дугоушој сови

Где на свету живе сове дугих уха?

Сова дугих уха налази се широм северне хемисфере. Могу се наћи у Северној Америци, Европи и деловима Азије. У Африци има и малих популација дугоухих сова.

Да ли су сове дугих уха мигрирају?

Неке дугоухе сове су селице. Неки се зими селе на југ, док друге популације остају на месту. Неке популације такође спорадично мигрирају, што им даје изглед да су номадске.

Шта једу сове дугих уха?

Углавном, дугоухе сове једу волухарице и други глодари, као што су мишеви. Такође је познато да једу друге птице, бескичмењаци и гмизавци.

Да ли ухасте сове заиста имају дуге уши?

Дугоухе сове заправо немају дуге уши. Назив 'дугоуха сова' потиче од перја на глави које се појављује поред ушију као чуперци на врху главе.

Да ли је сова дугоуха ретка?

Сова дугих уха није ретка сова. У ствари, оне су једне од најбројнијих сова на планети, са проценом популације између 2 милиона и 5,5 милиона.