Макарони пингвин

  Макарони пингвин Извор слике

Тхе Макарони пингвин је врста пингвина блиско повезана са Роцкхоппер Пенгуин . То је једна од осам врста пингвина са грбама које се налази на Антарктичком полуострву, на бројним антарктичким и субантарктичким острвима у Атлантском и Индијском океану, као и на острвима у близини обала Чилеа и Аргентине. Макарони пингвини су најистакнутији по свом дугом жуто-наранџастом перју на гребену које је у супротности са црним перјем на њиховој глави.

Пингвини макарони се често мешају са краљевски пингвини , и често се сматрају истом врстом. Међутим, у ствари су различите врсте. Пингвини макарони су припадници рода Еудиптес и реда Спхенисциформес . Њихово научно име је Еудиптес цхрисолопхус.



  Макарони пингвин

Макарони пингвин има неке од највећих и најгушћих колонија за размножавање од свих врста пингвина, а са око 18 милиона јединки (9 милиона парова за размножавање),  макарони пингвин је најнасељенија врста пингвина. Имајући то у виду, њихов број опада од средине 1970-их и њихов статус очувања је класификован као угрожен.

Историја пингвина макарона

Пингвина макарона први пут је описао са Фокландских острва 1837. немачки природњак Јохан Фридрих фон Брант. Једна од осам врста пингвина са куком, уобичајено име макаронски пингвин потиче од макароне моде, назива за претерани стил одевања који се појавио у Европи крајем 18. века.

Овај пингвин припада роду Еудиптес, а име потиче од старогрчких речи еу „добар“ и диптес „ронилац“. Специфично научно име цхрисолопхус потиче од грчких речи цхрисе „златни“ и лопхос „гребен“.

Често се сматра да је макаронски пингвин иста врста код краљевског пингвина, али та два су у ствари различита. ДНК анализа показује да се макаронски пингвин одвојио од краљевског пингвина пре отприлике 1,5 милиона година.

Карактеристике макаронског пингвина

Макарони пингвини су велики пингвини који су по изгледу слични другим пингвинима са грбама из рода Еудиптес. Одрасли макарони пингвин има просечну дужину од око 70 цм (28 инча), али њихова тежина може да варира у зависности од доба године и пола. Мушки макарони пингвини имају тежину од 3,3 кг (7 лб) након инкубације, или 3,7 кг (8 лб) након митарења до 6,4 кг (14 лб) пре митарења. Женке су мање, у распону од 3,2 кг (7 лб) након митарења до 5,7 кг (13 лб) пре митарења.

Ови пингвини имају црну главу, браду, грло и горњи део, што је у контрасту са белим доњим деловима. Њихово црно перје може показати плавкасти сјај када је ново и браонкасто када је старо. Пераје су им плаво-црне на горњој површини са белом задњом ивицом, а углавном беле испод са црним врхом и предњом ивицом.

Најистакнутија карактеристика макаронског пингвина је круна дугог жуто-наранџастог перја која потиче око 1 цм (0,4 инча) од врха кљуна, пружајући се уназад изнад сваког ока до потиљка.

Макарони пингвини имају велики и луковичасти кљун који је наранџасто-браон боје. Мужјаци обично имају већи кљун од женки, који мери 6,1 цм (2,4 ин) у поређењу са 5,4 цм (2,1 ин) код женки. Оба пола имају црвене очи и мрљу ружичасте голе коже од основе кљуна до ока. Такође имају ружичасте ноге и стопала.

  макаронски пингвин

Макарони и краљевски пингвини имају веома сличан изглед, али краљевски пингвин има бело лице уместо обично црног лица макарона. Пингвин са усправном гребеном је такође сличан; скоро је исто тако велика, а такође има црно лице и дуг, робустан наранџасти кљун, али има упарене гребене које се не састају на челу.

Млади и незрели макарони пингвини одликују се мањом величином, мањим, тамније смеђим кљуном, тамносивом брадом и грлом, одсуством или неразвијеним перјаницама на глави, које су често само распршено жуто перје. Њихов импресивни гребен обично се не развија док не напуне три до четири године, што је годину или две пре него што достигну старост за размножавање.

Ове птице се митаре једном годишње и замењују све своје старо перје. Ово обично траје три до четири недеље. Две недеље пре овог периода гомилају сало, јер не могу да уђу у воду да би се хранили без перја и зато не једу док се митаре.

Животни век

Животни век пингвина макарона креће се од 8 до 15 година.

Дијета

Исхрана пингвина макарона углавном се састоји од крила, али једу и друге ракове, главоношце и малу рибу. Они хватају већину свог плена на дубинама од 15–70 метара (50–230 стопа), али ће заронити чак и до 115 метара (375 стопа) ако је потребно! Обично роне дубље и дуже ван сезоне парења. Ови пингвини могу да оду до 303 километра (188 миља) од својих колонија у потрази за храном.

Зарони обично трају два минута и ретко га прелазе. Рони пингвина су у облику слова В и не проводи се време на дну мора. Обично ће ухватити између 4 до 16 крила или 40 до 50 амфипода по зарону.

Као и неколико других врста пингвина, макарони пингвин понекад намерно прогута мале (10 до 30 мм у пречнику) каменчиће. Сматра се да ово помаже у дубоком морском роњењу, помажући им да се оптерете како би дошли до дубљих нивоа. Ово камење такође може помоћи у млевењу хране, посебно егзоскелета ракова, који су значајан део њихове исхране.

Макарони пингвини се хране готово свакодневно, посебно када имају пилиће које треба хранити. Током парења, женка ради већину хране до краја чуварске фазе. Тражење хране се обично дешава током дана, а зими је ограничено због краћих дана. Дешава се неко роњење преко ноћи, али ови зарони су плићи него обично (3 до 6 м (9,8 до 19,7 стопа)) и обично се дешавају само ван сезоне парења или ако су пилићи старији.

Понашање

Осим што излази на копно ради размножавања и митарења, макарони пингвин свој живот проводи на мору. Веома су друштвене животиње када је у питању исхрана и гнежђење, а њихове колоније за размножавање су неке од највећих и најгушће насељених. Ове птице су веома гласне, што је видљиво када су мужјаци макаронских пингвина у мору током периода гнежђења и колоније се драматично стишају.

Пингвини макарони ће се борити са другим јединкама из суседних гнезда, често се упуштајући у „надметање новчаница“. То је када птице закључавају своје рачуне и рвају се, као и лупају перајима и кљуцају једни друге по потиљцима. Ове животиње су такође склоне да се супротставе или отерају непожељне појединце.

Пингвин макарон такође има покорни приказ, који укључује „витак ход“. Овде се пингвини крећу кроз колонију са спљоштеним перјем, перајима помереним ка предњем делу тела, а глава и врат погрбљени.

Репродукција

Одрасли макарони пингвин је друштвено гнездо и окупљају се у веома великим колонијама за размножавање. Почињу да се размножавају крајем октобра, а обично полажу јаја почетком новембра. Њихова гнезда су направљена од ситног камења и шљунка у блатњавим или шљунковитим пределима, мада су нека направљена и од траве. Ова гнезда су густо збијена и обично се налазе на удаљености од око 66 цм у средини колоније до 86 цм на ивицама.

Женка макаронског пингвина полаже два јаја у свакој сезони парења. Мало је вероватно да ће прво снесено јаје преживети и обично мери само 61 до 64% ​​величине другог јајета. Прво јаје је између 90 и 94 г (3,2–3,3 оз), док је друго између 145 и 150 г (5,1–5,5 оз). Заједно су тешки 4,8% телесне тежине мајке, а састав је 20% жуманца, 66% беланчевина и 14% љуске. Љуска је веома дебела, спречава ломљење, а жуманце је велико. Део жуманца остаје при излегу и пилић га конзумира у првих неколико дана.

Многи парови пингвина одбацују мање јаје тако што га гурају из гнезда. У ретким случајевима, мање јаје се инкубира док се не излеже, а приплодни пар одгаја оба пилета.

Оба родитеља инкубирају јаје у две или три дуге смене током читавог периода од 33 до 39 дана. Прве три до четири недеље јаје инкубирају оба родитеља. Следећег, мајка инкубира јаје док отац иде на море, а на крају, његов отац инкубира јаје. Када почне трећа смена инкубације, мајка се неће вратити у гнездо све док се јаје не излеже.

Оба пола макаронских пингвина доста дуго посте током размножавања и током овог периода изгубе 36 до 40% своје телесне тежине.

Када се пиле излеже, отац обавља већину бриге, док мајка тражи храну и враћа је у гнездо. Пилићи имају само неколико пера у првом месецу живота, па им отац помаже да се загреју. Пилићи макаронских пингвина имају сиво перје на леђима и белу доњу страну.

После прве три до четири недеље, оба родитеља могу отићи на море да траже храну. За то време, бебе пингвина формирају расадничке групе са другим пилићима званим „јаслице“ где се скупљају ради топлине и заштите. Спремни су да сами изађу када им одрасло перје урасте, што је обично старо око 60 до 70 дана. Пингвини обично напуштају своју колонију за размножавање око априла или маја да би се вратили у океан.

Као и многе врсте пингвина, макарони пингвини су углавном моногамни и вероватно ће се парити доживотно. Женке макарона пингвина постају полно зреле са пет година, док већина мужјака чека до шесте године да се размножи. Женке се размножавају у млађој доби јер је мушка популација већа и то омогућава женкама пингвина да изаберу искусније мушке партнере чим женке буду физички способне да се размножавају. Када женке стигну у колонију, мужјаци користе сексуалне приказе да привуку партнере, што укључује клањање, лајање и трубање.

  Макарони пингвин Локација

Локација и станиште

Макарони пингвини се размножавају у најмање 216 колонија на 50 локација. Налазе се у великом делу Антарктика и Антарктичког полуострва, укључујући северна Јужна Шетландска острва, острво Буве, острва Принца Едварда и Марион, острва Крозет, острва Кергуелен и острва Херд и Мекдоналд. Има их и у Јужној Америци; у јужном Чилеу, Фокландска острва, Јужна Џорџија и Јужна Сендвичка острва и Јужна Оркнејска острва.

Док макарони пингвини траже храну, они ће се кретати чак до острва од Аустралије, Новог Зеланда, јужног Бразила, Тристан да Цунха и Јужне Африке. Већину свог живота проводе на мору, а на обалу долазе само да би се размножавали и митарили.

Цонсерватион Статус

Прегледом из 1993. године процењено је да су макарони најраспрострањенија врста пингвина, са најмање 11.841.600 парова широм света. Забележено је да постоји најмање 216 гнездећих колонија на 50 локалитета. Упркос томе, дошло је до значајног опадања ових пингвина на неколико локација, као што су Јужна Џорџија и Исла Рецалада у јужном Чилеу, посебно у последњих 30 година, што је довело до тога да је пингвин макарон на листи ИУЦН-а као глобално рањив. Црвена листа угрожених врста.

Узрок опадања броја је нејасан, али се сматра да климатске промене, комерцијални риболов крила и другог плена пингвина и обиље врста плена треба да допринесу. Постоје напори за очување, са дугорочним програмима праћења у току у бројним колонијама за размножавање и резервном заштитом у областима узгоја пингвина.

Предаторс

Птице и водени сисари су највећи грабежљивци макаронских пингвина. Ту спадају фока леопард (Хидрурга лептоник), антарктичка фока (Арцтоцепхалус газелла), субантарктичка фока (А. тропицалис) и кит убица (Орцинус орца), од којих сви плене макаронског пингвина у води.

Пингвини су највише изложени ризику када су у води, са малим ризиком од грабежљиваца када су на местима за размножавање. Предатори обично узимају јаја или пилиће само ако су напуштени или остављени без надзора. Ови грабежљивци су обично врсте скуа, снежни кљун и галеб.