Одговори на чињенице, слике и најчешћа питања о бебама китова
Остало / 2026

Мораје, које чине породицу Мураенидае, су породица јегуља чији се чланови налазе широм света. Постоји око 200 врста у 15 родова који су скоро искључиво морски, али неколико врста се редовно виђају у бочастој води, а неколико у слаткој води.
Постоји потпородица Мураенидае; Уроптеригиинае. Могу се разликовати једни од других по локацији њихових пераја.
Морана нарасте до дужине од око 1,5 метара и живи у коралним гребенима и стеновитим пределима, на дубини од око 200 метара. Хране се првенствено мањом рибом, ракова , и хоботнице.
Име „Мораи“ потиче од португалског мореиа, који и сам потиче од латинског мурена.
Мурена је опасна, са веома оштрим зубима који могу да пробуше људску кожу. Међутим, они су такође популарна врста међу хобистима акваријума због своје издржљивости, флексибилне исхране, отпорности на болести и харизме.
Ове животиње нису угрожене и наведене су као најмање забринуте на Црвеној листи ИУЦН-а. Међутим, њихова популација је непозната и угрожени су загађењем воде и губитком станишта. Такође се хватају и једу у неким земљама, што може допринети паду популације.

Морна јегуља може се разликовати по изгледу у зависности од врсте. Могу бити дугачке између 1 и 13 стопа, а најмања мурина је патуљак, који се може наћи на обали Хаваја. Најдужа врста је витка мурена дуга 13 стопа. Такође имају различите тежине, од само неколико унци до 66 фунти.
У боји могу бити смеђе, сиве, зелене, плаве, беле, наранџасте или жуте. Њихово тело је углавном шарено, обично пегасто, пругасто, пегасто или шарено. Неке мурине, као што је тракаста мурина, могу чак и да промене своје боје да би се боље камуфлирале. Мораје луче заштитну слуз преко своје глатке коже без љуске, која код неких врста садржи токсин. Ово омогућава гранулама песка да се прилепе на стране својих јазбина у мунама које живе у песку, чинећи тако зидове јазбине трајнијим због гликозилације муцина у слузи.
Једна од најважнијих карактеристика мурине је леђно пераје, које се протеже одмах иза главе дуж леђа и беспрекорно се спаја са репним и аналним перајама. Већини врста недостају прсна и карлична пераја, што доприноси њиховом серпентинастом изгледу. Такође имају мале очи и дуг нос, као и велике зубе који се користе за цепање меса или хватање клизава плена.
Још једна одлика мурине је њихова вилица. Ове животиње заправо имају две чељусти! Други сет чељусти, познат као фарингеалне чељусти, карактеристичан је за све рибе, али већина се налази ближе устима и користи се за дробљење плена. Насупрот томе, фарингеалне чељусти мурена налазе се даље у глави и веома подсећају на оралне чељусти (у комплету са ситним „зубима“). Када се хране, мурине лансирају ове чељусти у усну шупљину, где хватају плен и транспортују га у грло. Ове јегуље су једине животиње које користе фарингеалне чељусти за активно хватање и обуздавање плена на овај начин.
Различите врсте ове јегуље имају различите облике и величине вилице и зуба, што одражава њихову исхрану, али све мурине имају уста која се отварају далеко у главу, у поређењу са рибама које се хране усисавањем. Ово им омогућава да задрже свој плен.
Мораје пливају отворених уста, што многе људе наводи да верују да ће ове животиње увек угристи. Иако је истина да ће угристи људе ако се осећају угрожено, морају да пливају отворених уста јер тако дишу. Дишу пролазећи воду кроз уста поред шкрга.

У зависности од врсте мурине, једна од ових животиња може да живи од 10 до 30 година. Много је вероватније да ће живети дужи живот у дивљини него у заточеништву.
Мораје су опортунистички предатори и месождери. Они се углавном хране риба , хоботнице, мекушци, лигње, сипе и ракови.
Релативно мали број врста, на пример мурена пахуља и мурена зебра, првенствено се хране раковима и другим животињама са тврдим оклопом, а имају тупе зубе налик на кутњаке погодне за гњечење.
Мораве јегуље имају мале очи и стога се углавном ослањају на свој високо развијено чуло мириса, чекајући у заседи плен. Понекад, џиновске мурине регрутују лутајуће коралне шкарпине да им помогну у лову. Позив у лов иницира се одмахивањем главом.
Ове јегуље су ноћне, што отежава познавање њиховог понашања.
Сезона парења мурине је између јануара и фебруара. Женка ослобађа око 10.000 јајних ћелија и оплођује их мушка сперма. Репродукција је овипароус и заправо се дешава ван женског тела.
Када се јаја излегу, ларве плутају у отвореном океану. После отприлике годину дана, ларве мурине су довољно велике да пливају до дна океана и сакрију се у стенама и пукотинама.
Ове јегуље обично достижу полну зрелост са око 2,5 године.

Мораје живе широм света, у океанским водама које су тропске или умерене. Неке врсте се виде у бочастој води, а неколико их има иу слаткој води. Њихово станиште укључује коралне гребене, пећине, континенталне падине, континенталне полице, дубока бентошка станишта и мезопелагичне зоне океана. Могу да живе у плиткој води или дубоко до 600 стопа.
Према ИУЦН Црвеној листи угрожених врста, популација је непозната, али су наведене као најмање забринуте. Тешко је знати колико има ове врсте, јер се крију у стенама и пукотинама и ноћне су животиње.
Највећа претња муренама је загађење воде, које може пореметити њихов екосистем, могло би им у будућности отежати проналажење хране или размножавање. Ове јегуље се такође понекад намерно или случајно хватају у рибарске мреже.
У неким земљама, као што су Немачка, Пољска, Шведска и Данска, мурине се хватају и једу.
Морану јегуљу плен су шкарпине, баракуде и морске змије . Међутим, то су једине животиње које их плене, а неке од већих врста су веома ретко уловљене. Ово чини неке од врста апек предаторс .
Тренутно постоје око 202 познате врсте мурине, подељене у 16 родова. Ови родови спадају у две подфамилије Мураенинае и Уроптеригиинае, које се могу разликовати по локацији њихових пераја.