Моунтаин Гориллас

Извор слике

Моунтаин Гориллас Моунтаин Гориллас (Горилла Берингеи Берингеи) налазе се у џунгле Заира, Руанде и Уганде, а посебно у планинама Вирунга. Планинске гориле имају дужу и тамнију длаку од других горила, што им омогућава да живе на великим висинама и путују у подручја где температуре падају испод нуле.

Планинске гориле су се прилагодиле животу на земљи више од било ког другог примата који није човек и њихова стопала највише личе на људска.

Карактеристике планинских горила



Планинске гориле се могу идентификовати по отисцима носа који су јединствени за сваког појединца, баш као и друге гориле. Планинске гориле имају дугу, свиленкасту црну длаку, велико тело са лицем без длаке, длановима, табанима и грудима. Од пет подврста гориле, планинска горила је једна од најређих. Изузетно јака, планинска горила има кратко труп и широка груди и рамена.

Структура породице планинских горила

Планинске гориле су веома друштвене и живе у релативно стабилним, кохезивним групама које се држе заједно дуготрајним везама између одраслих мужјака планинских горила и женки планинских горила. Типичну групу планинских горила предводи највећи и најјачи зрели мужјак гориле. Зрели мужјак гориле назива се 'сребрнолеђим' јер се длака на леђима мужјака претвара из црне у сребрно сиву док сазрева. Група силвербацкс обично укључује једног или два мужјака гориле испод одраслих и неколико женки горила и њихове младе.

Репродукција планинских горила

Мужјаци горских горила сазревају касније од женки и не размножавају се док не достигну 15 до 20 година. Отприлике половина свих мушких горила напушта своје наталне групе у пубертету и путују сами или са другим подређеним мушким горилама док не оснују своју групу. Када мужјак гориле успостави групу, он ће највероватније остати у тој групи доживотно осим ако га други мужјак гориле не избаци. Борбе за приступ женкама међу доминантним сребрним леђима и усамљеним мужјацима су интензивне и могу довести до смрти.

Одрасле женке гориле рађају једну бебу отприлике сваке 4 године, иако се преживјело новорођенче рађа само сваких 6 до 8 година због високе смртности новорођенчади у прве три године живота. Беба горила се рађа са тежином од 1,8-2 килограма (4-4,4 фунте) након периода трудноће од 251-295 дана. Бебе гориле носе њихове мајке и почињу да ходају након 30-40 недеља. Одојчад горила се доје око 12 месеци. Новорођенчад гориле обично остају са својом мајком 3 до 4 године и сазревају са око 11 до 12 година. Одојчад горила се одбија од 2,5 до 3 године старости.

Млади мужјаци и женке гориле се класификују као малолетници старости између 3 и 6 година. Током ове фазе, и мужјаци и женке гориле имају густу црну косу и црну кожу. Младунци и мушких и женских горила повећавају величину и тежину сличним стопама током првих шест година. Са шест година су високи око 1,2 метра (4 стопе) и тешки око 68 килограма (150 фунти).

Животни циклус планинске гориле

Планинске гориле имају спору стопу репродукције. Ова спора репродукција чини ову врсту још угроженијом. Током животног века од 40 до 50 година, женка планинске гориле може имати само 2 до 6 живих потомака. Женке планинских горила рађају се први пут у доби од око 10 година и имаће потомство сваке четири године или више.

Женке планинских горила сазревају са око 6 година и престају да расту, иако настављају да полако добијају на тежини док не достигну тежину од 113 – 136 килограма (250 – 300 фунти) у доби од 10 до 11 година. Мужјаци планинских горила настављају да расту и по величини и по тежини након старости од 6 година. Не достижу зрелост док не напуне око 12 година. У доби од око 6 до 10 година, мужјаци задржавају уједначену црну боју косе своје младости и називају се 'Блацкбацкс'.

Потенцијал за раст популације неометаних планинских горила је упоредив са оним за људска бића. Период трудноће је око 9 месеци. Мајке горила са дететом можда неће имати другог до 4 године. Такође не постоји очигледна сезона размножавања, јер се рођења беба горила дешавају током целе године. Међутим, због незгода и болести, многе бебе горила умиру у првој години живота, а скоро половина свих горила умире пре него што постану одрасле.

Максимални животни век планинских горила у дивљини је тешко проценити. Најдуговечније гориле у заточеништву достигле су старост од 30 до 35 година. У дивљини није виђена ниједна горила која је изгледала тако стара као најстарије заточене гориле, тако да је животни век у дивљини вероватно нешто краћи, можда 25 до 30 година. Тренутно нема познатих планинских горила у заточеништву.

Понашање планинских горила

Планинска горила је веома интелигентно и нежно створење. Упркос жестокој репутацији, планинска горила ретко користи своју невероватну снагу. Међутим, када је у питању одбрана породице или права на узгој, то показује доминацију.

Планинске гориле лутају по домаћој површини до 15 квадратних миља (39 квадратних километара). Планинска горила већину времена проводе једући. Њихова храна укључује разне биљке, заједно са неколико инсеката и црва. Ноћу, планинске гориле праве гнездо за спавање. Многе лаке гориле гнезде се на дрвећу правећи кревете од савијених грана. Теже јединке могу се гнездити у трави на тлу. Новорођенчад планинских горила грле се са својим мајкама током ноћи.

Већ дуже време слика коју је већина људи имала о сусрету са горилама укључивала је ударање у груди, урлање, јуриш и велике, голе зубе. Међутим, истраживачи који проучавају гориле откривају сасвим другачију слику планинских горила. Планинске гориле су мирна, нежна, друштвена и углавном вегетаријанска створења. Повремени дивљи, импресивни прикази су углавном од мужјака гориле који штити своју породичну групу од претње. Гориле, посебно мужјаци, имају широк спектар вокалних и физичких комуникација. Сребрна леђа могу урлати, вриштати и лајати да одврате грабљивце или такмичаре. Планинске гориле стоје на ногама и ударају у своје велике груди, у којима се налазе ваздушне вреће, да би произвеле застрашујући звук ударања. Планинске гориле могу чак и насрнути на људе или гориле које виде као претеће, ударајући песницама о тло у знак агресије.

Дијета планинских горила

Планинске гориле једу велике количине вегетације и проводе око 30 посто сваког дана тражећи храну. Планинске гориле конзумирају корење, лишће, стабљике биља, винову лозу, кору дрвећа, биљке величине жбуна и изданке бамбуса.

Статус очуваности планинских горила

Живот планинских горила није баш миран. Планинске гориле су угрожене , угрожени грађанским ратом на малом подручју Африке где живе. Ловци их убијају ради хране или трофеја. Шуме планинских горила сече се за пољопривредно земљиште, гориво и становање. Међутим, многи посвећени научници, чувари паркова и други забринути људи напорно раде на заштити планинских горила, њихових шума и њиховог начина живота у планинама.

Данас око 320 планинских горила насељава Вирунгас, међутим, њихов дугорочни опстанак и даље угрожавају природне промене и катастрофе, ловци и криволовци и хронична политичка нестабилност која се ковитла око ивице њиховог шумског дома.