Нојеве птице

  ној

Ној (Струтхио цамелус - што значи 'налик камили') је највећа птица на свету која не лети, а пореклом је из савана и травњака Јужне Африке. Такође је уведен у Аустралију. Ној је члан породице птица ратите (што значи птица која не лети). То је једина жива врста у породици: Струтхионидае и члан реда:

Струтхиониформес који такође укључује Рхеас, Емус, Киви и Казуари који су такође велики, птице које не лете из различитих делова света.

  • А мушки ној се зове петао а женка ноја се зове кокош.
  • А беба ноја се зове пиле .
  • Група нојева зове се стадо .

Опис ноја

Нојеви могу нарасти до висине од 1,7 – 2,8 метара (5,5 – 9,4 стопа) и тежине 130 – 150 килограма. Упркос томе што не лете, нојеви имају мала крила која су прекривена пахуљастим перјем. Крила су премала да подигну тешка тела нојева са земље и у ваздух, али се користе као кормила када птица трчи да би јој помогла да промени правац.



Нојеви имају дуге, голе вратове, раван, широк кљун са заобљеним врхом и велике очи. Имају дуге, моћне, босе ноге и јака стопала са 2 оштре канџе на свакој нози које служе за одбрану. Њихови масивни мишићи ногу омогућавају им да изведу снажан ударац који може озбиљно да повреди или чак убије нападача. Међутим, Нојеви могу да шутирају само напред.

Нојеви садрже своју главну мускулатуру у боковима и бутинама. Дуге ноге омогућавају ноју да трчи брзином од преко 65 километара на сат (40 миља на сат). Мужјак ноја има црно перје са белим врховима крила, међутим, женке и пилићи имају браонкасто, досадније перје које им помаже да се камуфлирају.

У ужареним пустињским условима где температуре могу порасти изнад 120 степени целзијуса, тело нојева је фино подешено да остане око 18 степени мање. Све више од овога нарушава унутрашњу хемију Нојева. Стога, ној користи анатомију, физиологију и понашање како би остао хладан. Нојеви такође имају оштар вид и слух и могу да осете предаторе из далека.

Станиште ноја

Преферирана станишта нојева су саване, жбуње, травњаци и полупустиње. Нојеви уживају у води и често се купају тамо где су доступни извори воде. Они су такође добри пливачи.

Нојева дијета

Нојеви су свеједи и једу скоро све што нађу. Они једу разноврсну храну од семена и биљних материја до гуштери и жабе. Нојеви немају зубе и стога често гутају каменчиће како би помогли у варењу у желуцу. Храна се скупља у усеву, а затим клизи низ врат у болусу. Ној има црева дугачка 14 метара тако да извлачи максимум из жилавих биљака које једе. Они су у стању да остану без воде неколико дана преживљавајући уместо тога на влази из биљака. Они су такође способни да направе сопствену воду изнутра.

  ној

Понашање ноја

Нојеви имају номадски начин живота и углавном су дневни, активни рано и касно у току дана. Лутају по саванама у групама од 50 птица. Мужјаци су територијални и агресивно ће бранити своју територију.

Нојеви баш и не заривају главу у песак. Када је ној угрожен, он ће лежати на тлу како би изгледао мање очигледан или ће побећи. Ако буде ухваћен, ној ће својим снажним ногама ударити свог прогонитеља.

Ној ће такође користити држање да застраши ривала или грабежљивца при чему ће напухати перје на крилима и гласно шиштати. Нојеви су дизајнирани за брзину и већина ће удобно надмашити своје предаторе, укључујући лавове, леопарде и хијене. Нојеви су веома гласне птице и вокализације укључују звиждање, бучање, шиштање и фрктање.

Репродукција ноја

Током сезоне парења око марта/априла, мужјаци нојева се боре за хареме од 2 – 7 женки са којима се паре. Они бране своју територију патролирањем и излагањем и гласним зовима. Такође надувавају своје јарко ружичасте вратове. Нојеви се баве јединственим обликом задружног узгоја.

Након парења, неколико женки из комшилука ће одложити своја јаја у заједничке јаме за гнезда у песку које је ископао мужјак. Само ће алфа женка радити са мужјаком да инкубира јаја, наизменично седећи на гнезду. Женке седе на јајима дању, а мужјаци ноћу на јајима.

Нојева јаја су дугачка око 16 центиметара, тешка су 3 фунте и сјајна су и крем боје. Они су највећа птичја јаја од свих. Када се излегу (након око 6 недеља), легло до 40 пилића формира јаслице. Понекад нојеви краду пилиће од других птица да би их додали свом леглу како би га повећали.

Мушки ној је главни неговатељ. Сићушни нојеви одмах науче да прате мужјака, скупљајући се око његових стопала док покушавају да одрже корак са понекад страшним корацима (дужине 3-5 метара) групе. Мужјак ноја показује пилићима како да се хране и штити их од предатора и елемената користећи своја крила да их заштити од врелог сунца.

Током прве године, нојеви пилићи расту око 25 центиметара месечно. Нојеви постају полно зрели између 2 и 4 године, иако женке сазревају око 6 месеци раније од мужјака. Животни век ноја може бити до 75 година, а типично је око 50 година.

Статус очуваности ноја

Нојеви су узгајан у неким деловима Африке због коже и меса. Иако је број нојева драстично опао у последњих 200 година, они се и даље класификују као „најмање забринути“. У свету постоји око 2 милиона нојева.

ФАКс

  • Ној има највеће око од свих копнених животиња. Њено око је веће од најмање птице на свету, пчелињег колибрија. Њихове очи имају пречник од 2 инча (5 центиметара).
  • Женка ноја може положити 40-100 јаја годишње, у просеку око 60 јаја годишње.
  • За меко кувано свеже нојево јаје би требало 1 сат. За тврдо кључање би требало 1,5 сат.
  • Женка ноја показује изузетну способност да препозна сопствена јаја чак и када се помеша са јајима других женки у њиховом заједничком гнезду.
  • Ној не може да лети и нема кобичасту грудну кост која је уобичајена за већину птица.
  • Када је потпуно одрастао, ној има један од најнапреднијих имунолошких система познатих човечанству.
  • Скелети нојева и фосили пронађени су стари више од 120 милиона година, што значи да су нојеви истинити диносауруса .
  • Постоје 3 главне врсте нојева од којих се само једна, Струтхио Цамелус Доместицус (афрички црнац), налази у заточеништву.
  • Једно нојево јаје је еквивалентно тежини око 24 кокошја јајета.
  • Нојеве привлаче мали, сјајни предмети и радознало их кљуцају.

Више Афричке животиње

Више Птице које почињу са О