Рисов делфин

Изаберите Име За Кућног Љубимца







  риссо's Dolphin Извор слике

Тхе Рисов делфин (Грампус грисеус), који се понекад назива и сиви делфин, једина је врста делфина у роду Грампус. Риссоови делфини су китови који се налазе широм света у умереним и тропским водама, обично у дубоким водама, а не близу копна. Поред тропских делова Индијског, Тихог и Атлантског океана, Рисос се такође налази у Средоземном и Црвеном мору, иако их нема у Црном мору. Њихово преферирано окружење је одмах поред континенталног појаса на стрмим обалама, са дубином воде која варира од 400 до 1000 метара и температуром воде најмање 10° Ц, а пожељно је и преко 15° Ц.

Друго уобичајено име за Рисовог делфина је „Грампус“, иако је историјски гледано, то је било уобичајено име које се користило за описивање орца (Кит-убица). Специфично име грисеус односи се на пегаву (скоро ожиљну) сиву боју тела делфина. Ови делфини припадају породици Делпхинидае, породици делфина, која укључује чланове као нпр обични делфини , пацифички белострани делфини, и добри делфини . Такође припадају реду Артиодацтила.

Риссоови делфини су уско повезани са пилот китови , мали китови убице, китови с главама диње и лажни китови убице. Забележено је да популација Рисових делфина око епиконтиненталног појаса Сједињених Држава прелази 60.000. У Пацифику попис је забележио 175.000 појединаца у источним тропским водама и 85.000 на западу. Не постоји глобална процена броја становника. Рисови делфини у Сједињеним Државама нису угрожени или угрожени. Као и сви морски сисари, заштићени су Законом о заштити морских сисара.

Рисов делфин је назван по Антоану Рису, чији је опис био основа првог јавног описа животиње, од Жоржа Кјувијеа, 1812.

  риссо's Dolphins

Карактеристике Рисовог делфина

Рисови делфини су средње величине, са типичном дужином од 10 стопа (3 метра), иако је забележено да неки мере и до 12,5 стопа (3,8 метара). Као и већина делфина, мужјаци су обично нешто већи од женки. Њихова тежина је у просеку око 650 фунти (300 килограма), а велики појединци могу тежити и до 1100 фунти (500 килограма).

Рисови делфини су тамно сиви када се роде. Како сазревају, њихова боја постаје чоколадно браон или бледо сива са бледим доњим странама. Одрасле особе које пливају тик испод површине воде обично изгледају беле. Њихова пераја и реп остају тамнији.

Рисови делфини имају широке метиље са зашиљеним врховима. Имају веома високу леђну перају која може да мери око 50 центиметара дужине. Врх ове леђне пераје може бити шиљаст или закривљен. Имају једну рупу.

Уместо уобичајеног делфинског кљуна, Рисо има тупу њушку и заобљену, гомољасту главу која се стрмо спушта према устима. Њихова уста се савијају према горе, дајући изглед 'осмеха' који је уобичајена карактеристика свих делфина.

Риссови делфини се могу лако идентификовати, посебно када сазревају. То је зато што постају ожиљци и излупани, што је узроковано зубима других Риссоових делфина. Рисови имају зубе само у предњој страни доње вилице који се користе приликом игре или борбе.

Риссоов животни век делфина

Верује се да Рисови делфини имају животни век од најмање 20 година, али се зна да живе и до 40 година.

Риссо'с Делпхин Диет

Риссоови делфини плене неритским, океанским и повремено организмима који живе на дну. Њихова исхрана се састоји од рибе, крила, ракова и главоножаца, као што су инћуни, лигње, хоботнице и сипа.

Једу углавном ноћу, када им је плен ближе површини. Њихова преферирана дубина за јело је између 600 и 800 м испод површине мора. Познато је да се крећу у воде континенталног појаса када прате лигње.

  Тхе Риссо's Dolphin

Рисоово понашање делфина

Риссоови делфини се обично налазе у групама од 10 до 30 животиња, али су пријављени као усамљене јединке, у паровима или у лабавим групама од стотина и хиљада. Такође се често виђају у друштву других китова и делфина, као што су добри делфини, сиви китови, делфини северног десног кита и пацифички белобоки делфини.

Њихове групе се формирају на основу старосне и полне класе, при чему се најснажније везе јављају између одраслих женки и одраслих мушкараца. Приликом лова на храну, ове групе су се рашириле у дугачком реду. Нису познати по великим миграцијама, али путују унутар свог локалног подручја дистрибуције у потрази за подручјима у којима је плен у изобиљу.

Рисови делфини проводе 77% свог времена путујући, 13% се баве друштвеним активностима, 5% се хране, а око 3,7% се одмара. Често се виде како пробијају, чисте воду и лупају главом, репом или боковима по површини. Такође се баве јурњањем, шпијунским скакањем (подижући главу изнад површине воде да би погледали около), уједањем, акробацијама из ваздуха и ловљењем репа. Млади делфини су посебно енергични.

Познато је да су ове животиње агресивне и да се шамарају перајем између јединки, ударају метилима и леђним перајима, а примећени су и ударци у тело.

Неке групе су стидљиве, међутим, неке дозвољавају људима да им се приближе. Рисови делфини се често не „возе на лук” испред чамаца као неки други делфини, али могу пливати поред или у пјенушавом трагу из којег чамац напушта.

Риссоови делфини могу заронити до најмање 1000 стопа и задржати дах 30 минута, али обично краће зароне од само неколико минута. Када су на површини, имају мали неприметан ударац ако су осветљени позади (који је јаснији након дугих роњења), а глава им делимично излази под углом од 45°. Пре роњења, обично узимају 10 до 12 удисаја у интервалима од 15 до 20 секунди и често ће показати своје репове.

Риссоова комуникација са делфинима

Рисови делфини су веома друштвени и често се чини да се одвија много комуникације између животиња у групи са много драматичног прскања по површини.

Они такође користе ехолокацију за лоцирање, идентификацију и одређивање удаљености различитих објеката у свом окружењу. Један од најпознатијих звукова делфинида су кликови. Риссоови делфини су такође у стању да емитују сонарне кликове у води док је већина њиховог чела изнад воде, што је карактеристика јединствена за ову врсту. Они такође праве низ различитих вокализација, укључујући лајање, зујање, гунђање, цвркутање, звиждуке и истовремене звукове звиждука и пулса.

Риссоова репродукција делфина

Мало се зна о парењу између ове врсте делфина. Сматра се да су полигини и полиандрни. Узгој и тељење се могу одвијати током целе године, али сезона може варирати географски (посебно у северном Пацифику), при чему се већина порођаја животиња дешава од лета до јесени у јапанским водама и од јесени до зиме у водама Калифорније.

Појединци достижу полну зрелост када достигну дужину од око 8,5 до 9 стопа, што је обично када су жене између 8 и 10 година, а када су мушкарци између 10 и 12 година. Рисови делфини имају период трудноће од 13 до 14 месеци.

Женке рађају једно теле, а телад су обично дугачка између 3,5 и 5,5 стопа и тешка око 45 фунти. Могу да доје до 3 године пре него што се одбију.

Локација и станиште Рисовог делфина

Рисови делфини имају велику распрострањеност и могу се наћи у умереним, суптропским и тропским водама океана широм света. Чини се да су њихова омиљена станишта средње умерене воде епиконтиненталног појаса и нагиба између 30° и 45° географске ширине. На северној хемисфери њихов распон обухвата Аљашки залив, Мексички залив, Њуфаундленд, Азоре, Норвешку, Јапан, Русију, Средоземно море и Црвено море. На јужној хемисфери њихов распон укључује Аргентину, Аустралију, Чиле, Јужну Африку и Нови Зеланд.

Рисови делфини су присутни током целе године у већем делу свог географског подручја. Не зна се много о миграторним обрасцима унутар ове врсте, али се сматра да становници најсевернијих делова њиховог ареала мигрирају сезонски између летовалишта и зимовалишта.

Њихова дубина је између 400 и 1.200 м.

Риссо'с Делпхин Предаторс

Рисове делфине вероватно плене китови убице, ајкуле и вероватно лажни китови убице (иако нису забележени инциденти напада на Рисове делфине).

  Риссо's Dolphin

Риссо'с Долпхин Цонсерватион

Рисови делфини су у изобиљу и имају широк географски распон. Као резултат тога, они су класификовани као врсте које изазивају најмању забринутост на Црвеној листи угрожених врста ИУЦН-а. Међутим, нажалост, нема много података о статусу популације ових животиња, па је тешко знати које су њихове потребе за очувањем. Рисови делфини су заштићени у Сједињеним Државама према Закону о заштити морских сисара из 1992. У Средоземном мору, животиње су заштићене регионалним АЦЦОБАМС-ом, а у Северном и Балтичком мору АСЦОБАНС споразумима.

Улов је међу најгорим претњама за ове животиње, што значи да су ухваћене у рибарским мрежама, а затим се удаве. У неким регионима их намерно убијају због меса или уља или их убијају рибари који их сматрају конкуренцијом. Тренутно, Јапан, Индонезија, Соломонска острва и Мали Антили лове Рисове делфине.

Као врста за дубоко роњење, угрожени су и загађењем буком, узроковано углавном бродским саобраћајем и војним сонаром. Ова врста је такође јако оптерећена токсинима као што су жива и хлориди, посебно у Средоземном мору, али иу другим регионима.