Сребрни Гибон
Остало / 2026
Извор сликеА Шакал је мали до средње велики канид који се налази у Африци, Азији и југоисточној Европи. Познат је као „Бвеха“ на свахилију. Постоје три врсте шакала, обични шакал (Цанис ауреус), бочнопругасти шакал (Цанис адустус) и шакал са црном леђима (Цанис месомелас). Обични шакали су такође познати као златни шакали, азијски шакали и оријентални шакали.
Шакали су слични афричкој еколошкој ниши као што су којоти у Северној Америци.

Шакали се разликују по величини и боји у зависности од врсте, међутим, углавном имају висину од 15 до 20 инча у рамену, имају дужину тела од 70 до 86 центиметара и тежину између 15 и 35 фунти. Шакали су добро прилагођени као тркачи на дуге стазе са својим великим стопалима и спојеним костима ногу. Шакали су у стању да трче дуго времена одржавајући брзину од 10 миља на сат. Шакали имају сличне карактеристике као пси.
Обични шакал има краћи и тежи изглед и има длаку пешчане боје, док је шакал са црном леђима највиткија и најузвишенија врста са већим очима и препознатљивим црним плаштом прошараним сребром на леђима у контрасту са телом зарђале боје.
Шакал са бочним пругама је тамније боје и има црно-беле пруге са стране тела и реп са белим врхом. Обични и црнолеђи шакали имају реп са црним врхом.
Станишта шакала укључују пустиње, травнате равнице и отворене (понекад шумовите) саване у зависности од врсте. Обични шакал се углавном налази у пустињама, степама и полусушним пустињама, шакал са црном леђима се налази у шумама и саванама, а бочнопругасти шакал преферира мочваре, грмље и планине.
Шакали су ноћни, свеједи чистачи. Са својим дугим ногама и закривљеним очњацима, добро су прилагођени за лов. Неки шакали се могу окупити да ухвате леш или да лове већи плен као што су антилопе, газеле и стока, али обично лове сами или у паровима. Њихова исхрана се састоји од малих сисара, птица, водоземаца и гмизаваца.
Шакали убијају мали плен угризом у задњи део врата. Они такође могу протрести животињу. Шакали ће такође допунити своју исхрану инсектима, вегетацијом и воћем. Шакали имају навику да закопају храну ако уљез уђе у област у којој се храни.
Шакали су веома територијални и моногамни парови ће жестоко бранити своју територију од уљеза. Територије такође могу садржати неке младе одрасле особе које су остале са својим родитељима док не буду у могућности да оснују своје територије. Мирис мушких и женских шакала означава њихове границе. Шакал са црном леђима је најчешће виђена врста јер је дневни. Друге две врсте имају тенденцију да се понашају ноћно. Шакали су прилагодљиве животиње и могу се лако прилагодити променљивом окружењу. Брзо пролазе кроз своју територију, често се заустављајући да њуше ваздух и намиришу храну.
Шакали су веома гласни и међусобно комуницирају гласним викањем или јауком, режањем и високим завијањем, посебно када је плен лоциран. Бочнопругасти шакал користи звук 'хуктања' као сове, а не завијање. Шакали ће само обраћати пажњу на позиве своје породице и игнорисати све остале позиве.
Шакали су плен орлова, леопарда и хијена. Орлови су највећа претња новорођеним штенадима.
Шакали су моногамни, што значи да се паре доживотно. Женка шакала има период трудноће од 8-9 недеља (2 месеца) након чега се рађа легло од 3-6 младунаца. Свако штене је тешко 200-250 грама при рођењу. Првих 10 дана штенад су слепа и не могу да отворе очи. Штенци се хране повратном храном. Одбијају се са 4 месеца и достижу полну зрелост између 1. и 2. године живота.
Штенци остају у шикарама првих неколико недеља свог живота, а затим излазе напоље да се играју са својим друговима у леглу. На крају почињу да уче лову и територијално понашање од својих родитеља. Њихова прва игра је прилично неспретна са покушајима рвања, шапања и гризења. Како штенад развијају више координације, уче да упадају у заседу и нападају и почеће да јуре и играју потезање конопца међу собом.
Места се мењају сваке 2 недеље да би се заштитила штенад од предатора. Са 8 месеци, штенци су довољно стари да напусте своје родитеље и оснују своје територије. Често се млади шакали враћају да помогну родитељима да подигну још једно легло. Са овим малим помагачима, следеће легло има више шанси да преживи. Шакали имају животни век између 10 и 12 година.
Шакали нису угрожена врста и ИУЦН их је класификовао као „најмање забрињавајуће“.