салетати

Извор слике

Јазавци (Мелес мелес), највећи су чланови породице Мустелид и највећи су британски копнени месождери. Јазавци се ретко виђају, а они који ухвате поглед имају велику срећу. Јазавци су ноћни, подземни становници који су прилично чести на Британским острвима.

У Уједињеном Краљевству има око 300.000 јазаваца. Ово може изгледати као велики број, међутим, процењује се да је око 47.500 погинулих у саобраћајним несрећама сваке године. Јазавац је угрожена врста у многим деловима Велике Британије.

Карактеристике јазавца

Јазавци су дугачки око 75 центиметара и имају дужину репа од око 15 центиметара. Њихова просечна тежина је 8 – 9 килограма у пролеће и 11 – 12 килограма у јесен, међутим, тежина може значајно да варира. Јазавци су дебели сисари округле позади који су веома моћни за своју величину.



Јазавци имају курс, сиво крзно и црне кратке, али моћне ноге, а шапе су им прилагођене дугим оштрим канџама које су веома корисне за копање. Уопштено се верује да јазавци имају слаб вид, међутим, њихов слух и њух су одлични. Јазавци имају препознатљиво црно-бело пругасто лице и уши са белим врховима.

Још једна главна карактеристика јазавца су њихове мирисне жлезде. Јазавци имају способност да производе веома непријатан мирис кроз своје аналне жлезде када им прете или дају упозорење. Ове излучевине се такође користе у комуникацији, за обележавање територија и за вођење јазавца око њихових граница прскањем стаза и оријентира. Јазавац такође поседује жлезду испод основе репа, која даје нешто бољи мошусни мирис који се може користити у комуникацији и међусобном обележавању мириса.

Станишта јазавца

Јазавци се ретко упуштају током дана и живе у широкој мрежи подземних тунела и гнезда, познатих као „сет“. Јазавци преферирају добро дренирано тло и често копају своје стабљике испод слепих корена дрвећа како би обезбедили стабилност тла. Коморе за гнездо у тунелима су обложене сувом травом, боквом и сламом. Постељина се може однети до улаза у гарнитуру како би се проветрила на сунцу. Када изађу у ноћ, крећу у потрагу за храном, обично се упуштајући у оближње поље или шуму. Јазавци се појављују у сумрак лети да проведу ноћ у потрази за храном. Зими, јазавци су много мање активни, али не хибернирају.

Бадгер Диет

Јазавци су углавном месождери, али их називају и свеједи и инсектоједи, а укусна глиста или сочна луковица ће задовољити њихову глад заједно са малим сисарима, гуштерима, жабама, инсектима или младим зечевима и птицама. Глисте чине 50% њихове исхране. У зависности од доба године, јазавци се хране и бобицама, воћем, орашастим плодовима, корењем и житарицама ако су други извори хране кратки. Познато је и да јазавци једу стрвину (лешину мртве животиње). Такође копају гнезда оса и бумбара како би појели ларве.

У урбаним срединама, неки јазавци скупљају храну из канти и башта.

Бадгер Бехавиор

У областима Велике Британије и Европе где су залихе хране у изобиљу, јазавци су друштвена бића, која живе у групама од 4 до 12 појединаца које се често називају „кланови“. Обично је доминантан мужјак (вепар) и женка (крмача). Територија јазавца је обично омеђена нужним и балежним јамама. Као и код многих дивљих животиња, ако друге групе пређу ове границе, може доћи до жестоких борби. У другим деловима Европе, где је хране оскудније, јазавци имају тенденцију да живе усамљеније и нису обавезни да обележавају територију.

Јазавац Репродуцтион

Парење се дешава током лета, међутим, имплантација се одлаже до децембра, што значи да могу да држе оплођена јајашца у суспендованом развоју док не дође право време за размножавање. Период трудноће је 7-8 недеља. Једно легло од 2-5 младунаца рађа се од јануара до марта.

Одрасли јазавци штите, дисциплинују и негују своје младе. Веома су поносни на кућу и никог се намерно не мешају и не ометају.

Јазавци живе до 15 година (у просеку 3 године) у дивљини и до 19 година у заточеништву. Ако преживе прву годину, најчешћи узрок смрти је друмски саобраћај.

Статус очуваности јазавца

Популација јазавца се процењује на 250.000 – 300.000 одраслих особа које живе у 50.000 група. Сваке године на путевима се убије око 50.000 јазаваца. Десет хиљада јазаваца се и даље убија сваке године илегалним мамцем.

Јазавци у Британији су у прошлим временима били угрожени мамцем јазавца, спортом у којем је јазавац био нападнут од стране низа паса све док више није био у стању да се бори, што је резултирало смрћу. Ова активност је била уобичајена у Великој Британији средњег века све док је парламент није забранио 1835. Копање јазавца је такође постало илегално 1973. према Закону о јазавцу. Једина ствар која данас прети популацији јазавца је било каква болест унутар врсте, губитак станишта кроз пољопривреду и развој или саобраћајне незгоде. Међутим, они су добро заштићени законом, а најновији је Закон о заштити јазаваца из 1992. године, а постоје многе локалне групе широм земље које активно промовишу и штите ово популарно шармантно створење.

Погледајте више животиње које почињу словом Б