Снежни леопард

Извор слике

Тхе Снежни леопард понекад је познат као 'Унца'. То је велика мачка која потиче из планинских венаца централне Азије и добро је позната по свом лепом крзну. Снежни леопарди се простиру у централној и јужној Азији и представљају кршевите планинске области од приближно 1.230.000 квадратних километара, које се простиру кроз 12 земаља: Авганистан, Бутан, Кину, Индију, Казахстан, Киргистанску Републику, Монголију, Непал, Пакистан, Русију, Таџикистан и Узбекистан.

Укупна дивља популација снежног леопарда процењује се на између 4.000 и 7.500 јединки. У зоолошким вртовима широм света такође има 600-700 снежних леопарда.

Иако дели своје име са обичним леопардом, верује се да снежни леопард није блиско повезан са леопардом или другим члановима групе Пантхерине и класификован је као једини члан рода „Унциа унциа“.



Опис снежног леопарда

Снежни леопард има белу бунду са браонкастим/жутим нијансама која је прекривена прстеновима смеђих/црних розета/пега. Ознаке помажу да се камуфлира од плена. Њихово крзно је дуго и вунасто и помаже у заштити мачке од екстремне хладноће. Снежни леопарди имају дебело крзно на репу, а доњи део њихових шапа је прекривен крзном за заштиту од хладног снега.

Глава снежног леопарда, која има мале уши и карактеристичну тешку обрву, је заобљена и релативно мала за њихову величину тела, која може бити дугачка и до 1,3 метра и тешка до око 70 килограма. Њихов дугачак реп, који може да мери чак 90 центиметара, помаже мачкама да балансирају док се крећу по неравном и често снежном терену. Снажни удови снежног леопарда су релативно кратки за величину тела и подржавају их велике, моћне шапе.

Због неразвијености фибро-еластичног ткива које чини део вокалног апарата, снежни леопард не може да ода пуну, дубоку рику, а то заједно са разликама у карактеристикама лобање помаже да се одвоје од других. велике мачке ’.

Станиште снежног леопарда

Током лета, снежни леопард насељава планинске ливаде изнад линије дрвећа у стеновитим алпским пределима на надморској висини од 2.700 метара (8.900 стопа) до 6.000 метара (20.000 стопа). Зими се снежни леопарди спуштају у шуме на нижим надморским висинама.

Снежни леопард се углавном повезује са стеновитим тереном, као што су гребени високих долина, стеновити изданци и планински превоји. Снежни леопард се ретко повезује са густим шумама. Појединачни снежни леопард настањује добро дефинисан дом, али не брани агресивно свој домет када га други појединци пропадају. Домаћи асортиман снежних леопарда може се значајно разликовати по величини. Може бити само 5 квадратних миља или чак 15 квадратних миља.

Дијета снежног леопарда

Снежни леопарди су опортунисти када је у питању храњење. Они су строго месождери и једу све што нађу. Једна од најлепших мачака, снежни леопарди су такође изузетни спортисти способни да направе огромне скокове преко гудура. Такође могу да оборе плен скоро три пута већи од сопствене величине, укључујући домаћу стоку. Њихов плен укључује козорог , маркхор, бхарал, јелена , вепар , мрмоте, пике и мали глодари.

Снежни леопард је грабежљивац из заседе и нападаће свој плен одозго када је то могуће. То је окретна животиња која може скочити чак 14 метара што јој помаже да ухвати плен и пређе кроз планине. Уобичајено је да снежни леопард остаје близу свог убијања и враћа се у периоду од 3 до 4 дана да се нахрани.

Понашање снежног леопарда

Снежни леопарди су крепускуларни (активни у зору и сумрак) у својим ловним активностима. Обично је мачка усамљени ловац, али може да дели задатак са својим партнером током сезоне парења.

Репродукција снежног леопарда

Период гестације за женке снежног леопарда је око 98 дана. Због оштрих временских услова у алпским регионима, младунци се обично рађају у пролеће, а парење се одвија у касну зиму. Ово осигурава да је извор хране у изобиљу и да је потребно мање напора да се обезбеди убиство. Женке се рађају у каменитим јазбинама обложеним крзном. Величина легла је обично између 1-4 младунаца. Младунци при рођењу теже између 320 – 708 грама и имају просечно дневно повећање телесне тежине од око 48 грама дневно. Младунци прате своју мајку у лову са 3 месеца и остају са њом током прве зиме.

Животни век снежног леопарда је обично 15-18 година, али у заточеништву може да живи и до 20-21 годину.

Статус заштите снежног леопарда

ИУЦН је 1972. године ставио снежног леопарда на своју Црвену листу угрожених врста као „угрожених“. Због велике потражње за њиховим капутима, снежни леопарди се илегално лове ради трговине крзном. Крзно је тражена роба у местима као што су Централна Азија, Источна Европа и Русија, где се претварају у капуте и другу одећу. Кости и делови тела снежног леопарда се такође користе у традиционалној азијској медицини.

Постоје бројне агенције које раде на очувању снежног леопарда и његових угрожених планинских екосистема. То укључује Снов Леопард Труст, Снов Леопард Цонсерванци и Снов Леопард Нетворк. Њихов фокус на истраживање, програми заједнице у регионима снежних леопарда и образовни програми имају за циљ разумевање потреба мачака, као и потреба сељана и заједница сточара које утичу на живот и станиште снежних леопарда.