Егзотична краткодлака
Цат Бреедс / 2026
Извор сликеВелики бели пеликан (Пелецанус оноцроталус) је једна од највећих летећих птица на свету која се налази у плитким мочварама Африке.
Велики бели пеликан гнезди се у јужној Европи и Азији. Не постоје подврсте великог белог пеликана.
Велики бели пеликан су такође познати као бели пеликан или источни бели пеликан.
Пеликани и њихови рођаци чине ред „Пелецаниформес“ и могу се разликовати од других птица по томе што имају ноге са сва 4 прста преплетена, што је познато као „тотипалмате“.
Мужјаци великог белог пеликана су нешто већи од женки. Мужјаци су дугачки 175 центиметара, а женке 148 центиметара. Мужјаци такође имају нешто дужи кљун/кљун који мери 35-47 центиметара, док је женке 29-40 центиметара. Тежина мужјака пеликана је 9-15 килограма, а женке 5-9 килограма. Оба имају огроман распон крила до 3 метра ширине.
Велики бели пеликани су беле боје са црним и сивим примарним перјем. Њихова тела су велика са дугим, широким крилима причвршћеним. Имају кратак реп, кратке, ружичасте ноге и мрежаста стопала. Постоји гола ружичаста/жута флека на лицу око очију. Њихови спектакуларни новчаници су азурно плави на врху и жути испод, где се налази велика торбица. Новчаница има централну црвену траку, а завршава се малом црвеном удицом.
Груди и грло великог белог пеликана могу имати ружичасту или жућкасто/наранџасту боју у зависности од сезоне парења. У приплодном стању мужјак има ружичасту кожу на лицу, а женка има жућкасто/наранџасту кожу.
Велики, дуги кљун/кљун великог белог пеликана користи се за вађење рибе из воде. Торбица испод кљуна је растезљива и може да прими неколико литара воде. Док пеликан гура свој кљун под воду, доњи кљун се повија, стварајући велику врећу која се пуни водом и рибом. Док птица подиже главу, кесица се скупља, истискујући воду, али задржавајући рибу која се прогута целу.
Велики бели пеликани се могу наћи у мочварама, слатководним језерима, бочатим језерима, мочварама и делтама Африка (Азија и Европа).
Велики бели пеликани се углавном хране рибом као што су шарани и циклиди, али једу и мале бескичмењаци . Ове водене птице не морају да роне да би ухватиле плен, већ користе своје велике кљунове да рибу грабе у уста тако што урањају главу у воду.
Храњење се понекад врши кооперативно, при чему ће се неколико пеликана кретати у круг како би концентрисали рибу и уронили своје главе у воду како би уловили рибу. Ово омогућава успешан риболов. Сваки пеликан треба око 1,2 килограма (2,6 фунти) рибе сваког дана.
На језеру Руква у Танзанији налази се највећа колонија пеликана са преко 80.000 птица и потребно јој је 35 милиона килограма рибе сваке године да би утажио глад.
Пеликани нису ограничени на рибу и често су опортунистички сакупљачи хране. Понекад ће јести пилиће других птица. Пеликани из колоније острва Дасен лове пилиће тешке до 2 килограма из Цапе Ганнет колонија на острву Малгас. Велики бели пеликани такође једу ракова , пуноглавци и чак корњаче . Они спремно прихватају поклоне од људи, а у њиховој исхрани забележено је неколико необичних намирница. Током периода када је храна оскудна, пеликани такође једу галебове и пачиће, а такође ће украсти плен од других птица.
Иако су велики бели пеликани прилично гломазни на копну, они су величанствени, грациозни летачи који могу да лете непрекидно цео дан и ноћ прелазећи удаљености до 300 миља без заустављања. Пеликани често путују у групама В-формације што је спектакуларан призор.
Велики бели пеликан је добро прилагођен за живот у води. У води су птице једнако грациозне као и када лете. Они су брзи, снажни пливачи који могу да достигну брзину и до 6 километара на сат (3,7 миља на сат) док их њихове снажне ноге и мрежаста стопала гурају кроз воду припремајући се за понекад незгодна полетања.
Велики бели пеликани су углавном тихи, осим када се гнезде током сезоне парења.
Велики бели пеликани се гнезде у великим колонијама. Током сезоне парења, одрасли пеликани емитују низак, промукао позив. Гнезда се праве у стругама у земљи и обложена су вегетацијом, травом, штаповима, перјем и другим доступним материјалима. Женка полаже 2 велика, кредасто бела јаја у гнезда која се инкубирају 29 – 36 дана.
Пилићи пеликана су сиве боје и имају тамно перје. О њима брину оба родитеља. Пилићи постају млади са око 65-75 дана. Пеликани достижу полну зрелост са 3-4 године. Животни век великог белог пеликана може бити преко 16 година.
Велики бели пеликан је класификован као 'најмање забрињавајући' на ИУЦН Црвеној листи 2006. Међутим, људи су главни предатори великих белих пеликана. Велики бели пеликан је једна од врста на коју се примењује Споразум о очувању афричко-евроазијских миграторних водених птица (АЕВА).
Пеликани су веома осетљиви на загађење и због прекомерног излова у одређеним областима, приморани су да лете на велике удаљености само да би пронашли довољно хране.
Велики бели пеликани се експлоатишу из много разлога. Њихова кеса се користи за прављење кеса за дуван, кожа им се претвара у кожу, гуано (фекалије морских птица, фока или слепих мишева) се користи као ђубриво, а маст младих пеликана претвара се у уља за традиционалну медицину у Азији. Узнемиравање људи, губитак станишта за исхрану и места за размножавање и загађење доприносе опадању великог белог пеликана.
Више птице које почињу на слово П