Егзотична краткодлака
Цат Бреедс / 2026
Извор слике
Тхе Дриас Монкеи (Церцопитхецус дриас), такође познат као Салонга мајмун или лав, је мало позната врста гуенона која се налази само у Конго Базен, ограничен на леву обалу реке Конго.
Сада је утврђено да су животиње које су раније биле класификоване као Церцопитхецус салонго (уобичајено име Заир Диана Мајмун) у ствари били Дријаски мајмуни.
Неки старији извори третирају мајмуна Дриас као подврсту мајмуна Диана и класификују га као Церцопитхецус диана дриас, међутим, он је географски изолован од било које познате популације мајмуна Диана.
Дриас мајмун је прилично типичан шумски генон. Величина тела варира од 40 до 55 центиметара, са дужином репа од 50 до 75 центиметара. Одрасли мајмуни Дриас теже између 4 и 7 килограма, са израженим полним диморфизмом. Његове ознаке су сличне онима код мајмуна Дајана, осим што су му доњи део леђа и предњи удови зеленкастосиве боје. Величина група се креће до 30 јединки, са само једним одраслим мушкарцем.
Дријаски мајмуни се крећу кроз шуму четвороножним (начин кретања у којем се животиња креће дуж хоризонталних грана са правилним ходом који укључује сва четири уда).
Верује се да је преферирано станиште дријас мајмуна секундарна шума или горњи спрат прашуме. Дријаски мајмуни се углавном хране биљним материјалом, првенствено воћем, цвећем и младим лишћем, мада ће узимати и неке бескичмењаке. Период трудноће је 5 месеци, а обично се рађа једно дете. Полна зрелост се постиже након 3 године. У заточеништву је забележен животни век до 19 година.
Зурење: Овај приказ мајмуна дријаса се користи као приказ претње. Очи су фиксиране на стимулус и обрве су подигнуте и скалп увучен, кожа лица се такође затеже померањем ушију уназад. Боја испод очних капака је другачија која је у оштром контрасту са околном бојом лица.
Гледајући отворених уста: Ово је поглед праћен отвореним устима, али су зуби прекривени. Ово је израз претње и често се јавља са померањем главе.
махање главом: Ово се користи као приказ претње од стране мајмуна дријаса и померања главе горе-доле. Ово се често дешава када се гледа са отвореним устима.
Представљамо: Овакво понашање врши женка да би изазвала копулацију од мужјака. Овај образац говори мужјаку да је спремна за парење.

Тхе Диана Монкеи (Церцопитхецус диана) се често сматра једним од најлепших мајмуна Старог света. Мајмун Диана се налази у западној Африци, од Сијера Леонеа до Гане. Мајмун Диана насељава прашуме, али не успева у секундарним шумама.
Мајмун Дајана је активан током дана. Ретко се спушта на земљу, али се храни на свим нивоима крошње, повлачећи се ноћу у горње нивое дрвећа, иако не прави гнезда.
Мајмун Диана има дужину од 40 до 55 центиметара, не рачунајући његов реп, који има 3-4 центиметра у пречнику и 50-75 центиметара. Мајмуни Диана су углавном црни или тамно сиви, имају бело грло, полумесечасту траку за обрве, длаку и браду. Трака за обрве даје овој врсти уобичајено име, јер се сматрало да подсећа на лук богиње Дијане. Дијана мајмуни су такође бели и имају белу пругу низ бутине, док су задњи део бутина и доњи део леђа боје кестена. Осим обрва, длака и медведа и неких реса на удовима, крзно им је кратко и углађено. Одрасле јединке теже између 4 и 7 килограма.
Мајмуни Диана обично живе у малим групама. Величина групе може достићи 30. Обично има само једног одраслог мушкарца, две или три одрасле женке и до осам младих. Мужјак мајмуна Диана неће толерисати другог одраслог мужјака и упозорава их на то знаком померања главом. Када се не одмара током врелог поднева, група се креће мирно. Територија групе може обухватати 0,19 до 0,38 квадратних миља. Прихрањивање и дотеривање се обавља у сигурној средини до високе крошње шума.
Мајмуни Диана имају изражену обојеност која омогућава широк спектар визуелних друштвених сигнала и такође имају широк спектар позива аларма, са различитим звуковима за различите предаторе. Мајмуни Дајана емитују различито гунђање и тихо грактање, али крик Дајане је описан као урлање. Такође комуницирају изразима лица и покретима главе.
Мајмуни Диана хране се углавном воћем и инсектима, али ће узимати и цвеће, младо лишће и бескичмењаке. Мајмуни Диана могу спаковати своје образне кесе са еквивалентом хране у стомаку. Ово омогућава овим мајмунима да натоваре храну на местима опасности или такмичења, а затим пређу на сигурнију локацију да једу. Ако су образне кесе пуне, задњи део шаке се користи за гурање хране у задњи део кесице. Храна се веома пажљиво обрађује (љушти, итд.) руком и устима како би се повећао квалитет и сварљивост у прогутаним артиклима.
У добрим условима, одрасле женке се размножавају сваке године. Трудноћа траје око 5 месеци, а млада медицинска сестра од мајке још 6 месеци. Рађа се само једно дете. Иако су млади рођени у прилично добро развијеном стању, отворених очију и способних да зграбе своју мајку. Мајке мајмуна Дајана изгледају узнемирено и посесивно, ретко пуштајући малу бебу да их напусти. Међутим, како бебе расту, постају веома разигране. Младунци достижу полну зрелост у доби од око 3 године. Ћерке остају у друштвеним групама својих мајки, док мужјаци напуштају своје наталне групе непосредно пре достизања полне зрелости. Мајмуни Диана могу живети и до 20 година у дивљини. Њихов животни век у заточеништву је 22 године.
ИУЦН, као и Служба за рибу и дивље животиње Сједињених Држава, сматра мајмуна Диана угроженим. Главне опасности за њих су уништавање станишта (сада су практично ограничени на приобална подручја) и лов на месо грмља. Шумска племена лове их ради хране, а професионални ловци их лове да би их продали на локалним пијацама, угрожавајући њихов наставак постојања. Крчење шума за пољопривреду је највећи фактор у смањењу броја. Мајмуне Диане плене крунисани орлови јастребови, леопарди , шимпанзе и људи.

Тхе Роловаи мајмун (Церцопитхецус роловаи) је један од три најугроженија мајмуна Гана на западној обали Африке. Роловаи мајмуни су дрвена врста која се углавном налази у неометаним, зрелим шумама. Нажалост, изгледа да нису веома прилагодљиви променама у свом станишту што их чини посебно рањивим на људске активности.
Роловаи мајмуни се налазе у Гани и источној Обали Слоноваче, такође у Гвинеји, Обала Слоноваче , Либерија , и Сијера Леоне . Роловаи мајмуни углавном насељавају шуме и налазе се испод крошње прашуме .
Просечна величина одраслог мужјака роловајског мајмуна је око 5 килограма, а женке 4 килограма. Њихова боја длаке на лицу је црна, међутим, имају белу браду. Наранџаста боја се може наћи на унутрашњој страни њихових задњих ногу.
Роловаи мајмуни живе у групама од 15 до 30 јединки и као и други примати, комуницирају и крећу се са другим приматима у шуми. Мужјаци Роловаи мајмуна имају тенденцију да трајно напусте своју породичну групу у неком тренутку свог живота. Женке Роловаи мајмуна су филопатске. То значи да остају са групом у којој су рођени.
Као и сви мајмуни, Роловаи мајмуни комуницирају гласно. Њихови позиви се користе да упозоре групу на предатора или другу групу мајмуна. То је знак упозорења на опасност. Мушкарци такође могу позвати да поново окупе трупе ако су се превише удаљили. Роловаи мајмуни такође комуницирају визуелно. Они буље када прете другом мајмуну или непријатељу. Када то ураде, они такође подижу обрве што им гура скалп уназад, показујући светло бело крзно на линији обрва. Понекад и они зуре отворених уста, али не показујући зубе. Ово је такође претећи став. Други пут такође климу главом док буље.
Роловаи мајмуни су плодоједи- инсектоједи што значи да једу углавном воће и инсекте. Такође једу лишће и семе.
Роловаи мајмуни рађају једно по једно потомство након периода гестације од 5-6 месеци. Животни век мајмуна Роловаи је 20 – 30 година у заточеништву, није познато колико дуго живе у дивљини, али би био прилично краћи.
ИУЦН сматра да је Роловаи мајмун угрожен. Роловаи мајмуни су плен крунисаних орлова, леопарда, шимпанзе и људи. Недавни пад броја Роловаи мајмуна највероватније је повезан са смањењем шумских станишта и крчењем шума. У протеклих 100 година, Гана је изгубила 80% свог шумског земљишта. Мајмуни су такође угрожени опсежним ловом на месо грмља. На тржиштима Гане сваке године се прода преко 800 тона меса грмља.

Велики пегави мајмуни (Церцопитхецус ництитанс) су најмањи мајмуни из групе примата Старог света. Најмање 3 различите врсте генона имају мрље на носу, велики пегави, мали пегави и црвенорепи.
Велики пегави мајмуни налазе се у Либерији, Обали Слоноваче, Нигериа , очигледно до реке Итимбири у СЗ Дем. Република Конго, Централна Афричка Република , Рио Муни и Биоко (Екваторијална Гвинеја). Чини се да мајмуни великог пегавог носа више воле прашуме поред река.
Дужина главе и тела великих пегавих мајмуна је 320 – 450 милиметара, а дужина репа 360 – 525 милиметара. Мужјаци теже око 1250 грама, а женке око 760 грама. Њихово крзно је зеленкасто сиво или црно до зеленкасто жуто или жуто. Њихови доњи делови су бели или сивкасто бели.
Мајмуни са великим пегавим носом имају гола лица осим неколико црних длака на горњој усни која је понекад жута. Њихови образи имају жуто крзно са црним врхом и црна линија која се протеже од ока на пола удаљености до уха. Очи су им црне и окружене су жутом или наранџастом кожом.
Крзно на врху главе је црно и имају белу гриву која се протеже преко врата и груди од основе једног уха до другог. Спољни удови су бледо жути са црвеним нијансама, а шаке и стопала су сличне боје. Реп је одозго сивкасто смеђи или црн, а одоздо жућкаст са црнкастим врхом. Варијације међу појединцима су од опште маслинасте до праве зелене нијансе. Главна исхрана великог пегавог мајмуна састоји се од воћа и инсеката.
Мајмуни великог пегавог носа очигледно нису територијални, а одрасли мужјаци се понашају као вође током дана и као стражари ноћу. Одрасле женке више од одраслих мушкараца. Живе у малим трупама од 10 до 40 јединки којима доминира један мужјак.
Женке су више територијалне од мужјака и оне су једини стални чланови групе. Мајмуни са великим пегавим носом нису тако друштвени као неки други примати и свако дотеривање или дружење се обично види између мајке и њеног детета. Мужјаци и женке ретко комуницирају осим ако није сезона парења.
Период гестације женке великог пегавог мајмуна је између 158 – 166 дана. Бебе теже око 230 грама при рођењу. Полна зрелост се постиже са 4,5 година код женки и око 1-2 године касније код мушкараца. Познато је да се први порођаји дешавају већ у трећој и чак седмој години.
Порођаји се дешавају сваке 1 до 3 године, а бебе доје од својих мајки око 6 месеци, међутим, могу почети да једу чврсту храну са 2 месеца старости. У овим групама мајмуна постоји доминантан мужјак, међутим, то не значи да је он био отац било које од новорођенчади у групи. Током сезоне парења, усамљени мужјаци или мужјаци из других група ће се инфилтрирати у групу и парити се са женкама. Животни век великог пегавог мајмуна је 20-25 година.
Велики пегави мајмуни су класификовани као угрожени због губитка станишта. Велике мачке и јастребови су плен великих пегавих мајмуна.