Ветрушка птица

Изаберите Име За Кућног Љубимца







  ветрушка Извор слике

Тхе Ветрушка (Фалцо тиннунцулус) је такође познат као европска ветрушка, евроазијска ветрушка или ветрушка старог света. У Британији, где се не појављује ниједан други смеђи соко, обично се назива само „вешушка“. Кестрел је један од најчешћих птица грабљивица пронађен у Британији. Популација гнездећих парова у Британији је око 38.600.

Вешушка Опис

  Ветрушка

Вехушке имају 34-38 центиметара (13-15 инча) од главе до репа, са распоном крила од 70-80 центиметара (27-31 инча). Просечан одрасли мушкарац тежи око 155 грама (5,5 унци), а одрасла женка тежи око 184 грама (6,5 унци). Женке ветрушке су нешто веће од мужјака. Ветрушка је мала птица грабљивица кестен браон боје. Њихов кукасти кљун је плавичасте боје са жутим цером. Ноге су им жуте.

Мужјак (или терцел) ветрушке има црно-пегав горњи део кестен смеђе боје и плаво-сиву главу и реп. Њихов реп има једну црну траку на врху. Испод, груди и стомак су жуто обојени црним мрљама. Женка ветрушке (или сокола) је тамнија од мужјака и њихова леђа, плашт и крила имају црну пречку. Њихов реп има црну траку по дужини. Кремасти доњи делови имају јаче црне пруге од мужјака. Повремено, њихова глава и реп могу бити обојени сивом бојом. Младе ветрушке су по изгледу сличне женкама ветрушки.

Ветрушке су сличне величине као врапчев јастреб, међутим, ветрушке имају шиљатија крила. Они нису брзи или моћни летачи и њихов ритам крила је прилично „млатав“.

Станишта ветрушке

Ветрушке се налазе у разним стаништима, од мочвара и вриштине, до пољопривредних површина и урбаних подручја. Једина места која не воле су густе шуме, огромне мочваре без дрвећа и планине. Они су познати призор, који лебде поред аутопута или другог главног пута. Често се могу видети како седе на високој грани дрвета или на телефонској постаји или жици, у потрази за пленом.

Ветрушке се гнезде у рупама на дрвећу или на платформи на литицама или зградама и једноставно обложите рупу или платформу штаповима и сламом. Ветрушке не граде своја гнезда, већ користе гнезда које су изградиле друге врсте.

Ветрушка дијета

Ветрушке се углавном хране малим сисарима, као што су волухарице, ровке, мишеви и птице велике попут чворака. Међутим, ветрушке су прилагодљиве птице и прећи ће на њих бескичмењаци као што су бубе, кишне глисте, скакавци или чак пужева. У баштама ће узимати остатке меса.

Осим што имају изузетно добар вид, ветрушке могу да виде и ултраљубичасто светло. Ово је корисно за лоцирање волухарица јер остављају траг урина где год да оду и урин сија у ултраљубичастом светлу.

Ветрушка Бехавиор

  Вехушка лебди док лови Ветрушке се лако могу препознати по понашању у лову, лебдећи ниско изнад травњака у потрази за пленом. Ветрушке имају оштар вид који им омогућава да уоче мали плен из даљине. Они су у стању да лебде на висини од око 10-20 метара изнад отвореног села.

Ветрушке лебде без напора током дужег временског периода тако што лете на лагани чеони ветар и правећи континуирана мала прилагођавања својих крила и репа док виси на растућој промаји ваздуха.

Док лебди, глава ветрушке је савршено мирна дајући јој могућност да уочи и најмање покрете на тлу. Када је погодан плен на видику, ветрушка се спушта вертикално према тлу, налетајући да зграби плен својим канџама и убија га брзим угризом. Ветрушке се често могу наћи у лову поред путева и аутопутева. Ветрушке такође често користе пилоне или телеграфске стубове као тачке гледишта за уочавање плена, штедећи себи напор да лебде.

Ветрушке су смеле и добро су се прилагодиле људском нападу, гнездењу у зградама и лову поред главних путева.

У севернијим и западним областима Британије, ветрушке често мигрирају на југ на крају сезоне парења, али се враћају следећег пролећа да би формирале своје територије. Зими много више ветрушки долази из Холандије и Скандинавије.

Зов ветрушке је гласно пискаво 'ки-ки-ки', које се понекад може помешати са зовима Нутхатцх-а.

Репродукција ветрушке

Ветрушке се гнезде на ивици, у рупи дрвета или у напуштеном гнезду. Размножавање почиње од априла до маја. Грозд од 3 – 6 јаја инкубира женка и пилићи се излегу после 27 – 31 дана. Јаја су димензија око 39 милиметара са 32 милиметра. Глатке су и несјајне и обојене су у белу или жућкасто-жуту боју са црвено-смеђим ознакама. Обе одрасле јединке хране младе птице, мада тек излежене обично храни женка, а мужјак лови и доноси храну у гнездо. Младунци се перу након 27 – 39 дана и распршују се са свог наталног подручја у јулу – августу и могу путовати до 100 миља (150 километара).

Животни век дивље ветрушке је око 10 година.

Статус заштите ветрушке

Ветрушке се не сматрају глобално угроженим и најчешћа су птица грабљивица у Европи, иако је ветрушка у Британији опала у последњих неколико година.