Златни фазан

Изаберите Име За Кућног Љубимца







Извор слике

Златни фазан, (Цхрисолопхус пицтус), познат и као 'кинески фазан', једна је од популарнијих врста фазана која је поријеклом из планинских шума западне и централне Кине.

Златни фазан је уведен у Уједињено Краљевство пре око 100 година и лети има око 101 – 118 парова за парење. Ова издржљива птица дивљач припада реду: Галлиформес и мања је врста фазана.

Златни фазан, заједно са фазаном Лади Амхерст (Цхрисолопхус амхерстиае), чине групу 'Руффед Пхеасант' названу по њиховој длакави која им се шири преко лица и врата током удварања.

Користите информације у наставку да бисте сазнали више о карактеристикама златног фазана, станишту, исхрани, понашању и репродукцији.

Карактеристике златног фазана

Мушки и женски златни фазани изгледају другачије по изгледу. Мужјаци су дугачки 90-105 центиметара, а реп чини две трећине укупне дужине. Женке су нешто мање дужине 60-80 центиметара, а реп чини половину укупне дужине. Распон крила им је око 70 центиметара и тежак око 630 грама.

Мужјаци златних фазана могу се лако препознати по њиховој јаркој боји. Имају златни гребен са црвеним врхом који се протеже од врха главе, низ врат. Имају јарко црвени доњи део, тамно обојена крила и бледо смеђи, дуг реп са решеткама. Задице су им такође златне, горњи део леђа зелен и имају светло жуте очи са малом црном зеницом. Њихово лице, грло и брада су боје рђе, а чепови и орбитална кожа су жути. Кљун, ноге и стопала су такође жути.

Женке златних фазана су мање шарене и досадније од мужјака. Имају шарено смеђе перје, бледосмеђе лице, грло, груди и бокове, бледожуте ноге и виткијег су изгледа.

Станиште златног фазана

Преферирана станишта златног фазана су густе шуме и шумска подручја и ретка шикара.

Дијета златног фазана

Златни фазани се углавном хране на земљи житом, бескичмењаци , бобице, личинке и семе као и друге врсте вегетације.

Понашање златног фазана

Златни фазани су веома плашљиве птице и током дана ће се сакрити у мрачним, густим шумама и шумама, а ноћу се склонити на веома високим дрвећем. Златни фазани се често хране на земљи упркос својој способности да лете, то може бити зато што су прилично неспретни у лету. Међутим, ако су запрепашћени, способни су да полете у изненадном брзом кретању према горе са карактеристичним звуком крила.

Мало се зна о њиховом понашању у дивљини, јер иако су мужјаци веома живописне птице, тешко их је уочити. Најбоље време за посматрање златног фазана је рано ујутро када се могу видети на чистинама.

Вокализације укључују звук „чек чек“. Мужјаци имају карактеристичан метални позив током сезоне парења. Такође, током разрађеног приказа удварања, он ће раширити вратно перје преко главе и кљуна, попут огртача.

Репродукција златног фазана

Женке златних фазана полажу око 8-12 јаја у априлу. Време инкубације је око 22-23 дана. Пилићи се перу након 12-14 дана. Мужјаци добијају своје светле боје током друге године живота, али су сексуално зрели у првој години. Животни век златног фазана је 5-6 година.

Статус заштите Златног фазана

Златни фазани су класификовани као 'најмање забринути' од стране ИУЦН-а.