Цапибара

Изаберите Име За Кућног Љубимца







  Капибара Извор слике

Тхе Цапибара (Хидроцхоерус хидроцхаерис), може се наћи у различитим регионима Јужне Америке и у Панами. Капибара је највећи глодар на свету. Припада роду Хидроцхоерус и блиско је повезан са агоутијем, чинчила , цоипхилас (велики, биљоједи, полуводени глодар) и заморци . Припада породици Цавиидае и класи сисара.

Капибаре живе у саванама, шумама, рекама, мочварама и мочварама - где год има довољно воде за пиће и довољно хране да се хране. Они су веома друштвена врста и могу да живе у групама до 100 јединки.

Уобичајено име цапибарас значи „господар трава“, док је његово научно име, „хидроцхаерис“, грчко за „водену свињу“.

Ове животиње се лове због меса и коже, али, на срећу, тренутно нису угрожена животиња и наведени су као најмање забринути. Капибара се може наћи у зоолошким вртовима и парковима, а у заточеништву има животни век до 12 година.

Цапибара Цхарацтеристицс

  Цапибара

Капибаре су највећи глодари на свету. Нарасту до 130 центиметара (4,3 стопе) и 50 центиметара (1,6 стопа) у висину, а теже до 65 килограма (140 фунти). Имају преплетене прсте што им омогућава да буду одлични пливачи. Могу да преживе потпуно под водом до пет минута, што је способност коју користе да избегну предаторе.

Капибаре имају тешка, бачваста тела и кратке главе са црвенкасто-смеђим крзном на горњем делу тела које одоздо постаје жућкасто-браон. Недостаје им пухаста длака, а њихова заштитна длака се мало разликује од преко длаке.

Капибаре имају благо испреплетене ноге и немају реп. Задње ноге су им нешто дуже од предњих, а њушке су тупе са очима, ноздрвама и ушима на врху главе. Имају 20 зуба. Женке капибаре су нешто теже од мужјака.

Као и код других глодара, предњи зуби капибара непрестано расту како би надокнадили стално трошење од једења траве. Њихови образни зуби такође континуирано расту. Када потпуно порасту, имаће грубу длаку која је ретко распрострањена по њиховој кожи, чинећи капибару склоном опекотинама од сунца. Да би то спречили, могу се ваљати у блату како би заштитили своју кожу од сунца.

Капибаре имају изузетно ефикасан систем за варење који одржава животињу, док 75% њене исхране обухвата само 3 до 6 врста биљака. Имају две врсте мирисних жлезда; морилло, који се налази на њушци, и аналне жлезде. Док оба пола имају ове жлезде, мушкарци имају много веће морилосе и чешће користе аналне жлезде. Мушке аналне жлезде су такође обложене длачицама.

Цапибара Лифеспан

Капибаре могу да живе између 8 и 10 година, али често не живе старије од четири године због грабежљиваца у дивљини. Они су омиљена храна анаконде , јагуар , Цоугар , оцелот , орао и кајман . У заточеништву могу да живе 12 година.

  Раинфорест Цапибара

Капибара дијета

Капибаре су биљоједи (тачније, граминивор - биљоједа која се храни првенствено биљкама породице Поацеае). Пасу углавном на травама, воденим биљкама и воденим биљкама, као и на воћу и кори дрвећа. Селективни су у исхрани и око 75% њихове исхране укључује између три и шест различитих врста биљака. Међутим, они једу већи избор биљака током сушне сезоне, јер им је доступно мање биљака. Биљке које капибаре једу током лета губе своју хранљиву вредност зими, па се у то време не конзумирају.

Одрасла капибара ће појести 6 до 8 фунти (2,7 до 3,6 килограма) траве дневно. Шарка вилице Цапибара није окомита и стога жваћу храну млевењем напред-назад, а не са стране на страну, што им помаже да жваћу чврсте биљне материјале.

Капибаре су копрофаги, што значи да једу сопствени измет као извор бактеријске цревне флоре и да би помогли у варењу целулозе у трави која чини њихову нормалну исхрану и извукли максимум протеина из своје хране. Поред тога, они могу регургитирати храну да би поново жвакали (жвакали) храну, слично као а крава жваће вучу. Они не иду истим путем док пасу узастопних дана.

Баш као и заморац, ови глодари нису имали капацитет да синтетишу витамин Ц.

Капибара Локација и станиште

Капибаре су полуводени сисари који се налазе у дивљини у већем делу земље Јужна Америка (укључујући Панама , Колумбија , Венецуела , Бразил , Аргентина , Француска Гвајана , Уругвај , Перу и Парагвај ) у густим прашумским подручјима у близини водених површина. Живе у близини језера, река, мочвара, потока, бара и мочвара, као што су поплављене саване и дуж река у тропским шумама. Они лутају у кућним подручјима од 25 до 50 хектара.

Понашање капибаре

Капибаре су друштвене животиње, обично се налазе у групама од 10 до 30 (мада се могу формирати лабавије групе до 100). Групе контролише доминантни мужјак који ће имати истакнуту мирисну жлезду на носу која служи за размазивање његовог мириса по трави на његовој територији. Капибаре комуницирају комбинацијом мириса и звука, јер су веома гласне животиње са предењем и алармним лавежом, звиждуцима и шкљоцањем, цвиљењем и гунђањем.

Осим што користе мирисне жлезде, они могу даље ширити свој мирис мокрењем. Женке обично обележавају без мокрења и мирисне трагове ређе него мушкарци уопште. Женке се чешће обележавају током влажне сезоне када су у еструсу. Поред предмета, мужјаци такође мирисају женке.

Током поднева, како се температуре повећавају, капибаре се ваљају у води да би се охладиле, а затим пасу касно поподне и рано увече. Капибаре спавају врло мало, обично дремају током дана и пасу уи током ноћи.

Капибаре су окретне на копну, али су такође веома као код куће у води. Никада се не удаљавају од воде, јер када неко осети опасност, он кратко залаје који подстиче стадо да се брзо гурне у воду да би се сакрила. Они су тако добро прилагођени да буду невидљиви у води да су у стању да задрже дах и до пет минута након роњења. Такође су у стању да спавају у води, држећи само нос ван.

  Капибаре

Цапибара Репродуцтион

Капибаре достижу полну зрелост у року од 18 месеци и размножавају се у одговарајућим условима, што може бити једном годишње (у Бразилу) или током целе године (у Венецуели и Колумбији). Када је у еструсу, мирис женке се суптилно мења и мужјаци у близини почињу да их јуре. Женка ће такође упозорити мужјаке да је у еструсу звиждањем кроз нос.

Мужјак прогања женку и јаше када је женка још у води. Период гестације капибаре је 130 – 150 дана и женка обично производи легло од четири бебе капибаре, али може произвести између два и осам у једном леглу.

Рођење се одвија на копну и женка ће се поново придружити групи у року од неколико сати од порођаја. Млади капибаре су веома добро развијени по рођењу и не само да имају сво крзно и могу да виде, већ су у стању да трче, пливају и роне у року од неколико сати од рођења.

Новорођенчад ће се придружити групи чим постану покретна. У року од недељу дана, млади могу да једу траву, али ће наставити да сишу од било које женке у групи, све док се не одбију са око 16 недеља. Млади ће формирати групу унутар главне групе. Кишна сезона априла и маја означава врхунац сезоне размножавања.

Цапибара Цонсерватион Статус

Капибаре нису на црвеној листи ИУЦН-а и стога се не сматрају угроженом врстом. Њихова популација је стабилна кроз већину њихових јужноамеричких подручја, иако је у неким областима лов смањио њихов број.

У неким областима их лове због меса и крзна, а на други начин их убијају људи који њихову испашу виде као такмичење за стоку.

Њихова кожа је посебно цењена за израду финих рукавица због своје чудне карактеристике, протеже се у само једном правцу. У неким областима се узгајају, што утиче на заштиту мочварних станишта. Њихов опстанак помаже њихова способност да се брзо размножавају.

Капибаре и људи

Капибаре су становници многих паркова и зоолошких вртова и могу да живе до 12 година у овим областима, што је дупло више од њиховог животног века у дивљини.

Они су нежни и обично дозвољавају људима да их мазе и хране из руке. Међутим, то се често обесхрабрује због њихових крпеља који могу бити вектори пегаве грознице Стеновитих планина.

Иако је у неким државама илегално, капибаре се повремено држе као кућни љубимци у Сједињеним Државама.

Предаторс

Највећи предатори капибаре су зелена анаконда, јагуари, пуме, оцелоти, орлови и кајмани. Људи их такође лове због меса и коже.

ФАКс

Шта је капибара?

Капибара је џиновски глодавац који потиче из Јужне Америке. То је највећи живи глодар и близак је рођак заморца. Веома су друштвени и могу се наћи у групама од чак 100 појединаца. Живи у саванама и густим шумама, у близини водених површина.

Шта једу капибаре?

Капибаре су биљоједи и једу углавном траву и водене биљке, као и воће и кору дрвећа. Они су веома селективни хранитељи, иако ће јести разне биљке током сушне сезоне када има мање биљака на располагању. Они једу траву током влажне сезоне, али морају да пређу на обилније трске и житарице, диње и тикве током сушне сезоне.

Капибара може појести 6 до 8 фунти (2,7 до 3,6 килограма) траве дневно. Они такође једу сопствени измет како би добили корисне бактерије које ће помоћи свом стомаку да разгради густа влакна у оброцима.

Повраћају храну и још је жваћу, као преживари попут коза, крава и жирафа. Жваћу храну са стране на страну као а Камила , а не горе-доле, што им помаже да жваћу чврсте биљне материјале.

Где живе капибаре?

Капибаре се налазе у Панами, Колумбији, Венецуели и Перуу, преко Бразила и Парагваја до северне Аргентине и Уругваја. Живе у мочварама, мочварама, рекама и језерима, али се могу наћи и у травнатим равницама, па чак иу прашумама.

У сушној сезони морају да живе у области где има воде и могу да се хране, ау влажној сезони када подручје поплаве морају и даље бити у могућности да пасу, што често раде на травнатим обалама.

Колико дуго живи капибара?

Они могу имати животни век између 8 и 10 година, али често у дивљини живе само до четири године. То је зато што их плене, посебно животиње као што су зелена анаконда, јагуари, пуме, оцелоти, орлови и кајмани.

Погледајте више животиње које почињу словом Ц