Шнајдеров патуљасти Кајман
Остало / 2026

Тхе Цоугар Мачка (Пума цонцолор) је велика, грациозна мачка која припада породици фелидае. Пуме се такође зову пуме, пантере и планински лавови.
Пуме су усамљене мачке и имају највећи распон од свих дивљих копнених сисара на западној хемисфери. Њихов домет се протеже од Јукона, Канада до јужних Анда у Јужној Америци.
Иако су Пуме велике мачке, оне се не сврставају у категорију „велике мачке“. Уместо тога, оне су једне од највећих мачака у категорији „мале мачке“, иако неке могу да одговарају величини леопарда.

Мачка Пума је четврта најтежа мачка Новог света после лава, леопарда, јагуара и тигра. Одрасле пуме су витке и окретне мачке које су дугачке 2,4 метра (8 стопа) од носа до репа (дужина репа је 80 центиметара (33 инча).
Високи су између 60 – 76 центиметара (2 – 2,5 стопа) у рамену и теже око 53 – 72 килограма (115 – 160 фунти) код мушкараца и 34 – 48 килограма (75 – 105 фунти) код женки.
Пуме имају једнобојно крзно у распону од смеђе до сребрно сиве или црвенкасто браон. Пуме имају светлије мрље на доњем делу, укључујући вилице, браду и грло. Пуме имају округле главе и усправне уши.
Њихове предње ноге су веће од задњих ногу и прилагођене за хватање плена. На њиховим предњим шапама има 5 канџи које се могу увући, плус једна канџа за росу и 4 на задњим шапама. Пуме имају мишићав врат и јаке вилице. Пуме имају оштар слух и одличан вид што их чини одличним ловцима.
Име мужјака се назива једноставно „Пума“, женка се назива „она-Пума“, а млади се називају „младунчад“.
Пума има широк спектар станишта. За вребање преферира станишта са густим шикарјем и каменитим пределима, али може да живи и у отвореним равницама, четинарским и тропским шумама, мочварама и пустињама.
Пума је месождер прогонитељ и грабежљивац из заседе и прогања широк спектар плена. Њихова главна исхрана су копитари као нпр јелена , коњи , елк , говеда и овце. У основи, пума ће појести било коју животињу коју може ухватити, чак и животиње велике као а лос .
Пуме ће вребати свој плен кроз жбуње и дрвеће и преко ивица стена пре него што снажно скоче на леђа своје жртве и задају загушљив угриз за врат. Пумас агиле кичма је прилагођена за ову технику убијања.
Када се велики плен убије, познато је да пума покрије жбуње и враћа се да се храни током неколико дана. Они субвенционишу своју исхрану великим инсектима и малим глодарима.
Мачке Пума су територијалне животиње и територије зависе од терена, вегетације и обиља плена. Пуме су повучене и избегаваће подручја у којима постоје људска насеља. Женске територије су обично упола мање од мушких територија које могу мерити између 58 и 386 квадратних миља.
Женке обележавају своју територију помоћу трагова стругања, урина и фекалија који се такође користе за привлачење партнера. Мужјаци могу састругати малу гомилу лишћа и траве, а затим уринирати по њој као начин обележавања своје територије.
Групе пума ће садржати само мајке и њихове младе. Одрасле пуме се састају само ради размножавања. Пуме су крепускуларне и најактивније су у зору и сумрак.
Пуме су гласне мачке и добро су познате по свом тихом шиштању, режању, предењу и вриску. Пошто имају највеће задње ноге у породици мачака, пуме су у стању да скачу веома високо до 5,4 метара (18 стопа). Хоризонтални скокови могу бити између 6 и 12 метара (20 – 40 стопа).
Оне су веома брзе мачке и могу да трче брзином од 35 миља на сат, иако су најбоље прилагођене за кратке, оштре, снажне спринтове. Пуме су добре пењачице и способне су за пливање.

Женке пуме достижу полну зрелост између 1-3 године. Једно легло младунаца се рађа сваке 2-3 године. Женке су у еструсу 8 дана циклуса од 23 дана. После периода гестације од 91 дана, рађа се легло од 1 – 6 младунаца.
Матичне јазбине су обично пећине или друга покривена подручја која нуде заштиту за младунчад. Младунци су уочени и рођени са плавим очима и прстеновима на репу. Младунчад се одбија око 3 месеца након рођења и како се развијају прате своју мајку да убију места.
У доби од 6 месеци, младунци лове свој мали плен. Женке пуме ће жестоко чувати своје младунце и успешно се борити против великих животиња Гризли медведи . Младунци ће напустити своју мајку да би основали своју територију са око 2 године. Животни век мачке пуме у дивљини је између 8 – 13 година и 18 – 19 година у заточеништву.
Пуме су класификоване као „скоро угрожене“ од стране ИУЦН-а. Укупна гнездећа популација пума је мања од 50.000 јединки и наставља да опада. Пуме немају посебне претње од других животиња осим људи, иако су у интеракцији са другим великим грабежљивцима као што су смеђи медвед и сиви вук у којима се такмичи за плен.
У неким деловима ће можда морати да се такмичи са Јагуар и амерички Алигатор . Када се домет мачке пуме и јагуара преклапају, јагуари ће доминирати већим пленом, а пума ће узети мањи плен.
Од 1996. лов на мачке пума је забрањен у Аргентини, Бразил , боливија , Чили , Колумбија , Костарика , Француска Гвајана , Гватемала , Хондурас , Никарагва , Панама , Парагвај , Суринам , Венецуела , и Уругвај . Пуме се углавном лове са чопорима паса, све док се животиња не „одрасте“. Када ловац стигне на лице места, пуца у мачку са дрвета из непосредне близине.
Пума не може бити легално убијена у Калифорнији осим у врло специфичним околностима, као што је када се појединац прогласи претњом јавној безбедности.
Међутим, статистике Одељења за рибу и дивљач показују да су убиства пума у Калифорнији у порасту од 1970-их са просечно преко 112 убијених мачака годишње од 2000. до 2006. у поређењу са 6 годишње у 1970-им.