Гризли медвед

  Гризли медвед Извор слике

Гризли (Урсус арцтос хоррибилис) су мрки медведи који се налазе у Северној Америци, у областима као што су Аљаска и Канада . Огромне су величине, теже до 36 кг. Супротно популарном веровању, они су само једна од бројних подврста мрког медведа и лако се могу разликовати од црних медведа.

Гризли имају велики распон и потребно им је пуно простора за живот. Они су свеједи и предатор на врху и предатор. Они такође хибернирају у зимским месецима.

На срећу, ови медведи су наведени као „најмање забринути“ на Црвеној листи ИУЦН-а и још увек нису у опасности да постану угрожени. Тренутно постоји око 60.000 дивљих медведа гризлија који се налазе широм Северне Америке.



  Гризли медвед

Карактеристике медведа Гризлија

Гризли су веома велики и њихово густо крзно варира од скоро беле до тамно браон боје. Обично им је крзно на ногама тамније од тела, а на боку и леђима често имају бело или плаво крзно, што им даје име „гризли“.

Имају велику главу са издигнутим челом, што им даје донекле конкавни профил, и кратке, заобљене уши. Њихово тело има велику рамену грбу, где се маса мишића причвршћује за медведову кичму и даје медведу додатну снагу за копање.

Мужјаци теже између 180 до 360 кг (400 до 790 лбс), а женке између 130 до 180 кг (290 до 400 лбс). Најтежи медвед гризли икада забележен био је мужјак чија је тежина пријављена до 680 кг (1.500 лбс).

Њихова висина може да се креће између 3,3 до 9,0 стопа (1 до 2,8 метара), иако могу да мере чак и више када стоје на задњим ногама!

Величина медведа гризлија се оцењује на основу мерења њихове лобање (дужине и ширине).

Ови медведи имају четири шапе, а свака шапа има чврсте јастучиће који делују као ципеле за снег. Свака шапа има пет прстију, а сваки прст има канџу, што значи да гризли има 20 канџи. Веома су оштре, дугачке два до четири инча, и дају им способност да копају у потрази за храном и копају своје јазбине. Гризли такође имају 42 зуба.

Постоје разлике у изгледу медведа гризлија и црних медведа, по чему их можете разликовати. Гризли има задњицу нижу од рамена, док црни медведи имају задњицу виши. Црни медведи такође немају грбава рамена, а имају равније лице и дуже уши. Црни медведи такође имају краће канџе.

Животни век

Просечна старост мужјака гризлија је 22 године, док је просечна старост женки 26 година. Међутим, најстарији дивљи медвед гризли живео је око 34 године на Аљасци, а сматра се да би могли да живе и до четрдесет пет година.

Мужјаци медведа учествују у сезонским приплодним борбама и зато је њихов животни век краћи од женки.

  Дијета медведа гризлија

Дијета

Гризли су свеједи и једу низ животиња и биљака. Као вршни предатор, они су на врху ланца исхране и ниједна друга животиња их не лови. Једу инсекте, лос , бизон , црни медведи, јелена , елк , веверице, царибоу , стрвина, лосос, пастрмка , трава, семена, бобице и гљиве. Обично једу повређене или слабе животиње, а избегавају здраве тако да има мање посла када плен.

Познато је да ови медведи једу птице и њихова јаја, а понекад нападају и гнезда ћелавих орлова. Они такође могу бити сметња за фармере и узроковати економске губитке јер могу циљати говеда и овце.

Гризли медведи могу да поједу око 40 кг хране дневно, што може значити да добију телесну тежину од око 2,2 фунти (1 кг) или више дневно. Припремајући се за зиму, гризли повећавају унос хране током лета како би се угојили.

Ово је посебно важно за женке јер су им потребне довољне резерве масти да би родиле и дојиле младунчад пре него што напусте зимску јазбину.

У приобалним регионима, као што су Британска Колумбија и Аљаска, медведи гризли допуњују своју исхрану протеинима. Из тог разлога, аљаски или канадски медведи гризли имају тенденцију да буду већи од оних који се налазе у планинским и другим необалним регионима.

Понашање

Гризли су усамљене животиње , са изузетком мајки и младунаца, или ако се пронађе обилан извор хране. За комуникацију користе звукове, као што су режање, стењање или гунђање, покрете и мирисе.

Могу да трче брзо, око 35 миља на сат за врло кратке спринтове, а такође су и добри пливачи.

Младунци су добри у пењању на дрвеће како би избегли опасност, али губе ову способност како постају старији. Гризли ће често трљати своја тела о дрвеће да би се огребали и да би другим медведима дали до знања да су тамо.

  Гризли медвед

Узгој

Гризли су једне од животиња са најнижом стопом репродукције. Почињу да траже парове у пролеће и рано лето, а женке ће се парити са више од једног мужјака током сезоне парења.

Када женка гризлија затрудни, развој ембриона се привремено зауставља на неколико месеци. Ово је процес који се назива „одложена имплантација“ и омогућава женки времена да се припреми за ношење младунчета.

Ако женка медведа не може да добије довољно на тежини током лета и јесени, њено тело ће јој рећи да не наставља са трудноћом и ембрион ће се поново апсорбовати.

Када женке гризлија уђу у хибернацију, ембрион се имплантира у њену материцу. Период гестације је између 180 и 250 дана, а у јануару или фебруару женке гризлија рађају једно до четири младунца (обично два). Новорођени медведи могу тежити мање од 500 грама (1,1 лб).

Мајке ће се бринути за своје младе у јазбини до пролећа, хранећи их млеком и изузетно су заштитне. Када напусте јазбину након хибернације, почеће да једу чврсту храну као и млеко.

Они остају са мајком око 2 године, али може и дуже ако је храна оскудна. Гризли достижу полну зрелост са око 5 година.

Хибернација

Гризли хибернирају почетком зиме, обично крајем новембра, али датум зависи од температуре, снабдевања храном и снежних падавина. На местима где је клима топла, као што је Калифорнија, медведи не хибернирају. Главни разлог за хибернацију је хладно време и недостатак хране током овог периода.

Они хибернирају у јазбинама, које се обично налазе на падинама окренутим према северу на надморској висини од око 1.800 метара (5.900 стопа). Пре хибернирања, медведи гризли пролазе кроз период хиперфагије или полифагије (екстремни осећај глади или снажне жеље за јелом) и конзумирају велику количину хране.

За то време могу добити до 180 кг (400 лбс)! У јазбине прве улазе гравидне женке, затим женке са младунцима, а самци последњи улазе у јазбине.

Током хибернације, медведи гризли не једу, па чак и не иду у купатило. Улазе у дубок сан, а њихов рад срца се успорава са 40 откуцаја у минути на само 8 откуцаја у минути. Међутим, њихова хибернација није тако дубок сан као неки други хибернатори , као слепи мишеви или млевене веверице, и брзо ће се пробудити када их узнемирите.

Трудне женке рађају се у јазбинама и доје своје младунчад док не постану довољно велики да у пролеће изађу напоље. Мужјаци гризлија се буде из хибернације средином марта, док женке и младунци гризлија последњи напуштају јазбину, отприлике у априлу или мају.

Интеракција са људима

Гризли су по природи стидљиви и обично избегавају људе. Они су опасни само када су испровоцирани или ако мајка покушава да заштити своје младунчад. Медведи су око 3 до 6 пута јачи у поређењу са просечним човеком!

Ако вас гризли нападне, саветује се да не трчите, не лежите на стомаку и не правите се мртви. Требало би да чврсто ухватите руке иза врата и раширите ноге. Овај положај ће отежати гризлију да вас преврне.

Преиинг Бехавиор

Када плене животиње, медведи гризли обично вребају младе, слабе или повређене животиње. Да би пронашли глодаре и личинке, они ће копати по земљи и преврнути камење. Да би ухватили рибу, посебно лососа, медведи ће чекати у подножју водопада и ухватити све који скачу.

Локација и станиште

Гризли се налазе у областима Северне Америке, а њихов распон покрива Аљаску, већи део западне Канаде, делове северозападних Сједињених Држава (Вашингтон, Ајдахо, Монтана и Вајоминг), и простире се чак на југу до Националних паркова Јелоустон и Гранд Тетон.

У Канади се могу наћи у Британској Колумбији, Алберти, Јукону, северозападним територијама, Нунавуту и ​​северним регионима Манитобе. Њихов домет може покрити до 600 миља, тако да им треба пуно простора!

Ови медведи су се некада налазили у свим западним Сједињеним Државама и на југу до Мексика, укључујући Велике равнице и дуж река у пустињским стаништима. Међутим, акције контроле и губитак станишта значе да они данас насељавају много мањи део подручја — у ствари, насељавају само 2% површине на којој су некада живели!

Станиште гризлија може бити разнолико. Могу да живе у шумама, шумама, алпским ливадама и преријама. Они преферирају подручја која су удаљена од људског развоја и места која имају простора за копање својих јазбина и јазбина. Такође уживају у подручјима дуж река и потока.

Могу се наћи у неколико националних паркова у САД, укључујући Национални парк Глациер, Национални парк Иелловстоне, Национални парк Гранд Тетон и Национални парк Денали.

Значај

Гризли се сматрају а кључне врсте , што значи да су веома важне за дивље животиње и животну средину. Они помажу у дистрибуцији семена док једу плодове многих биљака које доносе плодове и излучују семе заједно са хранљивим материјама у фецесу. Они такође копају и преврћу земљу, помажући да се повећа количина врста у екосистему.

Гризли такође помажу у контроли популације других животиња у шумама, што заузврат помаже у прекомерној испаши у шумама.

Цонсерватион Статус

После врсте медведа је елиминисан из већег дела свог првобитног распона, медведи гризли су стављени под Закон о угроженим врстама 1975.

Због тога је њихов број поново почео да расте и сада су на листи Међународне уније за заштиту природе као „најмање забринути“.

Док је лов на ове медведе у националним парковима забрањен, лов је сада дозвољен ван граница Националног парка Јелоустон.

Претње

Људи су највећа претња медведима гризлија, посебно ако медведи оду у подручја у којима су људи окупирани да траже храну или станиште и буду убијени. Лов на ове медведе сада је такође дозвољен у одређеним областима.

Људски развој такође представља претњу за ове животиње, јер доводи до губитка станишта.

Уведене су стратегије очувања које покушавају да помогну у томе.

Климатске промене су још једна велика претња за гризлије, јер утичу на доступност хране, као и на временске промене које утичу на њихове периоде хибернације и омогућавају заразу бубама и гљивичне болести да расту на биљкама које конзумирају.

Чланци у којима се помињу гризли