Животиње које хибернирају

Изаберите Име За Кућног Љубимца







У хладнијим месецима, многе животиње хибернирају да би избегле тешке временске услове. Иако је хибернација ефикасан начин за уштеду енергије, она такође може бити опасна.

Шта је хибернација?

Хибернација је стање неактивности и метаболичке депресије типично за сисаре и птице. Хибернација се обично дешава током зиме, али животиње могу хибернирати и у другим периодима године.

Зашто животиње хибернирају?

Главни разлог због којег животиње хибернирају је да уштеде енергију током периода када је храна оскудна. Преспавајући зиму, животиње могу да избегну коришћење драгоцених ресурса у потрази за храном које нема.

Како функционише хибернација?

Хибернација се покреће смањењем температуре и повећањем дужине дана. Ови сигнали говоре телу животиње да почне да прави залихе енергије у облику масти.

Како се залихе телесне масти животиње повећавају, њен метаболизам се успорава. Откуцаји срца и дисање животиње такође се смањују, а телесна температура опада. У неким случајевима, као што је код веверица, телесна температура животиње може пасти толико ниско да се не може разликовати од околног ваздуха.

Једном када тело животиње достигне најнижу температуру, може ући у стање омамљености. Торпор је стање смањене физиолошке активности, које карактерише драстичан пад метаболизма и срчане фреквенције. Чини се да животиње у омамљености спавају, али се могу прилично лако пробудити.

Списак животиња које хибернирају

Слепи мисеви

  сиви слепи миш

Слепи мишеви су једини сисари који заиста могу да лете, и долазе у свим облицима и величинама. Неки слепи мишеви једу инсекте, док се други хране воћем. Сви слепи мишеви, међутим, деле једну заједничку ствар: они хибернирају.

Као и друге животиње у хибернацији, слепи мишеви успоравају свој метаболизам до пузања током хибернације. Њихов број откуцаја срца и телесна температура падају, а могу чак и да уђу у стање омамљености.

Слепи мишеви обично хибернирају у пећинама или другим заштићеним подручјима. У неким случајевима, међутим, слепи мишеви ће хибернирати на дрвећу, испод мостова или чак унутар кућа.

Један од разлога зашто слепи мишеви могу одлучити да хибернирају на овим необичним местима је тај што покушавају да избегну предаторе. Други разлог је тај што ове локације имају стабилну температуру, што помаже слепим мишевима да штеде енергију.

Бумбле Бее

Бумбари су велике, длакаве пчеле и блиски су рођаци добро познате пчеле. Већина врста бумбара живи у колонијама, али су њихове колоније много мање од пчела медоносних или оса које могу имати и до неколико хиљада јединки, колонија бумбара ће се састојати од само 50-150 јединки.

Њихово масно тело је складиште исхране. Пре хибернације, матице једу онолико колико могу да увећају своје дебело тело. Масноћа у ћелијама се троши током хибернације.

Бумбари одржавају телесну температуру од 34 до 38 степени Целзијуса, због чега је уобичајено видети бумбаре чак иу хладнијим и кишним данима у пролеће и лето. Само зими, када температуре падну, они ће запасти у хибернацију. Као и друштвене осе, колонија бумбара ће изумрети крајем лета. Нове матице ће тада наћи место за хибернирање током зиме, обично под земљом и изаћи да пронађу ново гнездилиште спремно да започну нову колонију у пролеће.

Цхипмунк

Веверице су мали глодари из породице веверица са укупно 25 различитих врста (погледајте дно странице), све су део научне породице, у породици Сциуридае. У овој породици постоје три рода: Тамиас (источна Северна Америка), Неотамиас (западна Северна Америка) и Еутамиас (Евразија).

Веверице су живахна мала створења која се налазе углавном у Северној и Западној Америци са једном врстом (азијски Тамиас сибирицус) пореклом из Евроазије. Веверице се држе као популарни и забавни кућни љубимци.

Веверице су усамљене животиње а мужјак и женка се не паре до сезоне парења. Иако веверице хибернирају од касне јесени до раног пролећа, не складиште масноћу, већ полако гризу своје залихе током целе зиме, буде се сваке 2 недеље или отприлике да би јеле.

Жаба

Обичне жабе су углавном копнене ван сезоне парења и могу се наћи на ливадама, баштама и шумама. Обичне жабе хибернирају и размножавају се у локвама, барама, језерима и каналима, блатњавим јазбинама, а могу и да хибернирају у слојевима распаднутог лишћа и блата на дну бара. Чињеница да могу да дишу кроз кожу омогућава им да остану под водом много дуже када су у хибернацији.

Обичне жабе су активне скоро целе године, хибернирају само када постане веома хладно и када су вода и земља залеђени. На Британским острвима обичне жабе обично хибернирају од краја октобра до јануара. Поново ће се појавити већ у фебруару ако услови буду погодни и мигрирају у водене површине као што су баштенска језера. Обичне жабе хибернирају у текућим водама, блатњавим јазбинама и могу хибернирати у слојевима распаднутог лишћа и блата на дну језера. Чињеница да могу да дишу кроз кожу омогућава им да остану под водом много дуже када су хибернирани.

Гризли медвед

  Гризли медвед

Гризли (Урсус арцтос хоррибилис) су мрки медведи који се налазе у Северној Америци, у областима као што су Аљаска и Канада. Огромне су величине, теже до 36 кг. Супротно популарном веровању, они су само једна од бројних подврста мрког медведа и лако се могу разликовати од црних медведа.

Гризли имају велики распон и потребно им је пуно простора за живот. Они су свеједи и обоје су апек предатор и кеистоне предатор . Они такође хибернирају у зимским месецима.

На срећу, ови медведи су наведени као „најмање забринути“ на Црвеној листи ИУЦН-а и још увек нису у опасности да постану угрожени. Тренутно постоји око 60.000 дивљих медведа гризлија који се налазе широм Северне Америке.

Гризли хибернирају почетком зиме, обично крајем новембра, али датум зависи од температуре, снабдевања храном и снежних падавина. На местима где је клима топла, као што је Калифорнија, медведи не хибернирају. Главни разлог за хибернацију је хладно време и недостатак хране током овог периода.

Они хибернирају у јазбинама, које се обично налазе на падинама окренутим према северу на надморској висини од око 1.800 метара (5.900 стопа). Пре хибернирања, медведи гризли пролазе кроз период хиперфагије или полифагије (екстремни осећај глади или снажне жеље за јелом) и конзумирају велику количину хране. За то време могу добити до 180 кг (400 лбс)! У јазбине прве улазе гравидне женке, затим женке са младунцима, а самци последњи улазе у јазбине.

Током хибернације, медведи гризли не једу, па чак и не иду у купатило. Улазе у дубок сан, а њихов рад срца се успорава са 40 откуцаја у минути на само 8 откуцаја у минути. Међутим, њихова хибернација није тако дубока као неки други хибернатори, попут слепих мишева или копнених веверица, и брзо ће се пробудити када су узнемирени.

Трудне женке рађају се у јазбинама и доје своје младунчад док не постану довољно велики да у пролеће изађу напоље. Мужјаци гризлија се буде из хибернације средином марта, док женке и младунци гризлија последњи напуштају јазбину, отприлике у априлу или мају.

Гроундхог

  Мрмот

Мрмоти улазе у праву хибернацију и једна су од ретких врста које то чине. Често ће изградити засебну „зимску јаму“ у ту сврху. Хибернирају од октобра до раног пролећа, око марта или априла, у већини области, иако ће у топлијим крајевима презимити само три месеца. Неки колеге хибернатори, као што су зечеви, опосуми, ракуни и творови, уселиће се код мрмота за зиму, хибернирајући у једној од просторија у својој мрежи рупа.

Када уђу у хибернацију, њихова телесна температура пада на чак 35 степени Фаренхајта, њихов број откуцаја срца пада на 4-10 откуцаја у минути, а брзина дисања пада на један удах сваких шест минута. Мужјаци излазе из хибернације пре женки.

јеж

Јежеви су се мало променили у последњих 15 милиона година. Као и многи од првих сисара, они су се прилагодили а ноћни начин живота.

Мушки јеж се зове „вепар“ и нешто је већи од женке јежа која се назива „крмача“.

Јежеви хибернирају сами од новембра до априла испод потпорне конструкције као што су шупа, гомиле дрва, драче, отворене кесе компоста или гомиле ломача. Међутим, могу се појавити у потрази за храном ноћу током топлих зимских периода. Лети се јежеви дању склањају у привремена гнезда од лишћа, маховине и траве. До јесени, јежеви су се драматично угојили припремајући се за хибернацију. Они хибернирају до следећег марта или априла, а за то време њихова телесна температура и откуцаји срца драматично падају, са 190 на око 20 откуцаја у минути. Већина смрти јежа се дешава током овог периода хибернације.

Слов Ворм

  Слов Вормс

Спори црв (Ангуис фрагилис), такође познат као глува гуја, слепи црв, или регионално, дуго богаљ, је гмизавац пореклом из западне Евроазије. Његов род је Ангуис. Упркос свом имену и изгледу, то заправо није црв или а змија , али гуштер, који припада породици Ангуидае и реду Скуамата. Показало се да су комплекс врста, који се састоји од 5 различитих, али сличних врста.

Спори црв је полуфосорски (копајући), безноги гуштер, који већину времена проводи скривајући се испод предмета. Као и многи други гуштери, они се аутотомизирају, што значи да имају способност да одбаце реп како би побегли од предатора, од којих је најчешћа домаћа мачка. Способност одбацивања репа је такође место где добијају своје научно име „фрагилис“ (крхко).

Ова врста хибернира хладније месеце од октобра до марта под земљом, а појављује се тек у априлу да би се размножавала. Они могу поново нестати под земљом током најтоплијег дела лета. Обично нису територијални, али до борби између мужјака може доћи током сезоне парења.

Скунк

  Скунк

Створови се могу наћи само у Новом свету, широм Северне Америке и Јужне Америке. Различити родови могу се наћи у различитим областима. Они насељавају шуме, пустиње, травњаке и стеновите планинске пределе, али се не јављају у густим шумама. Ове животиње су углавном свеједи , једу вегетацију, инсекти и други мали бескичмењаци, и мањи кичмењаци.

Зими творови иду у своје јазбине на дужи временски период. Током овог времена, углавном остају неактивни и ретко се хране, пролазећи кроз фазу мировања. Током зиме, више женки (чак 12) скупља се заједно.

Цоттонмоутх Снаке

  памучне змије

Тхе памучна змија је велика змија која може да мери између 32 и 42 инча у дужину, што је чини највећом из рода Агкистродон који припада. Њихова тела су дебела и мишићава, тежине између 201,1 г и 579,6 г, а мужјаци су тежи од женки.

Ове змије имају кобичасте или избочене љуске и сиве су, смеђе или тамно маслинасто-браон до скоро црне са 10–17 тамно смеђих до скоро црних тамних попречних трака које можда нису видљиве. Такође могу имати тамне мрље и мрље, иако шара тамни са годинама, тако да одрасли могу постати једнолично црни. Њихова доња страна је жута или сива са тамним мрљама. То је змија, што значи да је а змија отровница .

Цоттонмоутхс може презимити током зиме у хладнијим, северним деловима САД. Хибернацију проводе у јазбинама које су направиле друге животиње, укључујући ракове и корњаче, или под неким другим обликом покривача.