Најбоље рецензије електричних ограда за псе за 2022. – невидљиве границе које раде
Остало / 2026
Извор сликеИз Браззиног мајмуна (Церцопитхецус неглецтус) је мајмун Старог света којем је име дао француски истраживач Пјер Саворгнан де Браца. Опште познато као ' мочварни мајмуни “, често се налазе у мочварама у централној Африци.
Де Браззин мајмун има добре способности скривања и стога га је обично тешко пронаћи, што отежава постизање тачног броја врста.
Де Браззин мајмун се простире у мочварама, бамбусовим и сувим планинским шумама Анголе, Камеруна, Централноафричке Републике, Конга, Екваторијалне Гвинеје, Етиопије, Габона, Кеније, Судана и Уганде.
Де Браззин мајмун има сиво крзно агоути са црвенкасто смеђим леђима, црним удовима и репом и белим задком. Бела пруга пролази низ бутину, а на челу се појављује наранџаста ознака у облику полумесеца. Његови бели капци се слажу са њушком и брадом. И мужјаци и женке Де Браззиних мајмуна имају кесе за образе у којима носе храну док се хране, а мужјаци имају плави скротум.

Хамлинов мајмун (Церцопитхецус хамлини), такође познат као мајмун са лицем сова, врста је мајмуна Старог света који насељава бамбус и примарне кишне шуме Конга. Хамлинов мајмун је изузетно редак и мало се зна о њему.
Међутим, оно што се зна је да је широко распрострањено по источном делу Конга где прилично одговара другој врсти мајмуна, Л’Хоестовим мајмунима (Ц. лхоести).
Хамлинов мајмун путује копном и сматра се да може бити ноћни. Мужјак Хамлиновог мајмуна је много већи од женке, при чему просечна одрасла особа тежи 7 до 10 килограма, док женке у просеку теже 4,5 до 6 килограма. Сматра се да је воће-фоливор у исхрани.
Хамлинов мајмун живи у малим групама, од десет чланова или мање, са једним мужјаком и више женки. Хамлинов мајмун је пронађен само на вишим надморским висинама, изнад 900 метара и до 4600 метара. Њихова боја је углавном тамно сива, са карактеристичном белом пругом која се протеже од корена носа до горње усне, дајући јој изглед попут сове. Хамлинов мајмун има мирисне жлезде на грудима којима обележава своју територију.
И мужјак и женка имају голу, плаву задњицу, а зрео мужјак има јарко црвене и плаве гениталије. Младеж је жуто-браон капут и ружичасто лице. У заточеништву Хамлинов мајмун има животни век од 33 године. Као и други из овог рода, покрива широку област у својим свакодневним путовањима, углавном у потрази за храном.

Л'Цоугх'с Монкеи (Церцопитхецус л’хоести), или планински мајмун, је генон који се налази у Камеруну и басену Конга. Постоје две различите популације и подврсте овог мајмуна које су широко раздвојене у дистрибуцији.
Л’Хоестови мајмуни углавном живе у планинским шумским подручјима у малим групама у којима доминирају жене.
Л’Хоестови мајмуни имају тамну длаку и могу се разликовати по карактеристичној белој бради. Л’Хоестов мајмун је шумски мајмун и обично се налази у прашумама на надморској висини изнад 1000 метара, као иу старим секундарним и зрелим шумама. Такође је утврђено да насељава изоловане шумске делове у планинским травњацима. Заузимаће низ различитих врста шумских подручја, укључујући галеријску шуму, зреле равничарске прашуме, шумовиту савану на планинским падинама и границе шума. Л’Хоестови мајмуни праве своје домове у изузетним гнездима на дрвећу.
Л’Хоестови мајмуни живе у прилично малим групама у којима доминирају женке и садрже само једног мужјака. Женке су обично у сродству, док мужјак остаје само неколико недеља или највише пар година. Одрасли мужјак даје веома гласан и јасан позив.
Л’Хоестови мајмуни су активни током дана, углавном рано ујутро и касно поподне. Спавају на дрвећу у седећем положају и држе се за гране или једно за друго. Када се узбуне или виде да их примећују, побећи ће и склонити се на дрвеће које постаје веома мирно. Они су углавном копнени.
Размножавање је сезонско и зависи од подручја. Након 5 месеци трудноће, родиће се једно младунче. Мајка се обично рађа ноћу и где год се у то време затекне. Рођење се обично дешава на крају сушне сезоне, што омогућава лактацију када су падавине највеће. Она ће појести постељицу и полизати бебу док јој виси на стомаку. Остале женке у групи показују велико интересовање за новорођенче и трудиће се да га задрже. После неколико месеци дојење постаје ређе, али ће се наставити око 2 године када дође до другог порођаја. Када мушки потомци достигну полну зрелост, напуштају групу. У заточеништву имају животни век више од 30 година.
Л’Хоестови мајмуни су првенствено биљоједи и углавном једу воће, печурке, биље, корење и лишће. Међутим, повремено ће јести јаја, гуштере и мале птице.

Тхе Мона Монкеи (Церцопитхецус мона) је мајмун Старог света који живи широм западне Африке. Мајмун Мона живи у групама до 35 јединки у арбореалним регионима. Свејед је иако се углавном храни воћем, понекад једе инсекте и лишће.
Мона мајмун има смеђе крзно агоути са белим задком. Реп и ноге су им црни, а лице плаво-сиво са тамном пругом преко лица. Мона мајмун носи храну у кесицама за образе.