Фиелд Воле

Изаберите Име За Кућног Љубимца







Извор слике

Тхе Фиелд Воле (Мицротус агрестис) је такође познат као краткорепа волухарица. Фиелд Воле је један од најчешћих малих глодара у селима Британије и Европе. Налази се широм Британци копно, међутим, не живи у Ирској, на острву Ман или на северним острвима.

Као важан извор хране за сове и неке друге предаторе, њихова популација достиже врхунац и пад у циклусу од 3-5 година. Веома је слична волухарици (Цлетхриономис глареолус), међутим, ова друга има црвено-браон крзно, дужи реп и истакнутије уши од пољске волухарице.

Постоји оркнејска волухарица (Мицротус арвалис), која се налази само на Оркнејским острвима у Шкотској и на острву Гуернсеи. Али је као пољска волухарица, дубље је браон боје и мало је дужа и тежа.

Процењује се да популација пољске волухарице пре сезоне парења прелази 75 милиона.

Опис поља волухарице

Пољска волухарица има дужину главе и тела од 8 – 13 центиметара, а реп јој је око једне трећине дужине тела. Тежина пољске волухарице може варирати од 14 до 50 грама. Имају нос попут миша, али је мало тупи. Пољске волухарице су прекривене крзном жуте/браон до сивкасте боје. Доњи део им је бео и имају мале очи.

Станишта пољске волухарице

Пољске волухарице насељавају травњаке, ливаде и мочваре. Преферирају углавном отворена, травната станишта са густим покривачем. Нарочито воле зарасла поља са влажном травом. Пољске волухарице налазимо и на ритовима и у живим оградама. Обично их нема на обрадивим обрадивим површинама.

Фиелд Воле Диет

Храна за волухарице су првенствено сочне стабљике траве и зелено лишће, али се једу и корење, луковице и кора, посебно зими када је свеже растиње тешко наћи.

Фиелд Воле Бехавиор

Пољске волухарице су активне дању и ноћу. Могу бити агресивне и свака има своју малу територију коју жестоко брани од других волухарица. Они се бучно боре, изговарајући гласне шкрипе и љутито чаврљање. Свака волухарица прави писте међу стабљикама траве, обично усредсређене на грло где се гнезди.

Иако пољске волухарице копају јазбине, обично граде гнезда изнад земље у подножју стабљика траве, понекад заштићена каменом или балваном. Праве мале подземне шупљине у које се чува трава за зиму.

Пољске волухарице су једни од најбројнијих британских сисара и пошто су тешки узгајивачи, популације у повољном станишту често повећавају своју популацију на хиљаде и позната је као „куга волухарица“. Када се то догоди, конкуренција за простор и храну и повећана агресија доводе до мање успешног размножавања, са резултатом опадања популације.

Флуктуације у популацији се обично дешавају у циклусима од 3 – 5 година, као што је горе поменуто. Неке популације предатора такође се повећавају како се повећава популација волухарица. Пољске волухарице су главна храна сова ушара, чинећи 90 посто њихове исхране. Недостатак волухарица утиче на број узгојених младих сова ушара.

Остали предатори укључују лисице , стоатс , ласице , ветрушке и змије .

Репродукција волухарице

Пољске волухарице се размножавају током марта до октобра, међутим, могу наставити да се размножавају до децембра. Женке рађају 4-6 младих након периода гестације од 18-20 дана. Младе волухарице се рађају у гнезду од суве траве, обично скривене у густом травнатом грбу.

Мужјаци се могу размножавати са 40 дана старости, женке са 28 дана. Стога су у стању да произведу 2 – 7 легла од 4 – 6 младих годишње. Младићи су израсли крзно са 10 дана, а одбију се са око 16 дана. Животни век пољске волухарице је око 2 године.

Статус очуваности пољске волухарице

Пољске волухарице су честе и распрострањене и стога се не сматрају угроженом врстом.