Коала

Изаберите Име За Кућног Љубимца







Извор слике

Коала (Пхасцоларцтос цинереус) је аустралијски арбореални тоболчар који је пореклом из делова Аустралија посебно Квинсленд, Викторија и Нови Јужни Велс. Реч коала долази од речи Дхарук „гула“. Речено је да реч значи „не пије“, јер коала добија преко 90% своје влаге из листова еукалиптуса (познатих и као гума) који су њена главна исхрана.

Коале се понекад називају „медведи коала“, међутим, они заправо нису медведи иако се сматрало да личе на плишане медведе. Најближи живи рођак коале је вомбат који је сличног изгледа.

Коала Опис

Коале су дебеле животиње са густом, меком, пепељасто сивом длаком попут вуне са белим доњим деловима.

Њихово крзно их штити и од високих и ниских температура и делује као кабаница да одбија влагу када пада киша.

Крзно на дну коале је густо збијено како би пружило „јастук“ за тврде гране на којима седи.

Зрели мужјаци су препознатљиви по смеђој „мирисној жлезди“ у средини њихових белих груди.

Коале имају велике уши са белим длакама на врховима и мале очи. Нос коале је једна од његових најважнијих карактеристика и има веома развијено чуло мириса. Ово је неопходно да се направи разлика између врста листова еукалиптуса и да се открије да ли су листови отровни или не. Удови коале су дуги и имају велике оштре канџе које им помажу да се пењу по дрвећу. Коале имају 5 цифара и опремљене су супротним палчевима који им помажу да схвате предмете као што су храна и гране.

Коале су једне од ретких врста сисара који заправо имају отиске прстију. Отисци прстију коале су слични људским отисцима прстију и прилично их је тешко разликовати, чак и под микроскопом. Тежина коале варира од 30 фунти (14 килограма) за веће врсте до 11 фунти (5 килограма) за мање врсте. Просечна коала нарасте на око 2 метра.

Коале имају сличне зубе као кенгур или Вомбат који су прилагођени њиховој исхрани биљоједа. Њихови оштри секутићи одсецају лишће на предњем делу уста, а шкргутави образни зуби жваћу храну. Размак између секутића и кутњака, назван „дијастема“, омогућава језику да ефикасно помера масу листова око уста.

Коале имају одличан осећај за равнотежу што значи да су добро прилагођене животу на дрвећу. Њихова витка, мишићава тела помажу у одржавању њихове тежине када се пењу на дрво. Њихова снага пењања потиче од мишића бутина који им се спајају са потколеницама много ниже него код других животиња.

Пробавни систем коале је посебно прилагођен за детоксикацију отровних хемикалија у листовима еукалиптуса. Сматра се да отрове производи гума као заштита од животиња које једу лишће попут инсеката. Чини се да дрвеће које расте на мање плодним земљиштима има више токсина од дрвета које расте на добрим земљиштима. Ово би могао бити један од разлога зашто коале једу само одређене врсте еукалиптата и зашто ће их понекад чак и избегавати када расту на одређеним земљиштима. Токсини се деактивирају и паста се вари бактеријском ферментацијом у знатно увећаном цекуму који је дугачак 2 метра (6 стопа 6 инча), најдужи од свих сисара.

Коала Хабитат

Коале преферирају шуме еукалиптуса, приобалне регије и влажне шуме. Већину времена проводе на дрвећу седећи на гранама или дремајући или једући лишће.

Дијета коала

Дијета коала се готово у потпуности састоји од листова еукалиптуса. Просечна коала може да поједе 500 грама листова еукалиптуса дневно, жваћући их у фину пасту својим оштрим зубима и снажним чељустима пре гутања. Коале једу широк спектар листова еукалиптуса (12 врста), а једу и друге врсте листова као што су багрем, имела, лишће кутије и лептоспермум.

Коале треба да пију само када су болесне или када им недостаје влаге током суше, јер 90% њихове влаге долази из биљака које једу. (Што је горе поменуто). Коале такође могу прогутати мало земље да би добиле минерале и хранљиве материје.

Коала Бехавиор

Коале су ноћне животиње и арбореални су што значи да живе на дрвећу. Неке коале су углавном усамљене животиње , осим сезоне парења и имају тенденцију да се не окупљају у великим групама. Већина живи у друштвима и у контакту је са другим коалама. Због тога им је потребно да имају површине погодних шума еукалиптуса које су довољно велике да подрже здраву популацију коала и да омогуће ширење сазревањем младих коала. Када се приближе дрвету да се попну, коале извиру из земље и хватају своје предње канџе у кору, а затим се вежу нагоре. Трагови канџи су обично видљиви на стаблима дрвећа које коале редовно користе као кућно дрвеће.

Када се спуштају са дрвета, коале прво силазе доле. Редовно се спуштају на земљу да мењају дрвеће и тамо су најрањивији на грабљивце као што су пси, лисице и дингои. По тлу неспретно ходају на све четири, а могу и да трче. Коале су понекад примећене како пливају, али то је ретко.

Коале користе низ звукова да комуницирају једна са другом на релативно великим удаљеностима, а мужјак коале има веома гласан позив током сезоне парења који се може чути на километар удаљености. Мајке коале и њихове бебе испуштају тихе звукове шкљоцања, шкрипе и нежно пјевушење или мрмљање, као и нежно гунђање да сигнализирају незадовољство или узнемиреност.

Све коале деле један заједнички зов који се производи када се плаше. Звучи као људска беба која плаче и настаје када су коале под стресом и претње. Често је праћено дрхтањем. Коале такође комуницирају мирисом који обележава своје дрвеће.

Коале имају веома спор метаболизам као Лењивци и Вомбатс који их тера да се одмарају до 18 сати дневно. Већину овог времена спавају. Остатак времена се користи за храњење, кретање, дотеривање и друштвену интеракцију. Узнемирена коала може постати насилна и својим оштрим зубима и канџама може нанети повреду човека.

Репродукција коала

Женке коале достижу полну зрелост са 2-3 године. Мужјаци сазревају касније са 3-4 године. Парење се дешава између децембра и марта, што је летње време на јужној хемисфери. Женке коале дају једног младог џоија сваке године и настављају да се размножавају до 12 година ако су здраве.

Коале су тоболчари . Период гестације женке коале је 35 дана. Бебе коале су веома рањиве при рођењу и без длаке, слепе и немају уши. Бебе коале су тако малене по рођењу и мере само око четврт инча. Након рођења, џои ће се увући у мајчину торбицу која се налази на мајчином стомаку и причврстити се за једну од њених сиса. Остаће у торби око 6 месеци хранећи се млеком из мајчине сисе. Након овог времена, џои ће почети да конзумира 'пап' своје мајке који долази из мајчиног слепог црева (почетак дебелог црева). Папа је специјализовани облик измета који је мекан и течан. „Тата“ ће пренети микроорганизме из мајчиног дигестивног система како би припремио Јоеиева црева за варење будуће исхране листова еукалиптуса.

Јоеи ће остати са својом мајком још 6 месеци, јахати на леђима и хранити се млеком и лишћем еукалиптуса све док се потпуно не одбије са 12 месеци старости. Женке обично напуштају своје мајке, међутим, мужјаци остају са мајком до 2-3 године. Животни век коале је до 18 година.

Статус очуваности коала

ИУЦН наводи коалу као 'најмању забринутост'. Аустралијска влада не сматра да је врста угрожена. Међутим, у неким деловима Аустралије, као што је Нови Јужни Велс, коале се сматрају „рањивим“. Губитак станишта, напади паса и саобраћајне несреће водеће су претње опстанку Коале. Аустралијска фондација коала је главна организација посвећена очувању коале и њеног станишта, мапирајући 40.000 квадратних километара (15.000 квадратних миља) земље за станиште коала и тврдећи чврсте доказе да је популација дивљих коала у озбиљном опадању широм природног подручја врсте. . Аустралијска фондација коала процењује да је у дивљини остало око 100.000 коала.