Вомбат

Изаберите Име За Кућног Љубимца







Извор слике

Вомбатс (Породица: Вомбатидае) су мали торбари налик медведу који се налазе широм југоисточне Аустралије и Тасманије. Они су ближе повезани са Коала , међутим, не могу да се пењу на дрвеће.

За разлику од медведа, вомбати нису грабежљивци, већ стидљиве, плашљиве животиње које могу да буду добри, разиграни и љубазни кућни љубимци.

Постоје 3 врсте вомбата које су ендемичне за Аустралију, а обични вомбат је најпознатија врста. Остале 2 врсте су јужни длакави вомбат (Ласиорхинус латрифронс) и северни длакави вомбат (Ласиорхинус креффтии).

Вомбат Десцриптион

Вомбати су дугачки 0,7 – 1,2 метра (28 – 48 инча), високи 35 центиметара и тешки 15 – 35 килограма (11 – 77 фунти). Имају велике главе, кратке, моћне ноге са снажним канџама, дебелу поставу, мишићаво тело и предње зубе налик глодарима погодне за њихов начин живота у дубини.

Крзно вомбата може варирати у боји од пешчано браон, сиве до црне. Обични вомбат се може разликовати од друге 2 врсте по носу без длаке и заобљеним ушима. Будући да су торбари који копају, вомбати се разликују по томе што су им врећице окренуте уназад, тако да су млади заштићени од летеће прљавштине када женка копа.

Вомбати имају густу кожну кожу на задњици коју користе да блокирају улазе у јаме против грабљивица.

Вомбат Хабитат

Преферирана станишта вомбата су брдовита или планинска обална земља, потоци и јаруге.

Вомбат дијета

Вомбати су биљоједи и хране се травом, корењем жбуња и стабла и гљивама. Могу да пасу и до 8 сати ноћу и путују прилично далеко од својих јазбина у потрази за храном.

Вомбат Бехавиор

Вомбати су ровокопачи и ископаће јаме дужине 30 метара (100 стопа). Бурровс ће имати један улаз, али се може разгранати у различите коморе. Вомбат прави своје гнездо у једној од ових одаја и биће обложено травом, кором и лишћем.

Вомбати су обично ноћни, али ће се понекад сунчати на посебно припремљеним местима близу улаза у своју јазбину. Вомбати живе у великим домовима и иако имају тенденцију да буду усамљени, суседне територије се могу знатно преклапати.

Иако су вомбати понекад агресивни једни према другима у заточеништву, нека запажања сугеришу да често посећују једни друге у јаме у дивљини. Када је вомбат уплашен или угрожен, може да побегне брзином од око 25 миља на сат и задржи ову брзину до 90 секунди. Главни предатори вомбата су Тасманијски ђаволи и Дингои.

Вомбат Репродуцтион

Вомбати достижу полну зрелост са 2 године. Порођаји се дешавају у касну јесен када се рађају 1 – 2 младунаца након периода гестације од 20 – 28 дана. Као сви торбари , бебе вомбата (јоеис) се рађају недовољно развијене и одмах улазе у торбу своје мајке где ће остати причвршћене за сису, сисајући млеко, док се потпуно не развију. Младунци обично напуштају врећу када напуне 6-7 месеци, а одбијају се након 15 месеци.

Вомбат Цонсерватион Статус

Вомбати су заштићена врста, али су у неким регионима прогањани због штеточина. Обични вомбати су класификовани на ИУЦН Црвеној листи као врсте које најмање забрињавају. Северни длакави вомбати (Ласиорхинус креффтии) су критично угрожена врста и сматра се да је близу изумирања. Сада су веома ретки са само малом популацијом у Националном парку у Централном Квинсленду. Њихов велики пад је због губитка станишта за стоку. Јужни длакави вомбат је такође угрожена врста.