Мали вилински пингвин

Изаберите Име За Кућног Љубимца







Извор слике

Тхе Мали пингвин је најмања врста пингвина и гнезди се око целе обале Новог Зеланда и острва Чатам, као и јужне Аустралије и Тасманије. Ови пингвини имају неколико уобичајених имена. У Аустралији их често називају вилинским пингвинима због њихове мале величине, на Новом Зеланду их зову Мали плави пингвини или само Плави пингвини због боје перја, новозеландски Маори их зову Корора.

Препознате су две подврсте: мали или вилински пингвин и пингвин са белим перајима.

Карактеристике малог пингвина

 Мали пингвини

Мали пингвини су најмањи од свих пингвина који су високи само 16 до 17 инча (41 до 44 центиметра) и тешки само око 2 фунте (1 килограм). Мали пингвини се такође зову „мали плави“ због индиго-плаве и шкриљастосиве боје њиховог перја.

Пингвини са белим перајима се разликују по томе што имају белу пругу око ивица пераја.

Дијета за мали пингвин

Већина њихове хране је ухваћена плитким заронима до дубине мање од 30 стопа, али понекад ће заронити до морског дна у потрази за врстама плена. Мали пингвини једу ситне рибе као што су инћуни, лигње, планктон, крил, мале хоботнице и сарделе.

Са морског дна, мали пингвини могу јести ларве ракова, морске коње и ракове. Као и већина пингвина, они гутају храну целу.

Понашање малог пингвина

Мали пингвини проводе дане на мору у потрази за храном у плитким водама близу обале. Често се могу видети како се окупљају у групама, које се називају „сплавови“.

У сумрак, мали пингвини се враћају у своје јазбине или колоније у пукотинама стена, које могу бити прилично бучне, посебно пре њиховог одласка у море да се хране. Пошто се хране тако близу обале, лако их је видети са копна.

Репродукција малог пингвина

Женке малих пингвина стижу у јуну у колоније за размножавање и дочекају их разуларени мужјаци који изводе компликоване приказе удварања. Врхунско време полагања јаја је углавном од јуна до августа. Полажу по два јаја за које је потребно око пет недеља да се излегу у зависности од доступности залиха хране.

Мали пингвини могу имати једно, два или чак три легла (квачила) у сезони. Гнезда се обично налазе у заштићеним пукотинама стена, али тамо где нису доступна, уместо њих копају дуге јазбине. Већина малих пингвина пар за цео живот при чему и мужјаци и женке инкубирају јаја и брину о младима.

Током прве три недеље, пилићи се стално чувају. Током наредних пет недеља одрасли их посећују само да би их хранили повратном храном. Након овог периода, млади младунчад се потом терају из гнезда. Мали пилићи пингвина природно знају да пливају и умеју да пецају и сами се брину.

Мали пингвини предатори

Мали пингвини се суочавају са грабежљивцима на мору као што су ајкуле, фоке (лавови, леопарди и крзно), китови убице и грабежљивци на копну као што су морски орлови и велики галебови. Опасности које је створио човек укључују изливање нафте, пластику, смрт на путевима, пецање на шкрге и губитак станишта за размножавање.

Очување малог пингвина

Иако нису угрожене у целини, колоније малих пингвина у областима са значајним људским активностима су под извесном претњом од загађења и дивљих животиња. У Аустралији су некада биле уобичајене дуж јужне обале, али је увођење домаћих мачака драматично смањило њихово одрживо станиште. Сада су првенствено ограничени на острва без мачака уз обалу.