6 чудесних птица које се паре за цео живот

Изаберите Име За Кућног Љубимца







Да ли сте знали да се неке птице паре доживотно?

Постоји неколико врста птица које се никада не разводе, без обзира на све. Ове птице имају снажну везу и посвећене су једна другој до краја живота.

Зашто се неке птице паре за цео живот?

Већина птица се не пари доживотно. Преко 90 одсто свих врста птица формира везу у пару и остаје заједно барем део циклуса гнежђења.

Међутим, постоје неки врсте птица које формирају парне везе које резултирају многим потомцима, годину за годином, све док један од пара не умре. Овакво понашање се може приметити код многих врста лабудова, гусака, патака, ждралова, рода и пингвина.

Истраживачи су проучавали ове врсте односа и открили да могу бити веома корисни за обе укључене стране.

Постоји неколико разлога зашто се птице паре за живот. Један од разлога је што им то пружа стабилност и сигурност. Ове птице знају да се увек могу ослонити на свог партнера, шта год да се деси.

Поред тога, доживотно парење такође осигурава да оба родитеља подједнако улажу у подизање својих младих. На овај начин, пилићи имају веће шансе за преживљавање.

Примери птица које се паре за цео живот

Балд Еагле

  Балд Еаглес

Ћелави орао (Халиаеетус леуцоцепхалус) је птица грабљивица која се налази у Северној Америци. Његов опсег обухвата већину Канаде и Аљаске, све суседне Сједињене Државе и северни Мексико. Као морски орао, припада роду Халиаеетус и заправо чини пар врста са орлом белорепаном (Халиаеетус албицилла). Има две подврсте — номиналну врсту и Х. л. васхингтониенсис.

Упркос свом имену, ћелави орлови заправо нису ћелави, већ имају перје које је углавном смеђе са белом главом и репом. Уобичајени назив ћелав орао потиче од старијег значења речи, „белоглави“.

Ћелави орао је национални симбол Сједињених Држава. У касном 20. веку, ови орлови су скоро изумрли, али се популације од тада опоравиле. Сада је на Црвеној листи ИУЦН-а наведен као најмање забринут.

Ћелави орлови су моногамни и верује се да се паре доживотно. Не мигрирају са својим партнером, већ изводе изложбе када се окупе током сезоне парења. Сезона парења се одвија у и око марта у зависности од сезоне, што је рано у поређењу са већином грабљивица које се паре у априлу или мају.

Ћелави орао почиње да гради своје гнездо у јануару или фебруару. Када постану довољно стари за размножавање, често се враћају у крај где су рођени. Гнезда ћелавог орла су састављена од штапова и највећа су од свих птица у Северној Америци. Гнездо се користи више пута током много година и са новим материјалом који се додаје сваке године може на крају бити дубоко до 4 м (13 стопа), пречника 2,5 м (8,2 фт) и тежити чак 1 метричку тону. Гнезда се обично граде на великим дрвећем у близини воде, али се повремено могу градити и на тлу ако нема дрвећа.

секретар Бирд

Птица секретар (Сагиттариус серпентариус) је велика птица грабљивица у вези са јастребовима и орловима. Ова велика, копнена птица грабљивица је ендемична за отворене травњаке у подсахарској Африци. Птица секретар је позната по томе што је истакнути амблем Судана и Јужне Африке и појављује се на грбовима обе нације.

Птице секретарице се паре доживотно и иако ван сезоне парења могу бити усамљене, друга половина пара обично није далеко. Птице секретарице ћуте скоро све време. Једини звук који испуштају је грактање када се приказују за партнера. Удварање укључује међусобно јурење са крилима раширених према горе и уназад, слично као када јуре плен. Парење се одвија или на тлу или у њиховим великим гнездима високо у дрвећу багрема. Женка полаже 2-3 овална, бледо зелена јаја у периоду од 2-3 дана. Јаја грубе текстуре женка инкубира 45 – 50 дана.

Оспреи

Птица Оспреи (Пандион халиаетус) је средње велика грабљивица која је специјализовани рибождер са распрострањеношћу широм света. Јавља се на свим континентима широм света осим на Антарктику, али у Јужној Америци само као мигрант који се не размножава. Птица Оспреи је често позната под другим колоквијалним именима као што су „рибљи јастреб“, „морски савк“ или „рибљи орао“

Оспреи се гнезди поред слатководних језера, а понекад и на обалним бочатим водама. Већина Оспрес не почиње да се размножава док не наврши пет до седам година. Ако нема доступних места за гнежђење, млади Оспреис могу бити приморани да одложе размножавање. Да би се олакшао овај проблем, могу се поставити стубови како би се обезбедило више локација погодних за изградњу гнезда.

Оспреи се обично паре доживотно. У пролеће започињу петомесечни период партнерства за подизање својих младих. Женка оспреја полаже 3-4 јаја у року од месец дана и ослања се на величину гнезда да би сачувала топлоту. Јаја боје цимета су тешка око 65 грама (2,4 оз). Јаја се инкубирају око 5 недеља пре него што се излегу.

Новоизлежени пилићи Оспреи теже само 50 – 60 грама (2 оз), али се перу у року од осам недеља. Када је хране мало, највероватније ће преживети први пилићи који се излегу.

Макарони пингвин

  Макарони пингвин

Макарони пингвин је врста пингвина која је блиско повезана са Роцкхоппер Пенгуин . То је једна од осам врста пингвина са грбама које се налази на Антарктичком полуострву, на бројним антарктичким и субантарктичким острвима у Атлантском и Индијском океану, као и на острвима у близини обала Чилеа и Аргентине. Макарони пингвини су најистакнутији по свом дугом жуто-наранџастом перју на гребену које је у супротности са црним перјем на њиховој глави.

Пингвини макарони се често мешају са краљевски пингвини , и често се сматрају истом врстом. Међутим, у ствари су различите врсте.

Као и многи врсте пингвина , макарони пингвини су углавном моногамни и вероватно ће се парити доживотно. Женке макарона пингвина постају полно зреле са пет година, док већина мужјака чека до шесте године да се размножи. Женке се размножавају у млађој доби јер је мушка популација већа и то омогућава женкама пингвина да изаберу искусније мушке партнере чим женке буду физички способне да се размножавају. Када женке стигну у колонију, мужјаци користе сексуалне приказе да привуку партнере, што укључује клањање, лајање и трубање.

Златни орао

Златни орао (Акуила цхрисаетос) је једна од највеличанственијих птица грабљивица у Британска острва и један је од два резидентна британска орла, а други је орао белорепан (Халиаеетус албицилла). Златни орао је мањи од два орла, међутим, има много већу распрострањеност на Британским острвима, посебно у шкотским висоравнима, због недавног поновног увођења орлова белорепана након што је последња птица убијена 1917.

Острво Мул у Шкотској је савршено место за посматрање ових елегантних птица грабљивица, као и неколико парова белих орлова. Простране долине и високи врхови обезбеђују канале кроз које птице лове и клизе, чинећи виђења редовном појавом. У Шкотској живи око 450 гнездећих парова и они су и даље у порасту.

Златни орлови се паре доживотно, остајући на веома великој територији сваке године, Често се крећу између различитих гнезда (Еириес) сваке године да би одгајали своје младе. На својој територији граде неколико дворишта и користе их наизменично неколико година.

Мали вилински пингвин

Тхе Мали пингвин је најмања врста пингвина и гнезди се око целе обале Новог Зеланда и острва Чатам, као и јужне Аустралије и Тасманије. Ови пингвини имају неколико уобичајених имена. У Аустралији их често називају вилинским пингвинима због њихове мале величине, на Новом Зеланду их зову Мали плави пингвини или само Плави пингвини због боје перја, новозеландски Маори их зову Корора.

Женке малих пингвина стижу у јуну у колоније за размножавање и дочекају их разуларени мужјаци који изводе компликоване приказе удварања. Врхунско време полагања јаја је углавном од јуна до августа. Полажу по два јаја за које је потребно око пет недеља да се излегу у зависности од доступности залиха хране.

Мали пингвини могу имати једно, два или чак три легла (квачила) у сезони. Гнезда се обично налазе у заштићеним пукотинама стена, али тамо где нису доступна, уместо њих копају дуге јазбине. Већина малих пингвина се пари доживотно, а мужјаци и женке инкубирају јаја и брину се за младе.