Дивокоза

Изаберите Име За Кућног Љубимца







Извор слике

Тхе Дивокоза (Ореамнос америцанус) је такође познат као стеновити јарац.

То је велики копитар с парним прстима који се налази само у Северној Америци. Упркос свом имену, они нису „праве козе“, јер припадају другом роду.

Планинска коза живи на високим надморским висинама и сигуран је пењач, често се одмара на стеновитим литицама до којих грабежљивци не могу да досегну. Планинска коза припада потпородици Цапринае, заједно са 32 друге врсте укључујући праве козе, овце, дивокозу и мошусног бика.

Опис планинске козе

Планинске козе стоје око 3 стопе и 3 инча на рамену. И мужјак (билли) и женка (дадиља) имају браду, кратке репове и дуге црне рогове, међутим, рогови и брада мужјака су дужи од женки. Рогови могу нарасти до 15 – 28 центиметара и имају годишње прстенове раста. Планинске козе обично теже између 45 и 136 килограма (100-300 фунти), а женке су обично 10-30% лакше од мужјака.

Планинске козе имају дупле капуте да их заштите од хладноће. Њихова поддлака је фина густа вуна која је прекривена спољашњим слојем дужих, шупљих длака. У топлијим летњим месецима, планинске козе трљају се о камење и дрвеће како би помогле лињању. Њихови капути им помажу да издрже температуре до -50 Фаренхајта и ветрове до 100 миља на сат.

Ноге планинских коза су добро прилагођене за пењање по стрмим, стеновитим падинама са расцепљеним копитима која се рашире по потреби. На стражњој страни стопала имају канџе росе које им помажу да се не оклизну.

Станиште планинских коза

Планинске козе насељавају стеновити терен у алпским и субалпским регионима. Планинске козе често имају екстремно стрме падине са нагибом изнад 60 степени. Планинске козе сезонски мигрирају са виших одрона и алпских ливада у пролеће и лето на ниже надморске висине зими, међутим, зими обично остају изнад границе дрва.

Дијета планинских коза

Иако су на гласу због показивања агресије, планинске козе проводе већину времена тихо на испаши. Њихова исхрана укључује траве, зачинско биље, шаш, папрати, маховину, лишајеве, гранчице и лишће ниско растућег жбуња и четинара њиховог висинског станишта.

Сазнајте више о Анатомија козе анд тхе Козји стомак

Понашање планинских коза

Иако се планинске козе понекад спуштају до нивоа мора у приобалним подручјима, оне су првенствено алпска и субалпска врста. Током целе године, животиње обично остају изнад снежне границе, међутим, сезонски мигрирају на веће или ниже надморске висине унутар тог распона. Љетне миграције ка минералним лизањима на малим надморским висинама често их воде неколико или више километара кроз шумовита подручја.

Репродукција планинских коза

У погледу планине размножавање коза , сезона размножавања се јавља крајем маја до почетка јуна. Планинске козе достижу полну зрелост са око 30 месеци. Период трудноће за женке планинске козе (дадиље) је око 6 месеци. Дадиље се селе на изоловану ивицу и обично рађају једно дете (дете). Деца по рођењу теже око 3 килограма (7 фунти). У року од неколико сати након рођења, дете покушава да трчи и да се пење. Деца се одбијају у року од 1 месеца и настављају да прате своју мајку током прве године.

Након што се сезона парења заврши, мужјаци и женке се удаљавају једни од других, а одрасли кљунови се разбијају у мале групе од две или три јединке. Дадиље формирају распуштене расадничке групе од до 50 животиња.

Женке планинских коза користе своје борбене способности да заштите себе и своје потомство од предатора, као нпр. вукови , волверинес , пуме, рис и медведи . Чак и на већим висинама, дадиље и даље морају да бране своје младе од златни орлови , што може бити претња за веома малу децу.

Статус очувања планинских коза

Планинска коза је од стране ИУЦН-а класификована као 'најмање забрињавајућа'.