ждеравац

Изаберите Име За Кућног Љубимца







  ждеравац Извор слике

Тхе ждеравац (Гуло гуло) је највећи и најжешћи члан породице ласица. Животиња вукодлака је пореклом из северних региона Северне Америке, Европе и Азије. Овај сисар који живи на копну познат је под многим другим именима, укључујући медведа твора, ђавољег медведа, Каркажу (Француско-Канађани) и Глутена (Европљани). Животиња је толико моћна да би била најјача животиња на земљи да је величине медведа!

Постоје две различите подврсте животиње вукова: америчка и евроазијска. Упркос географским разликама, обе подврсте су сличне по изгледу и понашању. Научно име ове животиње потиче од латинског гула, што значи једњак или грло, можда због њеног прождрљивог апетита. Ту добијамо енглеску реч глуттон.

То је једини живи члан рода Гуло, али је познато неколико изумрлих чланова из фосилних записа који датирају пре пет милиона година. Такође припада породици Мустелидае заједно са јазавци , ласице , видре и куне.

Некада бројчано обилно, вукодлак је веома ретка животиња због претераног лова и због крзна и зато што га неки људи сматрају штеточином.

  А Волверине

Волверине Анимал Десцриптион

Волверине има тешко, мишићаво тело које мери 65-105 центиметара (26-41 инча) у дужину без репа. Тежи око 9-17 килограма (22-36 фунти). Мужјаци су чак 30 посто већи од женки. Волверини имају кратке, дебеле ноге и дуге, закривљене канџе које се не повлаче. На свакој шапи имају пет прстију. Њихова глава и реп су ниско ношени, а леђа формирају висок лук.

Имају округлу, тупу главу са кратком, шиљатом њушком. Имају кратак, али веома густ реп величине 17-26 центиметара (7-10 инча). Појединачне длаке на њиховим реповима имају дужину до 20 центиметара (8 инча).

Волверини имају густо, тамно смеђе крзно на телу са дугим сјајним длачицама и светлијом пругом која се протеже целом дужином сваке стране њиховог тела. Обрасци на лицу, врату и грудима су потпуно јединствени за појединца. Њихово крзно је дуго и густо и не задржава много воде, што га чини веома отпорним на мраз, што је уобичајено у хладном станишту вукодлака. Очи су им широко размакнуте, а уши штрче само мало изнад крзна главе. Њихова стопала су опремљена јастучићима који им омогућавају да лако путују кроз велики снег.

Ове животиње имају веома јаке зубе и снажне чељусти које им омогућавају да прождиру сваки део свог плена, укључујући задњицу, копита и кости. Имају посебан горњи кутњак у задњем делу уста који је ротиран за 90 степени, или бочно, према унутрашњој страни уста. Ова посебна карактеристика им омогућава да откидају месо са плена или стрвине која је била чврсто замрзнута, као и да дробе кости, што омогућава вукодлаку да извуче срж.

Волверини имају веома слаб вид, међутим, имају веома добар слух и јак њух, што им омогућава да намиришу храну испод снега. Познато је да испуштају веома јак, изузетно непријатан мирис, због чега је добио надимак „медвед твор“.

Волверине Лифеспан

Просечан животни век вукодлака у дивљини је између 7 и 12 година. Међутим, женке у заточеништву живе чак 17 година.

  волверине

Станиште и локација Волверине

Вук живи у хладним регионима на високим географским ширинама широм Канаде, Русије и Скандинавије. Некада је био ендем за Сједињене Државе, али сада се налази само на Аљасци и неким спорадичним и изолованим деловима Стеновитих планина, као што су Колорадо, Ајдахо, Вајоминг, Монтана и Орегон, и Сијере у Калифорнији. Такође се налазе у Јути, али се веома ретко виђају, са само 6 потврђених виђења од првог потврђеног виђења 1979. У августу 2020. године, Служба националног парка је известила да су вукодлаки примећени на планини Раиниер у Вашингтону.

Волверини преферирају шумска станишта и отворене равнице. Често посећују удаљене бореалне шуме, тајгу и биоми тундре . Њихове јазбине се обично састоје од мале пећине, пукотине у стени, обореног дрвета или већ постојеће јазбине у којој може да створи грубу подлогу од траве и лишћа.

Животиња показује ниску густину популације и захтева веома велики дом. Домет мужјака вукодлака може бити већи од 620 километара на квадрат (240 квадратних миља) док обухвата распон неколико женки (са мањим кућним распонима од отприлике 130 – 260 километара на квадрат (50 – 100 квадратних миља).

Волверине Диет

Волверине је ан свеједи и може да промени своју исхрану у зависности од сезоне и локације. Једу птичја јаја, бобице и било коју животињу коју могу да убију. У лето, бобице и биљке су њихова главна храна, али зими чешће једу зечеви и глодари.

Ако живи плен није доступан, храниће се стрвинама (лешевима мртвих животиња). Овај агресивни чистач ће изазвати пуме и вукови за њихов плен. Такође је познато да убија велики плен лос . Волверини ће такође копати по јазбинама и јести сисари који хибернирају . Волверини убијају плен угризом у врат, који пресеца тетиве и гњечи грло.

Појединци могу путовати 15 миља (24 километра) дневно у потрази за храном. Такође често спремају храну ако је има превише. Ово је од посебног значаја за женке у лактацији зими и рано пролеће, када је храна оскудна

Волверине Бехавиор

Волверине је а усамљена животиња који обично путује сам осим за време парења. Готово да се не слажу са припадницима истог пола. Су ноћне животиње који не хибернирају.

То је у основи копнена животиња, али су веома добри у пењању на дрвеће и такође су моћни пливачи. То им такође омогућава да побегну од предатора. Имају одличну издржљивост и могу да путују велике удаљености преко неравног терена и дубоког снега без прекида за одмор, до шест до девет миља пре заустављања. Одрасли мужјаци углавном прелазе веће удаљености од женки. Веома су брзе животиње и могу се брзо кретати, брзином до 30 мпх (или 48 км/х).

Наоружани снажним чељустима, оштрим канџама и дебелом кожом, вукодлаки могу да бране убиства од већих или бројнијих предатора. Волверине прави мало вокализација осим повременог гунђања и режања да изрази своју иритацију.

Мужјаци вукодлака користе мирисне жлезде да обележе своју територију, међутим, деле их са неколико женки и верује се да су полигамни. Овај захтев за велике територије доводи их у сукоб са људским развојем.

Претпоставља се да је вукодлак заправо веома интелигентна животиња. Познато је да прате људске путеве који имају минималан промет како би убрзали време путовања, а такође су били у стању да извуку мамце из замки које су поставили научници да би огрлили животињу.

Репродукција Волверине

Волверини су полигамна врста која има тенденцију да се упарује са било којим припадником супротног пола који живи унутар или се преклапа са његовом територијом. Међутим, док се неки могу парити више пута, други се уопште неће парити.

Сезона парења вуковаца је у лето, између маја и августа, међутим, стварна имплантација ембриона (бластоцисте) у материцу остаје до ране зиме, одлажући развој фетуса.

Женке покрећу процес парења, а пар ће провести неколико дана заједно како би се парили, а затим ће кренути својим путем. Женке вукодлака користе наталне (порођајне) јазбине које су ископане у снегу. Чини се да је постојан, стабилан снег дубине већи од 1,5 метара (5 стопа) предуслов за натално брушење, јер обезбеђује сигурност за потомство и штити од ниских зимских температура.

Женке рађају легло од 2 до 4 млада у пролеће након периода гестације од 30 до 50 дана. Комплети потпуно зависе од мајке при рођењу, али убрзо почињу брзо да расту и потпуно се одвикавају од мајчиног млека у три месеца. Пуну величину достижу са годину дана. Китићи понекад живе са својом мајком док не достигну своје репродуктивно доба са око 2 године. Женке често неће производити младе ако је храна оскудна.

Очеви посећују своје потомство све док их не одбију у доби од 10 недеља. Када млади напуне око шест месеци, неки се поново повезују са очевима и путују заједно на неко време.

  Волверине Анимал

Статус заштите Волверине

Укупна светска популација вуковаца је непозната, али врста је класификована као угрожена на ИУЦН Црвеној листи 2007. Иако тренутно није угрожена врста, лов и хватање у замке смањују број популације и узрокују да нестану са великих делова њихов некадашњи домет.

У прошлости, вукодлаке су ловили ловци у Северној Америци због њиховог лепог капута, који је коришћен као подстава за паркове за арктичке услове. Међутим, ово није тако уобичајено ових дана, јер је вукодлаку дат заштитни статус у неколико региона.

Око стотину ових животиња држи се у зоолошким вртовима широм Северне Америке и Европе, а узгајане су у заточеништву, али само уз муке и високу смртност новорођенчади

Волверине Предаторс

Волверине је ан апек предатор и стога немају природне предаторе, иако долазе у сукоб са (и могу бити убијени) другим великим предаторима због територије и хране. Вукови, црни медведи, мрки медведи, пуме и златни орлови способни су да убијају вукодлаке, посебно младе и неискусне појединце.

Људи су њихова највећа претња, а у будућности би климатске промене могле утицати на његово станиште и резултирати губитком станишта.

Забавна чињеница о Волверине!

Волверик је званична животиња државе Мичиген и маскота спортских тимова Универзитета у Мичигену, али докази сугеришу да ова врста никада није била присутна тамо у великом броју.

Погледајте ове сјајне Слике Волверине