Егзотична краткодлака
Цат Бреедс / 2026
Извор сликеСекретар Бирд Тхе секретар Бирд (Сагиттариус серпентариус) је велика грабљивица сродна јастребовима и орловима. Ова велика, копнена птица грабљивица је ендемична за отворене травњаке у подсахарској Африци. Птица секретар је позната по томе што је истакнути амблем Судана и Јужне Африке и појављује се на грбовима обе нације.
Птице секретарице се тако зову због својих пероластих гребена на потиљцима који подсећају на чиновнике из 18. века са оловкама убаченим у перике.

Птица секретар има изглед више као рода или ждрал него птица грабљивица. Ове високе птице могу достићи висину од 1,3 до 1,4 метра (око 4,5 стопа), тежити 3,3 килограма (7,3 фунте) и имати распон крила преко 2 метра (6,6 стопа). Птица секретар има малу главу са малим очима и кукастим кљуном. Његово перје је светло плавкасто/сиво и има црвено обојено лице. Летно перје је црно и има црно перје на бутинама и потиљку. Њихове ноге су дугачке и моћне и служе за ударање и прогон плена.
Птице секретарице имају 2 централна издужена пера на репу која се протежу даље од стопала када су у лету. Имају чврсте љуске на ногама које помажу у заштити ногу од уједа змија. Птице секретарице немају прсте за хватање као друге птице грабљивице, већ су им прсти дебели и тупи са кратким закривљеним канџама на крајевима. И мужјак и женка су слични по изгледу.
Птице секретарице преферирају отворене травњаке, степе и саване са дрвећем. Живе у подручјима где је трава прилично кратка тако да лакше виде плен док ходају. Они граде велика гнезда на дрвећу багрема или трњу направљеном од дугачких, равних гранчица и траве и могу бити широка 8 стопа и дубока 1 стопа. Гнезда расту из године у годину. Гнезда се враћају непосредно пре мрака да би се укочили преко ноћи након дана лова на земљи. Птице секретарице избегавају шуме и густо грмље јер им могу ограничити кретање.
Птице секретарице су дневне грабљивице месождерке које се хране разним пленом. Познати су по својој способности да убијају змије на афричким травњацима. Птица секретарица може прећи преко 30 километара дневно у потрази за змијама, инсектима и другим животињама. Хране се змијама као што су гује, па чак и кобре, али ће такође конзумирати јаја гуштера, водоземаца, глодара и птица. Мале животиње се једу целе, међутим, већи плен се убија на смрт пре него што се конзумира.
Опасни плен, као што су змије, прво се удара да би их омамио, а затим им се кљуцао иза врата да би их убио. Птица секретарица такође лупа по тлу својим великим ногама са дебелим прстима како би избацила плен из скровишта.

Птице секретарице су територијалне и заузимају површине од око 40 – 50 квадратних километара. Иако је птица секретарица добар летач, већину времена проводи на земљи. Лепо лети, али му је потребно дуго полетање пре него што напусти земљу. Птице секретарице пар за цео живот и иако ван сезоне парења могу бити усамљени, друга половина пара обично није далеко. Птице секретарице ћуте скоро све време. Једини звук који испуштају је грактање када се приказују за партнера.
Удварање укључује међусобно јурење са крилима раширених према горе и уназад, слично као када јуре плен. Парење се одвија или на тлу или у њиховим великим гнездима високо у дрвећу багрема. Женка полаже 2-3 овална, бледозелена јаја у периоду од 2-3 дана. Јаја грубе текстуре женка инкубира 45-50 дана.
Младе птице секретарице имају жуту кожу на лицу и пухасто перје. Они се хране повратном храном од својих родитеља. Млади могу да машу крилима са 60 дана и да се перу око 80 дана. Иако и даље већину времена остају у гнезду, са родитељима иду на експедиције који их уче ловачким вештинама.
Птица секретарица је класификована као „најмање забрињавајућа“ иако су млади рањиви на друге птице грабљивице када их оставе саме у гнездима, а самој птици секретару прети губитак станишта и крчење шума. Врста је постала заштићена птица 1968. према Афричкој конвенцији о природи и природним ресурсима.