Аффенпинсцхер
Пасмине паса / 2026
Извор сликеТхе Пантропски пегави делфин (Стенелла аттенуата) је врста делфина која се налази у свим световима умерених и тропских океана. Ова врста је почела да буде угрожена због убијања милиона јединки у пливарицама за туну.
Осамдесетих година прошлог века дошло је до пораста „туне погодне за делфине (методе хватања)“ како би се спасили милиони врста у источном Тихом океану.
Пантропски пегави делфин значајно варира у величини и боји у свом распону.
Пантропски пегави делфин има витко тело, дугачак уски кљун и тамносиви леђни огртач и леђно пераје. Светле тачке покривају тамне делове тела. Усне су беле и има у просеку 40 пари зуба по вилици. Доња страна је бледо сива са тамним мрљама. Пантропски пегави делфини могу се помешати са неколико других дугокљуних океанских делфина. Спиннер делпхинс може се разликовати по разликама у облику леђне пераје, дужини кљуна и узорку боје. Атлантски пегави делфини може изгледати слично, али пажња на облик главе, облик леђне пераје и детаље шаре боје ће омогућити исправну идентификацију.
Поред атлантских пегавих делфина, и добри и грбави делфини се такође могу уочити (углавном на стомаку), али ће се разликовати по разликама у облику и величини тела. Пантропски пегави делфин у просеку је дугачак 1,7 – 2,4 метра и тежак између 90 и 115 килограма.
Пантропски пегави делфини пливају у „школама“ или „махунама“ у распону од неколико до неколико хиљада јединки. Пантропски пегави делфин је веома активан и склон је великим скоковима из мора. То је уобичајени насилник и често ће очистити воду на секунду или више. Јахање луком и друге игре са чамцима су уобичајене.
Пантропски пегави делфин једе углавном рибу и лигње у површинским и средњеводним регионима.
Као и други делфини, пантропски пегави делфини користе ехолокацију, начин сензора у коме емитују високе кликове и осећају их док се одбијају од објеката (попут плена).
Женке пантропских пегавих делфина достижу полну зрелост са 9-11 година, мужјаци са 12-15 година. Период трудноће је између 11 и 11,5 месеци. Интервал тељења је око 3 године. Лактација траје 1-2 године. Стопа трудноће је процењена на 0,3. Процењује се да је животни век пантропског пегавог делфина око 45 година.
Неке ајкуле (укључујући тиграсте ајкуле, мрачне ајкуле и ајкуле бикове) и орке ће пленити делфине. Делфини су такође често заробљени у рибарским мрежама.
ИУЦН класификује пантропског пегавог делфина као „зависног од мањег ризика/очувања“, што значи да постоје програми очувања и управљања који се баве забринутошћу за ову врсту у овом тренутку. САД не наводе овог делфина као угроженог или угроженог.
Склоност пантропских пегавих делфина да се друже са жутом рибом туном, посебно у источном Пацифику, у новијој историји представљала је врло реалну опасност. Током 1960-их и 1970-их рибари су хватали хиљаде делфина и туна одједном користећи мреже торбица. Сви делфини су умрли. Током периода од око 25 година, 75% становништва овог региона и више од половине укупног света је збрисано. Питање је добило широку пажњу јавности. Многи велики супермаркети су сматрали да је економски сврсисходно да користе добављаче туњевине чији рибари лове туну на дискриминаторнији начин и сада рекламирају свој производ од туне као „пријатељски за делфине“.