Валлаби

Изаберите Име За Кућног Љубимца







  Валлаби

А Валлаби је торбарска или врећаста животиња која је члан породице кенгура. Постоји око 30 различитих врста валабија (макропода) из научне породице Мацроподидае (Мацроподидае значи „велика стопала“). Валаби су мањи од кенгури и широко распрострањена широм Аустралије и суседних острва.

Валабије су такође распрострањене на Новом Зеланду (уведене), где се често лове јер се сматрају штеточинама. У Уједињеном Краљевству постоји чак неколико популација валабија са око 100 јединки које живе на острву Ман (због бегунаца из зоолошког врта). Име валаби потиче од племена Абориџина Еора који су били првобитни становници области Сиднеја.

Валлаби Десцриптион

У зависности од врсте, валабије су мале до средње животиње од којих највећа може да мери 6 стопа (1,8 метара) у висину од главе до репа. Валабије могу тежити између 2-24 килограма (4-53 фунте).

Валабије имају веома моћне репове и задње ноге. Валабијеви репови нису хватаљки (користе се за хватање) већ се користе за равнотежу и за подршку када су у седећем положају. Њихове задње ноге се користе за скакање при великим брзинама и за скакање на велике удаљености. Када се боре, мужјаци користе своје задње ноге за снажне ударце.

  А Валлаби

Валлаби Хабитат

Валабији углавном преферирају удаљенија подручја која су шумовита или кршевита, а не отворене сушне равнице које су погодније за веће кенгуре са равним ногама. Неки мањи валабије живе у шуми као што су падемелони (било која од седам врста малих торбара) и Дорцопсулус (Мацлеаи'с Дорцопсис (Дорцопсулус мацлеаии) и
Мали Дорцопсис (Дорцопсулус ванхеурни).

Постоји много врста валабија, груписаних отприлике према станишту: жбунасти валаби, валаби из шибља и камени валаби. Зечји валабији су названи по својој величини и понашању попут зеца.

Валлаби Диет

Валабији су биљоједи и хране се углавном биљкама и травама. Имају издужено лице и велике равне зубе које су неопходне за жвакање вегетације. Неке врсте валабија, као што је Таммар валабија, живе у подручјима где нема залиха свеже воде и морају да одговарају на биљне сокове да би задовољили своју жеђ, чак могу да пију и слану морску воду.

Валлаби Бехавиор

Валабији приказују веома разнолик скуп понашања. Веће врсте имају тенденцију да буду дневне, или углавном активне током дана. Мање врсте имају тенденцију да буду ноћне или углавном активне ноћу. Мање врсте су често усамљене, док веће врсте често живе или се хране у групама од до 50 животиња које се називају руљама. Сматра се да је неколико врста територијално. Живе сами и бране свој родни крај.

Валлаби Репродуцтион

Сезона парења за већину валабија је између јануара и фебруара. Након периода трудноће од 28 дана, рађа се једна џои. Као и већина торбара , млади валабији (јоеис) се рађају веома мали, неразвијени и рањиви. Чим се роде, пузе у мајчину торбу где остају најмање 2 месеца и настављају да се развијају у наредних 7 месеци.

Чак и након што оставе мајчину торбу, џоији ће се вратити ако су у опасности. Ако женка валабија поново затрудни док је јоеи још увек у њеној кесици, развој ембриона ће паузирати све док Џои не напусти кесицу, што је феномен који се назива ембрионална дијапауза. Животни век валабија је око 9 година у дивљини.

Валаби Цонсерватион Статус

Четири врсте из ове породице су већ изумрле. Многи други су угрожени, што значи да се суочавају са веома високим ризиком од изумирања у дивљини. Други се сматрају рањивим, што значи да се суочавају са високим ризиком од изумирања у дивљини. Предузимају се неке радње како би се помогло одређеним врстама, укључујући заштиту њихових станишта и узгој у заточеништву, тако да се касније могу поново увести у дивљину.